На Запорізькому напрямку війська РФ за тиждень 60 разів скидали гранати з отруйною речовиною – ЗСУ

Війна
Російська ручна граната РГ-Во з отруйною речовиною, яку окупанти скинули на позиції ЗСУ. Фото: facebook.com/KSP.ZSU

На Запорізькому напрямку російські війська за тиждень здійснили близько 60 скидів з БПЛА гранат з отруйною речовиною задушливо-сльозогінної дії на позиції Сил оборони.

Про це повідомив начальник відділу зв’язків з громадськістю ОСУВ «Таврія» Дмитро Лиховій в ефірі національного телемарафону.

«Що стосується Запорізького напрямку і саме цього відрізку фронту, можу сказати, що є інформація, яка непокоїть – росіяни дедалі частіше застосовують боєприпаси з отруйною речовиною. За весь попередній тиждень, з понеділка до неділі, було зафіксовано близько 60 скидів гранат з отруйною речовиною задушливо-сльозогінної дії, переважно це хлорпікрин або щось подібне. Лише за неділю було 9 таких скидів», – сказав Лиховій.

За його словами, це свідчить про те, що коли росіяни не можуть домогтися виконання своїх задач в звичайний спосіб, звичайною артилерією, дронами, вони вдаються вже до зброї «останньої надії» – «це хімічні, отруйні речовини, коли вони хочуть просто ось таким чином викурити наших військових з окопів».

Лиховій додав, що українським бійцям доводиться застосовувати засоби індивідуального захисту і, звичайно, боротися з російськими дронами, які беруть участь у цих скидах.

За інформацією Командування Сил підтримки ЗСУ, Росія з початку широкомасштабної війни здійснила 1068 хімічних атак на позиції Сил оборони.

«Мобільними групами та іншими підрозділами угруповання сил і засобів підтримки зафіксовано 1068 фактів застосування Російською Федерацією іритантів сльозогінної дії, які споряджені отруйними хімічними речовинами, забороненими для ведення війни (бойових дій) пунктом 5 статті 1 Конвенції про хімічну зброю. З них лише за лютий 2024 року – 250 випадків. (244 випадки застосування ВОГ, 1 випадок застосування газу та 5 випадків застосування інших боєприпасів з хімічною речовиною)», – йдеться у повідомленні.

Як вказують у Командуванні сил підтримки, найчастіше ворог використовує хімічні гранати, такі як К-51, РГР, які скидає з БПЛА. Проте застосовуються і саморобні вибухові пристрої, споряджені речовинами подразнювальної дії. А також здійснюються артилерійські обстріли снарядами із вмістом хімічно небезпечних речовин.

14 грудня 2023 року було виявлено застосування військами РФ нового типу спеціальних газових гранат РГ-Во (ручная граната-вещество отравляющее) з вмістом хімічної речовини CS.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter