Війська РФ окупували руїни села Крохмальне та його околиці у Харківській області – Сухопутні сили

Війна

Сили оборони відійшли з села Крохмальне Харківської області на запасні позиції, щоб зберегти життя бійців.

Про це повідомив начальник служби зв’язків з громадськістю командування Сухопутних сил Володимир Фітьо.

“Крохмальне – це був населений пункт, де проживали 45 осіб до початку широкомасштабної війни. Будемо говорити так: це п’ять будинків. І ці п’ять будинків були зруйновані російським агресором. Наша мета – зберегти життя українських захисників, їхні позиції були переміщені на підготовлені запасні позиції, де вони зараз тримають оборону далі. Якоїсь загрози для сусідніх підрозділів це несе. І думаю, це тимчасове явище, тому що лінія фронту щоденно змінюється, ми просто не повідомляємо про захоплення-відбиття ста-двохсот метрів. Нам це не потрібно робити, а російським пропагандистам треба”, – сказав Фітьо.

Він зазначив, що Крохмальне вже було під контролем росіян у 2022 році, потім його відбили під час Харківського наступу, а зараз росіяни окупували руїни села.

Про це також раніше повідомляв Інститут вивчення війни (ISW).

“20 січня російські війська просунулися вздовж лінії Куп’янськ-Сватове-Кремінна та захопили село Крохмальне. Геолокаційні зображення, опубліковані 20 січня, вказують на те, що російські війська захопили Крохмальне, що знаходиться 20 км на північний захід від Сватового, а російські військові блогери раніше стверджували, що українські війська відійшли з позицій поблизу населеного пункту.

Окрім цього, геолокаційні кадри опубліковані 20 січня показують, що російські війська незначно просунулися на схід від Іванівки (20 км на південний схід від Куп’янська).

Також російські війська просунулися на південний захід від Бахмута. Геолокаційні кадри, опубліковані 20 січня, показують, що російські війська просунулися в невеликій лісосмузі на північний захід від Кліщіївки (на південний захід від Бахмута).

Військові аналітики фіксують, що російські війська здійснили незначне просування в районі кордону Донецької і Запорізької областей. Геолокаційні кадри, опубліковані 20 січня, показують обмежені російські досягнення на південний схід від Урожайного (10 км на південь від Великої Новосілки)”, – йшлося в повідомленні.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter