Владислав Селезньов пояснив, навіщо РФ Дніпровська річкова флотилія і які завдання вона виконуватиме

Війна
Селезнев
Владислав Селезньов, військовий експерт, кримчанин Фото: investigator.org.ua

Військовий аналітик Владислав Селезньов пояснив, які завдання російське командування покладатиме на Дніпровську річкову флотилію, про створення якої 20 березня повідомив Міністр оборони РФ Сєргєй Шойгу.

Флотилія є структурним підрозділом 810-ї бригади морської піхоти ЧФ РФ, яка брала активну участь в анексії Криму і дислокуються в Козачій бухті у Севастополі. За його даними, річковий дивізіон формується в районі населеного пункту Гола Пристань на ТОТ Херсонської області. Тут ворог концентрує бойові катери, а також рибальські човни і швидкісні катери, які перекинув з Криму.

Місія новоствореного підрозділу — оперативне виконання задач в дельті Дніпра. «Ворог постійно відчуває тиск наших вовкулаків, зокрема спецназівців 73-го Очаківського центру спеціальних операцій. Щоб протистояти їм, росіяни зважуються на таке рішення. Чи буде воно вдалим, побачимо згодом. Але маємо розуміти: ворог не відмовляється від своїх планів, Путін все ще марить тим, що зможе взяти під контроль всю територію Херсонської і Запорізької областей. Він продовжує накопичувати ресурси для цього», — сказав Владислав Селезньов в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар.

На його думку, створення такої флотилії у Збройних силах РФ є складовою підготовки ворога до літньо-осінньої наступальної кампанії. Річковий дивізіон, ймовірно, може бути використаний для спроби висадки російського десанту, спецпризначенців, морпіхів на островах в дельті Дніпра або на території Миколаївської та Херсонської областей.

«Ворог хоче висадити свій десант, створити плацдарм на правому берегу Дніпра і рушити вперед за тим планом, який не вдалося реалізувати у лютому-березні 2022 року», — вважає аналітик.

Він додав, що створенням річкової флотилії російські окупанти вчергове змавпували Сили оборони України, у складі яких така флотилія вже створена: вона дислокується у Київському морі і успішно виконує бойові завдання південніше міста Дніпро.

«Чимало славетних історій вже написано. Коли війна закінчиться, ми дізнаємося цікаві подробиці про діяльність військових моряків зі складу цієї флотилії, в тому числі спільно з представниками деяких спецслужб», — додав Владислав Селезньов. 

  • Як раніше повідомляв військовий аналітик Костянтин Машовець, РФ перемістила в район Голої Пристані до 20-ти одиниць багатоцільових надувних моторних човнів із жорстким корпусом проекту БЛ 680-820. Кожен із цих катерів може містити від 8 до 14 осіб, розвивати швидкість до 25 вузлів.