Британське видання The Economist повідомило, що РФ готує новий великий наступ, Зеленський підтвердив побоювання

Війна
херсон войска РФ

Із настанням літа зростає загроза нового масштабного наступу російських окупаційних військ по всій довгій лінії фронту, пише британське видання The Economist. Цю тезу також підтвердив президент Володимир Зеленський в інтерв’ю CBS News.

Статтю із назвою “Росія готується до нового великого наступу вздовж довгої лінії фронту” видання опублікувало у четвер.

У ній автори вказують, що весна принесла на фронт деяке призупинення бойових дій через неможливість техніки просуватися вологою землею.

“Але це не триватиме довго. З переходом весни в літо є побоювання, що Росія розпочне новий великий наступ, як це було минулого року. І здатність України стримати його цього разу виглядає набагато менш ймовірним, ніж тоді. Саме тому їй необхідно терміново мобілізувати більше військ і побудувати більш надійну оборону на лінії фронту”, – йдеться у матеріалі.

Автори також вказують, що зволікання із вирішення надання необхідної військової допомоги зі сторони США і Європи становить ризики, оскільки Росія “може прорвати недостатні оборонні лінії України”.

“Проте Україна не може просто звинувачувати своїх союзників. Вона також припустилася помилок. Однією з них є її провал у питанні людської сили. Росія готується до чергової хвилі мобілізації з метою наступного великого наступу. Терористичний напад на московський концертний зал 22 березня може насправді полегшити це завдання для Володимира Путіна, який використовує його для того, щоб заявити, що Росія повинна бути сильною перед обличчям кровожерливих ворогів”, – сказано у матеріалі.

Автори також пишуть, що Україна “дуже запізнилася зі зміцненням власних оборонних позицій”, а “уряд все ще мріє про новий контрнаступ і боїться думки, що нинішня лінія фронту може перетворитися на щось на кшталт кордону”.

“Думка про те, що ця лінія може стати основою для майбутніх мирних переговорів, – це саме те, чого пан Зеленський хотів би уникнути. Але небезпека зараз настільки велика, що це найменш поганий варіант”, – пише The Economist.

Українські військові змогли стабілізувати ситуацію на фронті. Однак імовірно РФ готує новий наступ у найближчій перспективі, заявив Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю CBS News.

Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

За словами Президента, ситуацію на фронті вдалося стабілізувати з наближенням весни. Однак зимові місяці були досить тяжкими для ЗСУ.

“Ми стабілізували ситуацію. Вона краща, ніж була два-три місяці тому, коли в нас був великий дефіцит артилерійських боєприпасів, різних видів зброї. Ми абсолютно не бачили великого, величезного контрнаступу з боку РФ… Росіяни не мали успіху”, – сказав Зеленський.

Він зауважив, що російській армії вдалося повністю знищити деякі міста та села в Україні. Українські військові не готові захищатися від іншого великого російського наступу, що очікується впродовж найближчих місяців.

“У нас не було снарядів, артилерійських снарядів, багато різних речей”, – сказав він.

Президент заявив, що Україні вже зараз необхідна допомога. Адже новий наступ РФ очікується наприкінці травня або у червні.

“А до цього нам потрібно не лише підготуватися, нам потрібно не тільки стабілізувати ситуацію, тому що партнери іноді дуже радіють, що ми стабілізували ситуацію. Ні, я кажу, що нам потрібна допомога зараз”, – сказав Зеленський.

У цій артилерійській війні на виснаження РФ має перевагу не лише завдяки більшій кількості вогневих засобів, але й завдяки більшій дальності їхнього ураження.

“У Бахмуті, Авдіївці, Лисичанську, Соледарі і так далі було дуже важко боротися з противником”, – сказав він.

Окрім того, Зеленський визнав, що війна в секторі Гази переорієнтувала світову увагу — та допомогу США — від України.

Зеленський попередив, що, якщо Україна програє, Путін не зупиниться на досягнутому. Російська війна “може дійти і до Європи, і до США”, – зазначив він.

“Для нього (Путіна – ред.) ми є сателітом Російської Федерації. На цей час це ми, потім Казахстан, потім країни Балтії, потім Польща, потім Німеччина, принаймні половина Німеччини”, — сказав Зеленський.

За його словами, Путін налаштований повернути колишній СРСР, його імперську славу та його географічні кордони.

“Навіть завтра ракети можуть долетіти до будь-якої держави”, – сказав український лідер.

“Ця агресія та армія Путіна можуть прийти в Європу, і тоді громадяни Сполучених Штатів, солдати Сполучених Штатів повинні будуть захищати Європу, тому що вони є членами НАТО”, – сказав Президент України.

Міністр оборони РФ Сєргєй Шойгу повідомив про плани  сформувати до кінця 2024 року ще дві загальновійськові армії, а також про створення Дніпровської річкової флотилії . Країна-агресорка оновлює вище командування та проводить реорганізацію збройних сил з прицілом на літню кампанію. Про плани окупантів і готовність України їм протистояти говоримо з військовим аналітиком Владиславом Селезньовим в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар.