Светлана Нежнова: «Российские военные используют украинские буровые платформы для контроля за ситуацией в Черном море»

Публикации

7 сентября представители Государственной пограничной службы, НАК «Нафтогаз Украины», прокуратуры АРК, Нацполиции и военной прокуратуры с борта корабля морской охраны «Григорій Куроп’ятников» провели третий рейд к захваченным при оккупации Крыма самоподъемным плавучим буровым установкам и морским стационарным платформам ГАО «Черноморнефтегаз», расположенных на месторождениях на шельфе Черного моря. Впервые обзорная группа смогла подойти и задокументировать обстановку сразу на четырех газовых месторождениях — Одесском, Голицынской, Штормовом и Архангельском, охраняемых военными РФ.

О хозяйственной деятельности возрожденного «Черноморнефтегаза» и перспективах возвращения захваченных Россией украинских месторождений на шельфе Черного моря в программе «Вопрос национальной безопасности» (телепроект Центра журналистских расследований) рассказывает председатель правления государственной компании Светлана НЕЖНОВА, которая участвовала в смотровом рейде.

Валентина Самар: Пані Світлано, почнемо із виробничих питань. Ми спостерігаємо за успіхами «Чорноморнафтогазу», який повернув контроль над Стрілковим родовищем у Херсонській області. Чи будуть мешканці Генічеська надійно забезпечені газом цієї зими, чи знову будуть проблеми, якими в минулі роки скористались окупанти для пропагандистської компанії «Путін рятує геничан від морозів»?

Світлана Нєжнова: «Чорноморнафтогаз» опікується цим родовищемще з 17 березня поточного року. За цей час ми намагаємося навести там порядок, бо протягом трьох років, поки там була спільна діяльність (з ПрАТ «Пласт» нардепа-втікача Олександра Онищенка — ред.), жодних виробничих покращень не відбулося. На даний час ми провели тендери на закупівлю обладнання, аналізуємо стан морських стаціонарних платформ, стан наземних газопроводів, стан морських газопроводів. І після цієї діагностики будуть зроблені окремі висновки щодо окремих ремонтів.

Стрілкове газове родовище готове до осінньо-зимового періоду, і НАК «Нафтогаз України», яка є акціонером «Чорноморнафтогазу», в жовтні буде здійснювати перевірку цієї підготовки. Тож у нас є плече акціонера, який нам гарантує також підтримку в цих питаннях по Стрілковому родовищу.

Валентина Самар: Що саме перевірятиме НАК «Нафтогаз України»?

Світлана Нєжнова: Як працюють наші газопроводи, режим експлуатації свердловин, як наразі забезпечені людські ресурси, як дотримується техніка безпеки тощо.

Фото: investigator.org.ua

Валентина Самар: Тобто, ви запевняєте, що газ в Генічеську взимку буде?

Світлана Нєжнова: Абсолютно так, газ буде. Крім того, ми працюємо над тим, щоб покращилася якість газу, що добувається на Стрілковому родовищі. Там була встановлена система осушення, але, як ми бачимо і за пробами газу, населення не дуже задовольняє  якість газу, яка є, але це не швидкий процес. Тому ми маємо розробити проект модернізації осушення газу, після цього закупити відповідне обладнання і поставити. Таке обладнання буде поставлено навесні наступного року, після осінньо-зимового періоду. Наразі пройшов тендер на проект цієї системи модернізації осушення газу.

Валентина Самар: Я пригадую наше інтерв’ю з нардепом-втікачем Олександром Онищенком. Нагадаю, що в перші дні окупації Криму колишнє керівництво «Чорноморнафтогазу» підписало угоду з ПрАТ «Пласт», який належить Олександру Онищенку. Це була фірма-прокладка, яка мала забезпечувати видобуток газу на Стрілковому (Азовське море) та Архангельському (Чорне море)родовищах і подавати його споживачам України. В той же час Архангельське родовище було окуповане РФ, і врешті решт були проблеми із постачанням газу і з Стрілкового. Тоді Онищенко нам казав, що нове керівництво «Чорноморнафтогазу» домагається розриву договору з «Пластом», аби на його місце прийшов бізнес із оточення президента. Так не сталося?

Видобувні платформи на Стрілковому газовому родовищі Фото investigator.org.ua

Світлана Нєжнова: Так не сталося, бо наразі спецдозволами на користування надрами володіє ДАТ «Чорноморнафтогаз», державне підприємство опікується державними надрами. Відповідно, Державна служба геології та надр України постійно перевіряє, наскільки «Чорноморнафтогаз» виконує ліцензійні умови з користування надрами. Тобто, все нормально.

Валентина Самар: Як же ж нормально? Хіба «Пласт»Онищенко віддав «Чорноморнафтогазу» чи державі все, що винен? Там же була велика заборгованість.

Світлана Нєжнова: Зазначений договір про спільну діяльність за ініціативою Генпрокуратури України визнаний недійсним, і наразі буде проводитися перевірка податковою службою щодо сплати рентних платежів операторам спільної діяльності. Бо за договором, саме оператор спільної діяльності повинен був сплачувати рентні платежі. Є суди «Чорноморнафтогазу», які продовжуються. Наразі є суд про витребування збитків на суму біля 13 мільйонів гривень.

Валентина Самар: ви відчуваєте діяльність прокуратури АРК в цих процесах?

Світлана Нєжнова: Так. Саме за допомогою Генеральної прокуратури України і прокуратури АР Крим нам вдалося визнати цей договір недійсним. Ще там був один договір, який був укладений оператором на експлуатацію цього родовища, де були завищені ціни на зазначену експлуатацію. І цей договір теж визнали недійсним. Тобто без Генеральної прокуратури навряд чи нам так швидко вдалося зробити всі ці кроки.

Світлана Нєжнова, голова правління ПАТ «ДАТ «Чорноморнафтогаз» Фото: investigator.org.ua

Валентина Самар: Який тепер у «Чорноморнафтогазу» обсяг видобутку газу щомісяця? І яким він буде взимку?

Світлана Нєжнова: Видобуток на рік становить 10 мільйонів метрів кубічних газу. Є проблема, яку ми також намагаємось вирішити: за мирних часів надлишки газу, які добувались на Стрілковому родовищі, поставлялись в Крим (закачувались у Глібовське підземне газосховище — ред.). Зараз ми вимушені були змінити технологічний режим експлуатації свердловин, і трохи газу йде дійсно на спалювання у факел, про це всі знають, і в нас є відповідні дозволи «Держгірпромнагляду». Ми хочемо запровадити пілотний проект з компримування (стиснення — ред.) зазначеного газу, і зараз ми вивчаємо, яким чином можна окремими машинами транспортувати газ і скидати в газотранспортну систему України. Зараз ми робимо техніко-економічний розрахунок, щоб закачувати його в магістральний газопровід України на газовій компресорній станції «Асканія Нова».

Валентина Самар: Це той проект, на який зараз Кабмін виділяє гроші?

Світлана Нєжнова: Ні, це інше. Кабмін виділяє гроші на будівництво газопроводу (Генічеськ та частина району не підключенідо єдиної газосистеми — ред.), і Херсонська облдержадміністрація опікується цим питанням. А це буде транспортування газу на станцію «Асканія Нова». Тобто весь газ Стрілкового родовища, і той, що іде в газотранспортну систему, і той, що ми, можливо, будемо компримувати і звозити в трубу, піде на потреби населення.

Валентина Самар: У вересні відбувся вже третій плановий огляд окупованих родовищ у Чорному морі, який провели Державна прикордонна служба, Нафтогаз, воєнна прокуратура, і особисто ви брали участь. Ви знову там спостерігали російських військових, корабель Чорноморського флоту, які охорогяють вкрадені вишки, і задокументували видобуток газу.

Після огляду родовищ, захоплених російськими військовими, як на мене, пролунало три цікаві новини. По-перше, що там було виявлено якесь іноземне обладнання, і після скандалу з завезенням до Криму газових турбін Siemens це викликало занепокоєння. Друга інформація про те, що було виявлено радіолокаційні станції, якесь військове обладнання, і можна сказати, що ці бурові вишки використовуються для військової розвідки РФ. І третя новина прозвучала від постійного представника президента України в АРК Бориса Бабіна, який сказав, що для повернення наших родовищ, окрім міжнародних інструментів, ще потрібні якісь військові та військово-політичні заходи.

Давайте почнемо з іноземного обладнання – чи дійсно воно там є?

Світлана Нєжнова: Це був перший рейд, коли ми змогли потрапити на чотири родовища, уважно розглянути все, що там є і зафотографувати. Дійсно, на одній з морських стаціонарних платформ є італійський кран, але, як з’ясувалось, цей кран був закуплений «Чорноморнафтогазом» в 2011 році, тобто він був встановлений ще до окупації. Просто проблема в тому, що ДАТ «Чорноморнафтогаз», як і НАК «Нафтогаз України» не мають повної інформації щодо всього обладнання, оскільки документи втрачені внаслідок окупації. І ми поновлювали документи, тому не можна було сказати одразу. Наразі ж з’ясували щодо імпортного обладнання таку інформацію.

Щодо радіолокаційних станцій, то це дійсно нове в порівнянні з двома попередніми візитами, які ми наносили на ці бурові. Ці радіолокаційні станції стоять на бурових, які не працюють зараз – на самопідйомних бурових установках (СПБУ) «Таврида» і «Сиваш». Одна розвернута у бік Одеси, інша – у бік Криму. Зазначена станція покриває близько 20 км, і можна спостерігати надводну ситуацію, яка є в Чорному морі.

Я так розумію, на морських стаціонарних платформах і блок-кондукторах, а їх в Чорному морі шість і вісім відповідно, є близько 130 озброєних військовослужбовців РФ. Для мене це схоже на військову базу в Чорному морі. Крім цього, ми спостерігали блок-кондуктор біля Одеського газового родовища в економічній зоні України, і на цьому блок-кондукторі є вагончик, в якому живуть військові і є все необхідне обладнання для життя. Тобто навіть блок-кондуктор, який за технологічними нормами не пристосований для того, щоб там жили люди, наразі пристосований для того, щоб там жили військові Російської Федерації.

СПБУ «Україна» (перейменована РФ на «Крим-1») на Одеському родовищі, вдалині СПБУ «Петро Годованець» (перейменована РФ на «Крим-2») 7 вересня 2017 р. Фото: dpsu.gov.ua

Військовим поставили вагончики, обладнані радіорелейним зв’язком. І все налаштоване на те, щоб моніторити надводну ситуацію і швидко реагувати. Тобто, якщо корабель може йти до Одеського родовища біля 6-8 годин, то можна підняти авіацію на захист наших бурових, вкрадених в України після окупації Криму. Бо що робить це обладнання? Воно моніторить все, що відбувається в сторону Одеси та в сторону шельфу Чорного моря, і всі кораблі, які можуть підійти до родовищ і бурових.

Валентина Самар: Порушення яких законів в даному випадку ви зафіксували?

Світлана Нєжнова: Конвенції ООН з морського права 1982 року. Чому для мене важливо було як для керівника брати участь в цьому рейді? Тому що за його результатами складений акт, який буде переданий міжнародним юристам, які представляють інтереси і НАК «Нафтогаз України», і МЗС в двох арбітражах, які вже сформовані, і які вже будуть засідати в 2018-му році. Тобто це вже грунтовний документ з доказами, який переданий для міжнародних судів.

Військові РФ на українській морській платформі на Одеському родовищі, 7 вересня 2017р. Фото: dpsu.gov.ua

Валентина Самар: На сайті окупованого кримського «Чорноморнафтогазу» за цей рік немає виробничих новин, немає жодної цифри про те, скільки добувається, немає навіть інформації по закупівлям за 2017 рік. Всі аукціонні закупки закінчуються 30 грудня 2016 року. Що відбувається? Після того, як почалися суди, вони засекретили всю інформацію?

Світлана Нєжнова: На мій погляд, ваш висновок правильний. Тому що в міжнародних судах доказами є й інформація інтернет-видань, і сайтів. Я моніторила ці сайти і надавала ці докази в міжнародні суди, про що згодом публічно говорила. Там раніше була карта з оперативною інформацією щодо видобутку газу, на якій були показані родовища, і показано, який на них видобуток. Також там була фінансова звітність. Наразі це побачити вже не можна, тому що це все санкційно і це все докази для суду.