Два бойовики «ДНР», Костянтин Полянський і Олександр Черенков, які воювали на Херсонщині заочно отримали 13 років позбавлення волі

Війна
Олександр Черенков і Костянтин Полянський

Галицький районний суд Львова 27 листопада виніс заочні вироки двом бойовикам «ДНР» – 54-річному Костянтину Полянському з Зугреса і 33-річному Олександру Черенкову зі Сніжного Донецької області. Обидва вони воювали проти України в Херсонській області, за що їх визнано винними  в державній зраді, участі у терористичній організації і діяльності незаконного збройного формування. Вирок суду – 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Про це йдеться в оприлюднених вироках суду, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Як встановив суд, 54-річний Костянтин Полянський і 33-річний Олександр Черенков з 24 лютого 2022 року брали участь у діяльності незаконного збройного формування 1 роти 5 стрілецького батальйону 113 стрілецького полку мобілізаційного резерву терористичної організації «ДНР», що входить до складу 34 бригади 49 армії РФ.  Обидва обвинувачені добровільно прибули до мобілізаційного пункту «ДНР» і до 1 червня 2022 року брали участь у бойових діях проти України на території Херсонської області.

«Полянський і Черенков виконували обов’язки «стрільця» в різних видах бою та формах його забезпечення проти ЗСУ в населених пунктах Херсонщини, які ними захоплені та окуповані під час збройної агресії РФ», – вказано у вироках суду.

Одним із доказів у цій справі став відеозапис звернення до Владіміра Путіна мобілізованих з «ДНР», оприлюднений 2 червня 2022 року проєктом Inform Napalm. У ньому військові з окупованої Донеччини жалілися на погані умови служби, безперервне перебування на лінії бойового зіткнення, ігнорування їхніх потреб російським командуванням. 

Костянтин Полянський на цьому відео жаліється, що у нього обірваний біцепс правої руки, пахова грижа і він сам наполовину глухий. А Олександр Черенков нібито хотів покинути службу в «ДНР» через народження у нього хворої, п’ятої дитини. 

Суд визнав обох бойовиків «ДНР» винними в державній зраді, участі у терористичній організації і не передбаченого законом збройного формування. Обставин, які пом’якшують покарання суд не виявив.

Костянтина Полянського і Олександра Черенкова заочно покарано 13 роками позбавлення волі з конфіскацією усього особистого майна. Строк відбуття покарання буде рахуватися з моменту звернення вироку до виконання. Вирок суду ще не набрав законної сили.

  • Як повідомляв ЦЖР, 2 листопада Галицький районний суд Львова виніс вирок 20-річному бойовику «ДНР» Андрію Лишенку з Шахтарська Донецької області. Він теж жалівся Владіміру Путіну на те, що не хоче воювати. Але, як свідчить сторінка Андрія Лишенка у соцмережі, зараз з ним усе гаразд, він живе спокійним життям на Донеччині, іноді приймає запрошення на зустрічі з учасниками російської агресії проти України в навчальних закладах «ДНР» і ностальгує за фронтовим життям.