Херсонщина голосует. Почти вся — Дементий Белый

Публикации
Выборы президента Украины 2019 Избирательный участок, Херсонская область Фото Facebook Дементий Белый

Херсонщина не является маленькой копией Украины — лишь весьма специфической ее частью. Впрочем, наблюдение за ситуацией на избирательных участках Херсонщины достаточно показательно. Глава Херсонской областной организации Комитета избирателей Украины Дементий Белый делится своими наблюдениями за процессом народного волеизъявления на местных участках.

За його словами, здебільшого члени ДВК кажуть, що скарг з боку виборців немає.

Серйозне порушення в області лише одне — на дільниці у райцентрі Нижні Сірогози, 185 виборчий округ.

Там в порушення виборчого законодавства відмітили штампом “вибув” усі бюлетені навпроти прізвища кандидата в президенти Олександра Мороза, який оголосив про вихід з президентських перегонів.

“Знайшли в мотлоху, який передали їм зі старої ДВК, яка працювала на минулих виборах, печатку «вибув» та проштампували в бюлетенях прізвище Мороза, який по телевізору заявляв про зняття своєї кандидатури.

Як результат — комісія не розпочала зранку свою роботу. Чекають на бюлетені з ЦВК.

Й вже є виборці, які не змогли проголосувати. Особливо драматична історія подружжя, яке зранку планувало проголосувати та їхати у відпустку — квітки вже були”, — пише Білий.

За уточненням Тараса Бузака, бюлетені проштампувала голова ДВК, яка потрапила до комісії за квотою Юлії Тимошенко.

Є також випадки, що можуть бути ознакою роботи сумнозвісної “сітки”. Так, біля дільниці у херсонській школі №53 знаходилася жінка, до якої підходили виборці, аби відзвітувати про своє голосування. Поліцейському, якого викликав Бєлий, жінка показала посвідчення волонтера Ради регіонального розвитку та назвалася Оксаною.

Волонтерка Оксана контролює процес голосування. Херсон Фото Facebook Дементій Бєлий

Люди, що супроводжували Оксану, повідомили, що вона — керівник дільниці (або ділянки?), звинуватили Бєлого в тому, що він заважає їй працювати, та погрожували судом. Поліція не знайшла у діях Оксани порушення виборчого законодавства: мовляв, вона не агітує і не платить за голосування.

На дільниці у Скадовську члени ДВК на власний розсуд розподілили кандидатів на технічних і реальних, розмістивши лише плакати останніх, а плакати технічних — відклали. Після зауваження — вивісили усі плакати.

Деякі виборці самотужки намагаються убезпечити свій вибір відможливих зазіхань порушників:

“Молода пара прийшла на дільницю зі своєю ручкою.

Чоловік вичитує дружину: де ти залишила ручку?

— Ой, забула в кабінці …

— Забери. Вона у мене одна!

Питаю: «Чому принесли ручку?» «Про всяк випадок. Хіба мало. Читав в мережах про зникаючі чорнила», — описує випадок Бєлий.

На виборчій дільниці №650743 округу №182 у Херсоні виборець вимагав, щоб його прізвище вилучили зі списку.

“Як виявилося, громадянин власник двох квартир. По своїм квартирам він отримав іменні запрошення проголосувати. Тобто, він був внесений до списку виборців на двох дільницях.

На першій він проголосував, а в другій — став вимагати, щоб його викреслили”, — пише Бєлий.

В той же час, стверджує він із посиланням на спостерігачів КВУ, скарги на відсутність виборців у списках є поодинокими.

На деяких дільницях члени виборчих комісій залучають власні ресурси для забезпечення комфортного голосування.

Наприклад, на ділянці №650635 члени комісії принесли з дому лампи, щоб забезпечити освітлення у кабінках для голосування.

Який вибір це допомогло зробити українцям — ми незабаром дізнаємося.