Зараз в Україні продовжують воювати близько 9 тисяч «кадирівців» – розвідка Британії

Війна
Урочисте шикування «кадировців». Фото: ТАСС

За даними британської розвідки, зараз у проросійських чеченських підрозділах, які воюють в Україні з 2014 року, несуть службу близько 9 тисяч «кадирівців». При цьому основна частина чеченських сил проводить операції з охорони тилу.

Про це у щоденному огляді повідомляє міністерство оборони Великої Британії.

«Чеченські підрозділи, зазнавши на початку повномасштабного вторгнення в Україну перших важких втрат, були здебільшого переведені для проведення операцій з охорони тилових районів, їх почали називати «військами TikTok» за публікації «військових успіхів» у соцмережах», – йдеться в огляді.

Як вказують у британській розвідці, у травні 2023 року, після того, як найманці ПВК «Вагнер» були введені з передової, частину чеченських підрозділів повернули на передову.

При цьому зазначається, що скоріш за все, основний тягар війни несуть чеченські спецназівці, тоді як основна частина чеченських сил продовжує вести операції з охорони тилу.

«Іншим ключовим внеском Чечні у війну Росії проти України є навчання російського персоналу. За даними керівництва Чечні, російський Університет спецназу в Гудермесі з 2022 року забезпечив навчання близько 42 тисяч російських військовослужбовців. Проте, ймовірно, що персонал проходить навчання в університеті лише протягом 10 днів, що ставить під сумнів ефективність навчання та самого навчального закладу», – наголошують аналітики.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter