Махачкалінські ОМОНівці Хасбулатов та Гусейнов, які катували мешканців окупованої Запоріжчини, отримали 12 років позбавлення волі

Війна
Азамат Хасбулатов (ліворуч) та Саід Гусейнов. Фото: Слідство.Інфо

Військові Махачкалінського ОМОНу Азамат Хасбулатов та Саід Гусейнов, які були в числі  окупантів, що першими зайшли на ТОТ Запоріжчини та катували людей у Василівському відділку поліції – били струмом, заганяли голки під нігті, виливали на шкіру хімічні реактиви, погрожували вбити рідних – отримали заочний вирок за порушення законів і звичаїв війни. Окупантів засуджено до 12 років позбавлення волі.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на вирок Заводського районного суду м. Запоріжжя.

Після окупації Василівки Запорізької області представники збройних формувань РФ створили на тимчасово окупованій території окупаційну адміністрацію. Заступником військового коменданта призначили Азамата Хасбулатова, військовослужбовця підрозділу Махачкалінського ОМОН Управління Росгвардії по республіці Дагестан. Його помічником став Саід Гусейнов з цього ж підрозділу. 

Правоохоронці довели, що за наказом Хасбулатова Гусейнов та інші, не встановлені наразі окупанти, вишукували патріотично налаштованих василівців, залякували та катували.

Так, 26 березня Гусейнов разом з іншими окупантами викрали старосту с. Верхня Криниця Василівського району Сергія Яворського.

Чоловік свідчить, що до нього додому приїхали озброєні військовослужбовці рф, забрали його, вимагали відкрити офіс сільради та приміщення місцевої школи, де шукали військовослужбовців ЗСУ або докази того, що вони там ховалися.

Від старости вимагали списки осіб, які отримали зброю для захисту Василівки під час повномасштабного вторгнення та списки осіб, які брали участь в АТО. 

Яворський повідомив, що не має цих списків, оскільки їх знищив. Тоді йому натягнули на очі шапку, вивезли до закинутої ферми за селом, де повалили на землю та почали бити ногами, одягали пакет на голову – душили, стріляли з автомата над головою, застосовували електрострум. Пізніше його відвезли до приміщення Василівської поліції, помістили до камери, де були інші мешканці села, і продовжили катування – лили на руку якусь кислоту, засовували під ніготь мізинця руки розпечену голку. 

Чоловіка тримали в катівні тиждень, потім відпустили.

Також 26 березня за наказом Хасбулатова було викрадено ще трьох мешканців Верхньої Криниці – братів Євгена та Олександра Шевченків та Івана Малиша. Їх також катували електрострумом, били кийком,а ще погрожували рідним, з тими ж вимогами – здати всіх, хто може чинити спротив, а також повернути зброю, яку мешканці села отримали в Запоріжжі в перші дні вторгнення для захисту рідного міста. Затриманих відпустили 30 березня.

Крім того, на блокпосту у Василівці 2 квітня 2022 року був затриманий Олександр Чуб, на той момент заступник Токмацького міського голови, який на власному транспорті намагався виїхати до Запоріжжя.

Чоловік свідчив, що його зупинили на останньому російському блокпосту вже на виїзді з Василівки. Під час перевірки паспорту затримали, забрали телефон та документи та на військовій вантажівці відвезли до приміщення Василівської поліції. 

Там О. Чубу повідомили, що він у розшуку саме за наказом Хасбулатова, та помістили до камери, де тримали дві доби. Допитували, але не катували, а 4 квітня 2022 року наказали повернутись до Токмаку.

Заводським районним судом м. Запоріжжя Азамата Хасбулатова і Саіда Гусейнова визнано винуватими у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28 – ч.1 ст. 438 КК України “Порушення законів та звичаїв війни”.  Їм  призначено покарання у виді 12 років позбавлення волі.