У полоні РФ понад 10 тисяч цивільних заручників, задокументовано 5600 українців, які постраждали від тортур окупантів – Костін

Війна
Андрій Костін, генеральний прокурор України. Фото: Facebook

Понад 10 тисяч цивільних українців ворог утримує на окупованих територіях і в РФ, у кримінальних провадженнях встановлено 5 600 українців, які постраждали від тортур окупантів, реальна цифра значно більша.

Про це повідомив генеральний прокурор України Андрій Костін інтерв’ю агентству Інтерфакс-Україна.

«Є різні цифри. Ми оцінюємо в десятки тисяч, більше 10 тисяч точно. Говоримо тільки про тих, хто був примусово переселений, а не про тих, хто приймав таке рішення на власний розсуд», – сказав Костін.

Стосовно створення реєстру цивільних полонених, то, за словами Костіна, така робота триває на рівні уряду.

«Важливо, що ми дійшли в цьому питанні до міжнародного рівня – відбулося перше засідання міжнародної платформи, аналогічної тій, яка займається поверненням наших дітей», – наголосив генпрокурор.

На думку Костіна, дуже важливою стала б резолюція Генасамблеї ООН щодо цього питання, «щоб ми могли застосовувати інші елементи комунікації та тиску на країну-агресора, щоб звільнити наших цивільних і повернути в Україну».

Він додав, що, зі свого боку, прокурори разом із правоохоронними органами притягують до відповідальності тих, хто винен у депортації цивільних і незаконному їх утриманні на тимчасово окупованій території та території країни-агресора.

Говорячи про кількість постраждалих від катувань і нелюдського поводження, Костін повідомив, що тільки в кримінальних провадженнях встановлено 5 600 українців, котрі постраждали від цього виду воєнного злочину РФ.

«Однак повні цифри можуть бути значно більшими, оскільки ми не маємо достовірної інформації з окупованих територій», – додав він.

За словами генпрокурора, на сьогодні задокументовано функціонування 164 катівень та інших місць насильницького тримання на територіях, які були під окупацією.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter