Від початку року РФ запустила по Україні понад 10 тисяч ракет, «шахедів» та КАБів – Кислиця в ООН

Війна
Сергій Кислиця, постійний представник України при ООН. Фото: YouTube un.org

Від початку 2024 року Росія запустила по містах і селах України майже 1000 ракет, 2,8 тисячі ударних дронів Shahed та майже 7000 керованих авіаційних бомб, 97% яких вражали цивільну інфраструктуру.

Про це повідомив постійний представник України при Організації Об’єднаних Націй Сергій Кислиця під час виступу на засіданні Радбезу ООН.

«Реалізуючи свою стратегію знищення, Росія з початку року випустила по українських містах і селах майже 1000 ракет, близько 2800 дронів «Шахед» і майже 7000 керованих авіаційних бомб. Сумарна вибухова потужність цих авіаударів по Україні перевищує 9 (!!) кілотонн. Лише 3% російських ракет, дронів і керованих бомб вражають військові цілі, при цьому 97% вражають цивільну інфраструктуру», – зазначив Кислиця.

Він підкреслив, що росіяни свідомо б’ють по критично важливій енергетичній інфраструктурі, зокрема і тій, що пов’язана з виробництвом електроенергії. Лише у березні 2024 року результатом ворожих обстрілів стало знищення 80% теплових електростанцій. Серйозних збитків країна-терористка також завдала й гідроелектростанції.

«Щоб збільшити масштаби втрат, російська армія вдається до терористичної практики подвійних ударів, атакуючи місце першої атаки новою хвилею ракет або дронів під час рятувальної операції», – вказав представник України.

Він підкреслив, що режими Владіміра Путіна та Адольфа Гітлера, хоч і не ідентичні, але мають одну й ту ж токсичну ДНК.

«Вісімдесят років тому майже 10 років, витрачені на політику умиротворення, призвели до Світової війни. Спроби умиротворити нового агресора, які ми спостерігали з 2014 до 2022 років, вилилися у повномасштабну війну на європейському континенті. Уроки історії потрібно засвоїти. Якби Рада Безпеки існувала під час Другої світової війни, чи сиділи б її члени за одним столом з Ріббентропами, поки нацисти руйнували європейські міста та відправляли тисячі людей у газові камери? І все-таки зараз ми сидимо поруч із сучасними реінкарнаціями Ріббентропів», – заявив Кислиця.

Він наголосив, що Україні не потрібне знущання з дипломатії, яке зараз відбувається у Радбезі. Україні потрібна солідарність у реалізації її невід’ємного права на самооборону. Останнє закріплене у статті 51 Статуту ООН. Також Українській державі, яка потерпає від російського терору, потрібна нетерпимість до злочинів РФ та бачення світу на основі Статуту ООН.

«Це бачення схвалено резолюцією ГА ООН від 23 лютого 2023 року та розвинене у рамках Української «Формули миру». Перший Саміт миру відбудеться 15-16 червня у Швейцарії, і ми запрошуємо всі відповідальні країни взяти участь та зробити свій внесок у всеохоплюючий, справедливий та тривалий мир для України та всього світу», – додав український дипломат.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter