Российские оккупанты усилили блокировку доступа к интернету и информации жителям юга и Крыма

Расследования
Фото: investigator.org.ua

Жители оккупированных территорий юга, востока и Крыма сообщают, что в последнее время российские интернет-провайдеры «режут» скорость до 90%, а доступ к большинству украинских информационных ресурсов заблокирован. Оккупанты пытаются ограничить доступ к ним через VPN, к социальным сетям и видеохостингу YouTube. Усиление блокирования доступа к сети гражданского населения на временно оккупированных территориях, вероятно, связано и с военными планами оккупантов.

Херсонська область

На окупованій частині Херсонщини український зв’язок відсутній з травня 2022 року. Разом з ним росіяни заблокували і мобільний інтернет від українських операторів. Зараз доступ до Мережі з мобільного телефона можуть отримати лише ті мешканці окупованих територій, які придбали стартові пакети російських операторів. Українські сайти та деякі соцмережі тут блокуються, проте VPN-сервіси поки працюють без проблем.

Якщо ж хтось не бажає переходити на мобільний зв’язок від росіян, він має змогу підключитись до Інтернету через місцевого провайдера DIGICOM, який, проте, також контролюється окупантами. Жителі Херсонщини повідомляють, що саме DIGICOM є чи не єдиним провайдером, що надає послуги дротового Інтернету на лівобережжі області. Та й тут зв’язок є нестабільним, про що свідчать коментарі абонентів на сайті підприємства.

Якщо ж людина принципово не хоче користуватися ані російськими мобільними операторами, ані Інтернет-провайдерами, що контролюються росіянами, у неї залишається єдиний шанс потрапити до Мережі — спробувати підключитись до Wi-Fi у громадських місцях. Наприклад, тривалий час після окупації селища Новотроїцьке, його жителі змушені були ходити на місцеву автостанцію, щоб підключитись до Інтернету та зв’язатись з родичами, які виїхали.

Перебої зі зв’язком відчувають і жителі Генічеської громади. Інтернет від місцевого провайдера став значно повільнішим. Через VPN можна користуватися забороненими ресурсами, враховуючи повільну швидкість з’єднання.

Мобільний зв’язок став ще слабкішим, пропадає час від часу. Користувачі чують якісь підозрілі звуки під час розмови, нерідко пропадає звук та й виклик зовсім переривається.

Посилилися перевірки: у людей ретельно перевіряють телефони.

Місцеві повідомляють, що окупанти провели чергову ротацію й затіяли нові навчання. Ходять чутки, що пропускний пункт через Чонгар з 22 лютого закриють, бо окупанти побоюються «провокацій» від українців.

Запорізька область

У Мелітопольському районі з початку лютого мешканці відчули значне погіршення якості інтернету — як домашнього, так і мобільного, який «ловив» і так далеко не в усіх населених пунктах.

Найкраща ситуація з мобільним інтернетом у самому Мелітополі. Він тут є майже всюди. В приватному секторі, можуть бути «мертві зони», але на центральних вулицях та в спальних районах за 300 рублів на місяць можна мати інтернет, який дозволяє навіть дивитися якісь відео.

У селах доступу до мобільного інтернету майже немає. Тож люди користуються дротовим інтернетом, а ті, в кого його немає, йдуть до сусідів і родичів.

Улітку 2022 року після «реформи» послуг надання інтернету — відключення українських операторів і початку роботи операторів з окупованого Криму, на Мелітопольщині фактично залишилися два найбільших оператори так званого «домашнього інтернету» — провайдер «Медіана», який і працював до вторгнення (в ньому змінилися власники), і який поглинув менших провайдерів типу «Квазар-Лінка» та «Гігабіт», а також «МирТелеком», що зайшов на мережі українського «Укртелекома».

Але в лютому 2023 року абонентам «Медіани» повідомили, що переводять їх на провайдера «МирТелеком». І інтернет-зв’язок, який був і до того не найкращої якості, зовсім «ліг».

У користувачів «Медіани» через технічні роботи, а у користувачів «МирТелекома» через те, що на мережі лягло велике навантаження. Перезаключити договори з «МирТелекомом» мелітопольці мають до 10 березня. Інакше їм взагалі відключать інтернет. Крім того, при перепідключенні договорів у абонентів вимагають цілий пакет документів, в тому числі паспорт та документи на право власності на житло.

Зараз Мелітополь отримує інтернет через сімферопольське ООО «Миранда Медиа». Схожа ситуація і в Бердянському районі.

«Місцеві інтернет оператори зв’язку працюють досить повільно. Так як більшість нормальних інтернет-ресурсів заблокована, бердянці вимушені постійно використовувати VPN-сервіси. А вони зменшують й без того низьку швидкість окупаційного інтернету. Щоб дізнатись правду про стан справ в країні та світі або скористатись банкінгом — треба запастись терпінням», — повідомив зранку 17 лютого телеграм-канал «Бердянськ сьогодні» про ситуацію зі зв’язком.

Такі повідомлення з цього тимчасово окупованого міста надходили від початку захоплення, прото їх кількість значно збільшилась з початку 2023 року.

«Налаштували сьогодні Wi-Fi, заплатили 1000 рублів, а він швидкість інтернету на 90 % «ріже»», — скаржаться у місцевих чатах бердянці.

Аналогічна ситуація і з мобільним зв’язком у Бердянську.

«Мобільний інтернет цих недооператорів, вибачте, нестерпний. Раніше ми жалілись на мобільний інтернет Водафон, а тепер розуміємо, що то ще було велике щастя. Зараз про таке, можна тільки мріяти», — розповідають мешканці міста.

«Протягом дня спостерігалися проблеми зі стільниковим зв’язком, а також з інтернет-з’єднанням. Окупанти пояснюють це технічними роботами. Але насправді таким чином вони перешкоджають роботі партизанів під час перекидання своєї техніки», — цей пост 22 січня 2023 року опублікувала Бердянська Партизанська Армія.

Подекуди з’являється інформація про те, що російські окупанти відстежують і прослуховують як інтернет, так і стільникову мережу на тимчасово окупованих територіях.

«Мелітополь та район, будьте обережнішими. Заїхали якісь «модні» російські спеціалісти з апаратурою, скануватимуть ефір», — повідомляв, наприклад, ще в грудні 2022 року моніторинговий канал «Вазелин».

А вже 30 січня цього року про підозрілий автомобіль з апаратурою написав телеграм — канал «Николаевский Ванек».

У лютому 2023 року стало відомо, що на тимчасово окупованих територіях окупанти почали блокувати усі сервіси Google, разом з якими постраждали всі девайси на операційній системі Android.

«У мене телефон та домашній комп завжди з VPN. Я його просто не відключаю. Це дозволяє обходити блокування та дає хоч якийсь захист від тотального контролю окупанта. Тут же можуть забрати навіть за те, що ти просто читаєш українські новини», — розповів ЦЖР місцевий мешканець.

Крим та Схід України

Єдиний мобільний оператор окупованого Луганська «Лугаком» 11 лютого припинив надавати послугу мобільного інтернету. Таким чином, у жителів так званої «ЛНР» взагалі немає можливості вийти в інтернет, не користуючись Wi-Fi. Таким чином, інформаційна ізоляція окупованих територій тільки посилюється.

Російське видання «Ведомости» повідомляє, що на окупованій Росією території Донецької області провайдери почали блокувати доступ до Google, Viber та Zoom, а також сповільнювати роботу відеохостингу YouTube.

«Задум був не відключати, а погіршувати якість відео, розповів представник одного з місцевих операторів», — пише видання.

Доступ до Інтернету в окупованому Криму зараз також обмежений, як і в інших захоплених РФ регіонах. VPN-сервіси можуть працювати, але можуть бути проблеми з підключенням. На такі сайти, як YouTube, Facebook, Twitter та Google неможливо вільно зайти.

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter