Місія ООН зафіксувала страту російськими окупантами 32 українських полонених за зиму

Війна

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ) зафіксувала страту російськими окупантами 32 полонених українських військових за період з 1 грудня 2023 по 29 лютого 2024 року, що набагато більше, ніж за будь-який із попередніх періодів.

Про це йдеться у звіті ММПЛУ.

Як зазначається, представники ООН провели інтерв’ю 60 українськими військовими, нещодавно звільненими із полону.

Місія підкреслює, що армія РФ продовжує застосовувати раніше встановлені практики тортур, жорстокого поводження, смертей у полоні, утримання під вартою без зв’язку із зовнішнім світом, насильницьких зникнень, а також жахливих умов утримання.

«Окрім цього, ММПЛУ задокументувала достовірні повідомлення про страту щонайменше 32 українських військовополонених у 12 окремих випадках в період із грудня 2023 року по лютий 2024 року, що значно більше, ніж за будь-який із попередніх періодів. ММПЛУ провела незалежну верифікацію трьох зі згаданих випадків», – йдеться у звіті.

ООН також підтверджує інформацію про насильство російської адміністрації щодо жителів окупованих територій України. Зокрема йдеться про вбивства цивільних осіб, довільні затримання та обмеження свободи вираження поглядів.

«Протягом тримісячного періоду кількість жертв серед цивільного населення залишалася високою: через насильство, пов’язане з конфліктом, загинуло 429 цивільних осіб, ще 1 374 особи було поранено. Значна інтенсифікація обстрілів снарядами та баражуючими боєприпасами з боку Російської Федерації в період з кінця грудня по січень призвела до різкого збільшення кількості втрат серед цивільного населення у віддалених від лінії фронту районах», – вказують автори документа.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter