Чехія передала перший тренажер винищувача F-16 до однієї з бригад тактичної авіації ПС ЗСУ

Війна
Тренажер винищувача F-16, переданий Чехією для Повітряних Сил ЗСУ. Фото: Youtube Ukrainian Air Force

Чехія передала перший тренажер винищувача F-16 до однієї з бригад тактичної авіації Повітряних Сил Збройних Сил України.

Про це повідомив командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук.

«Чехія передала перший тренажер винищувача F-16 в одну із бригад тактичної авіації Повітряних Сил. Його основний модуль уже тестують та готують до експлуатації українські спеціалісти», – написав Олещук.

«Дякую усім, хто допомагає Україні зміцнювати авіаційну компоненту. Звісно, що окрім самих F-16, нам треба створювати потужну навчально-матеріальну базу для нашої молоді. Закликаю наших союзників долучатися до цієї ініціативи», – додав він.

Як повідомлялось, 20 серпня 2023 року під час візиту до Нідерландів Володимир Зеленський повідомив, що Нідерланди та Данія передадуть Україні винищувачі F-16.

8 травня 2024 року міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен повідомила, що вже влітку цього року українські військово-повітряні сили будуть посилені винищувачами F-16. Спочатку прибудуть літаки з Данії, потім – з Нідерландів.

«Ми працюємо з нашими партнерами, особливо з Данією та Україною, над плануванням. І ми дотримуємося графіка. Ми плануємо першу поставку данських літаків цього літа, а нідерландських літаків – восени цього року. Поставка буде партіями», – сказала Оллонґрен.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter