В Україні з 29 грудня від атак РФ загинули 90 цивільних

Війна
Фото: facebook.com/DSNSKyiv

Моніторингова місія ООН із прав людини в Україні від початку хвилі атак Росії, що почалася 29 грудня, зафіксувала 90 випадків загибелі цивільних людей в Україні, зокрема двох дітей, і 421 випадок поранення цивільних у 12 областях.

Про це йдеться у повідомленні Місії.

«Це включає обстріли і ракетні атаки, які, за повідомленнями, вбили 8 цивільних осіб, і спричинили поранення 29 в районах Донецької області, окупованих Російською Федерацією. Кожен випадок загибелі цивільних осіб буде незалежно верифікуватися ММПЛУ», – зазначили у Місії.

У Моніторинговій місії ООН повідомили, що її співробітники відвідали Солом’янський район Києва та сусіднє місто Вишневе, де поспілкувалася з мешканцями, чиї будинки були зруйновані або серйозно пошкоджені під час ракетного обстрілу РФ 2 січня.

«Багато з них наразі знайшли прихисток у сусідній школі, яка також була пошкоджена під час обстрілу. Окрім загибелі людей та поранень, що змінили життя, мешканці описували біль від втрати своїх домівок та всього особистого майна», – поінформували в ООН.

Загалом по Києву постраждало 50 осіб. Двоє людей загинуло. Врятовано 57 осіб, на свіже повітря виведено 134 особи.

Як повідомлялось, зранку 2 січня 2024 року відбулась масована ракетна атака військ РФ на Київ. У столиці працювала протиповітряна обороно, в небі лунали потужні вибухи. У кількох районах зафіксовано падіння уламків збитих ракет на дахи будинків.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter