Новые украинские санкции: что появилось и «потерялось» в списке. Обновленная база санкций

Мнения
Тетяна Гучакова, економічна експертка Фонду “Майдан закордонних справ” Фото investigator.org.ua

Указом Президента України від 14 травня 2020 року №184/2020 введено в дію рішення РНБО «Про застосування, скасування і внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (cанкцій)».

Моніторингова група Інституту Чорноморських стратегічних досліджень, Майдану закордонних справ та BlackSeaNews проаналізувала список юридичних осіб, що міститься у цьому рішенні, та оновила загальну базу даних юросіб, щодо яких запроваджені санкції України, США та ЄС у зв’язку з агресією проти України.

* * *

Почнемо з добрих новин.

Загалом в новому списку 235 юридичних осіб. 76 – це подовження санкцій для тих підприємств, щодо яких вже спливав трирічний термін (таблиця 4).

Відносно 159 юросіб санкції було запроваджено вперше (таблиця 3).

Добра новина: у цьому переліку з’явилися 35 підприємств (на жаль, далеко не всі), які пропонувалися для включення до списків нашою Моніторинговою групою. Це підприємства, що мають відношення до військово-промислового комплексу Криму: російські підприємства ВПК, які працюють із захопленими кримськими підприємствами Укроборонпрому та севастопольськими підприємствами ВПК.

Серед доданих юросіб є представники ЗМІ: 34 кримських та російських медіа-організації.

Також у списку містяться 27 підприємств, що мають відношення до порушень міжнародного гуманітарного права щодо збереження культурної спадщини на території окупованого Кримського півострова.

Є і 10 кримських підприємств відомого російського бізнесмена Олександра Анненкова, який ще до окупації Криму займався поромним бізнесом та володів Севастопольським Морським банком. Під час окупації та надалі здійснював доставку до Криму російських військових і бойової техніки.

Санкції щодо 23 підприємств Указом Президента скасовано (таблиця 2).

У переліку вилучених із санкційних списків – українські підприємства, більшість з яких пов’язана з російською родиною IT-компаній «Парус», та кілька офшорних компаній.

Це офіційний перелік виведених з-під санкцій підприємств. Принаймні, є конкретні люди, які взяли на себе відповідальність за таке рішення, зокрема політичну.

* * *

Але, як завжди, найбільш цікавим виявилося не те, що є у списках, а те, чого там немає…

А немає там восьми юридичних осіб, щодо яких Указом Президента № 133/2017 від 15 травня 2017 року було запроваджено трирічні санкції (таблиця 1).

Тобто наразі термін санкцій сплив – і з цими підприємствами вже можна вести «плідну та взаємовигідну співпрацю».

Повний список ТУТ