Судді-зрадники з Мелітополя пішли працювати в окупаційний «Запорізький обласний суд»

Новини
Наталя Купавська і Тамара Міщенко, колаборантки. Фото: скріншот відео пропагандистський ТГ-канал

На тимчасово окупованій території Запорізької області загарбники запустили судову систему, яка працює виключно на репресії, керуючись вже відомою схемою: контролює процес завезений з Росії гастарбайтер, а працюють місцеві колаборанти. На співпрацю з ворогом пішли дві екс-судді мелітопольського міськрайонного суду Тамара Міщенко і Наталія Купавська.

Про це Центру журналістських розслідувань стало відомо з власних джерел.

Тамара Міщенко стала заступником голови окупаційного «суду» з кримінальних справ, а Наталія Купавська – заступником з цивільних справ.

Обидві зрадниці – юристки з багаторічним стажем роботи, обидві – в 2021 році звільнилися з Мелітопольського міськрайонного суду за вислугою років. 

Тамара Михайлівна Міщенко до звільнення  була заступником голови Мелітопольського міськрайонного суду. 

Тамара Міщенко, колаборантка. Фото: facebook.com/sud.melitopol

Суддя у відставці Наталія Михайлівна Купавська мала у 2022 році отримати почесне звання «Заслужений юрист України». Проте після того, як у липні 2022 року в окупаційних телеграм-каналах з’явилися відео, де вона разом з Тамарою Міщенко беруть участь в заходах вступної кампанії фейкового «Мелитопольского государственного университета им. А. Макаренко», який був створений окупаційним «урядом Запорізької області», Рада суддів України вирішила відкликати подання.

Також Рада суддів підготувала рішення щодо припинення виплати довічного грошового утримання для суддів-колаборантів. У випадку мелітопольських зрадниць утримання складало близько 100 тисяч гривень на місяць. 

ЦЖР повідомляв, що керівником  окупаційного «Запорізького обласного суду», є громадянин РФ Батршин Роман Юсефович. До приїзду на тимчасово окуповану територію він був керівником Смоленського обласного суду у Росії.

«Указами» так званого керівника «военно-гражданской администрации Запорожской области» Євгенія Балицького у вересні 2022 року було створено також «суди» першої інстанції: «Мелітопольський, Бердянський, Василівський і Пологівський районні суди, а також Енергодарський міський суд».

Про реєстрацію цих органів окупаційної судової влади в російському «Едином государственном реестре юридических лиц» наразі інформації немає.

ЦЖР відомо з власних джерел, що виконуючим обов’язки окупаційного голови «Мелітопольського районного суду» є мелітополець Денис Анатолійович Костиря. Він має вищу юридичну освіту і до відкритого вторгнення РФ вів адвокатську діяльність.

Денис Костиря, колаборант Фото: evocation.info

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

22 лютого у програмі «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар дивіться коментар Сергія Заєця, відомого адвоката і юриста-міжнародника про те, чи має право Росія створювати свою судову систему, яка саме зараз розгортається в окупованій частині Херсонської та Запорізької областей, а також що дозволяє і що забороняє Міжнародне гуманітарне право окупуючій країні в плані судочинства на окупованих землях.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.