Затримка західної допомоги ЗСУ дозволила військам РФ наступати на кількох напрямках – ISW

Війна
Фото: Генштаб ЗСУ

Затримки з наданням країнами Заходу військової допомоги Україні дозволили Росії розпочати наступальні операції відразу на кількох ділянках фронту. Війська РФ намагаються захопити якомога більше українських територій, доки весняне тепло не перетворило землю на болото, а Захід не поновив постачати Україні озброєння у попередніх обсягах.

Про це йдеться у звіті аналітиків вашингтонського Інституту вивчення війни (ISW).

Зазначається, що зараз російська армія наступає щонайменше на трьох напрямках: вздовж кордону Харківської та Луганської областей, зокрема в напрямку Куп’янська та Лиману; в Авдіївці та навколо неї; а також поблизу Роботиного на заході Запорізької області.

За оцінками ISW та кількох українських і західних джерел, затримки з західною військовою допомогою, а саме з артилерійськими боєприпасами та критично важливими системами протиповітряної оборони, завадили українським військам захистити Авдіївку від російського наступу.

Критична нестача озброєння, наданого Заходом, і побоювання повного припинення військової допомоги з боку США змусили українські війська розосередити техніку по всьому фронту, що, ймовірно, заохотило російські війська скористатися ситуацією.

В ISW вважають, що цей російський наступ, ймовірно, завадить українським військам підготувати особовий склад і техніку для відновлення контрнаступальних операцій.

Водночас аналітики вказують, що Україна постраждає, якщо просто окопається і намагатиметься піти в глуху оборону до кінця 2024 року, як за це виступають деякі західні держави та аналітики.

У ISW зазначають, що Україна наближається до сезону весняного бездоріжжя, тож російські війська, ймовірно, намагаються забезпечити тактичне просування по всьому театру військових дій, доки погода загалом сприяє наступальним діям, щоб виснажити українські сили, а також забезпечити сприятливі позиції для майбутніх операцій.

Крім того, вказують дослідники, російське військове командування, ймовірно, усвідомлює, що військова допомога з боку європейських партнерів України, зокрема обіцяні європейські поставки артилерійських боєприпасів, стане реальністю в середньостроковій перспективі, ймовірно, до осені 2024 року. Тому росіяни намагаються скористатися нинішнім снарядним голодом в українських військах та тиснути на ЗСУ на всьому театрі воєнних дій.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter