Непрозрачные костюмы от Минздрава

Расследования
Костюм биозащиты для медиков без маркировки Фото: investigator.org.ua

В апреле 2020 года только что назначенный министр здравоохранения Максим Степанов попал в скандал, который сам себе и организовал. Минздрав заблокировал выполнение заключенного госпредприятием «Медицинские закупки Украины» контракта на закупку защитных костюмов для медиков от отечественного производителя и с экономией в 40%. Зато Минздрав через посредника закупил костюмы в Китае. Ожидание поставки костюмов продолжалось более двух месяцев. Министерство не ответило на запрос Центра журналистских расследований о качестве закупленных костюмов. Поэтому пришлось искать таинственные костюмы самостоятельно.

Державне підприємство «Медичні закупівлі України» уклало 14 квітня 2020 року договір із відомим вітчизняним виробником — компанією «Текстиль-контакт» на закупівлю 90 тисяч захисних костюмів вартістю 245 гривень за одиницю.

Замість порадіти і докупити комбінезонів на зекономлені 14 мільйонів гривень, МОЗ заблокувало контракт — начебто через невідповідну якість вітчизняних костюмів, а за добу повідомило про власну закупівлю — у Китаї, через посередника, і дорожчих — по 488 гривень за кожен. Центр журналістських розслідувань писав про це у статті «Костюмована корупція в МОЗ».

За договором, укладеним між МОЗ та ТОВ «Меддів», захисні костюми для медиків мали бути поставлені до кінця квітня. Час ішов, а 71 тисяча захисних костюмів все ще лишалися у Китаї. Очільники МОЗ пояснювали затримку зміною правил оформлення експорту товарів з Китаю через пандемію.

Тим часом в Україну із Піднебесної один за одним прибували гуманітарні вантажі з засобами захисту, спростовуючи слова топ-чиновників про об’єктивні причини затримки із поставкою комбінезонів для медиків.

Фото: president.gov.ua

Отримати інформацію від постачальника — ТОВ «Меддів» виявилось непросто. Нагадаємо, що на момент отримання замовлення МОЗ на 35 мільйонів гривень вона мала тендерну історію усього у кілька місяців і дуже локальну адресу поставок — структури МВС. 

У травні ми виявили, що офіс ТОВ «Меддів» за його юридичною адресою був закритий, телефоном говорити з журналістами у компанії відмовились, а на запити не відповіли. Так само, як і міністерство охорони здоров’я, яке проігнорувало два письмових запити на доступ до публічної інформації  та безліч усних звернень до прес-служби із проханням про інтерв’ю.  Тож Центр журналістських розслідувань вирішив шукати костюми самостійно — за проплатами по контракту. І таки знайшли.

Договір із ТОВ «Меддів» МОЗ підписав 17 квітня 2020, а поставили костюми аж у середині червня. Тобто костюми біозахисту для медиків, турботою про здоров’я яких МОЗ виправдовував блокування удвічі дешевшої закупівлі, йшли з Китаю аж 2 місяці!

Гліб Канєвський, експерт неурядової організації StateWatch Фото: investigator.org.ua

«На початку червня МОЗ виплатило другу партію коштів понад 17 мільйонів гривень за останню партію костюмів, які мали надійти з Китаю в Україну. Дані закупівлі загалом тривали понад два місяці — тобто, ми можемо судити про ефективність МОЗ», — коментує Гліб Канєвський, експерт неурядової організації StateWatch.

З Китаю до Обухова

За додатковою угодою до договору між МОЗ та ТОВ «Меддів» костюми біозахисту мали доставити   Київ за адресою Березняківська, 29, де знаходиться ДП «Укрмедпостач». Однак 19 травня Міністерство підписало з Меддівом  ще одну додаткову угоду, якою було змінено місце постачання захисних костюмів: замість Києва їх мали доставити у Обухів. За вказаною адресою по вулиці Каштановій знаходиться  база медпрепаратів ДП «Укрвакцина». Керівництво побачити не вдалося — знімальну групу на територію не пропустили. 

Порадившись із начальством телефоном, охоронець складів переказав, що ніякої інформації тут очікувати не варто, «все в міністерстві». Але згодом надав телефон начальника бази медпрепаратів «Укрвакцини»  Олександра Цікри.

Той повідомив, що китайських костюмів, придбаних МОЗ у «Меддів» на складах уже немає, однак назвати конкретні лікарні  у Києві відмовився. 

«Костюми уже пішли по всій Україні. На 25 областей. Звертайтесь до МОЗ. Мені заборонено давати інформацію», — сказав Олександр Цікра.

Центру журналістських розслідувань  вдалося знайти кількох адресатів поставок засекречених МОЗ костюмів. Нагадаємо, що згідно договору, ТОВ «Меддів» зобов’язалась поставити костюми біозахисту виробництва китайської фірми Nanjing Trust Garment Company LTD.

Київська дитяча обласна лікарня у Боярці отримала 2 червня 500 захисних костюмів  із МОЗівської закупівлі. Однак половина комбінезонів у цій партії виявилась не китайського виробництва, а корейської компанії Caremile.

Решта захисних костюмів взагалі не має ознак походження — вони упаковані в поліетиленові пакети без жодних розпізнавальних знаків. Кілька костюмів ще залишились невикористаними, тож ми отримали можливість переконатись, що вони дійсно не мають жодних даних щодо виробника і рівня захисту. 

«Щільний, непоганий костюм. Він уже йде в комплекті з бахілами, він одягається як одне ціле. І те, і те було по одній поставці», — повідомила головна лікарка Обласної дитячої лікарні у Боярці Катерина Савінова.

Катерина Савінова, головна лікарка Київської обласної дитячої лікарні у Боярці Фото: investigator.org.ua

Лікарі костюмами задоволені. Кажуть, зручні в роботі, і виконують захисну функцію.

«Добре, що костюм має резиночки всюди, має замочок, липучку і капюшон. Тобто, ми герметично вдягнуті», — розглядає костюм Олена Колюшко, завідувачка інфекційного відділення КОДЛ.

Олена Колюшко, завідувачка інфекційного відділення КОДЛ Фото: investigator.org.ua

Візуально і на дотик цей костюм біозахисту дуже нагадує той, який Центр журналістських розслідувань заради експерименту купував у травні 2020 року в гіпермаркеті «Епіцентр» і демонстрували київським лікарям. Тоді вони надавали перевагу костюмам українського виробництва, які їм поставляли волонтери.

Керівництво Києво-Святошинської районної лікарні, куди також були поставлені закуплені МОЗ костюми, відмовилось говорити з журналістами.

Мовчання МОЗ

Упродовж двох з половиною місяців Центр журналістських розслідувань не зміг отримати жодної відповіді і від міністерства охорони здоров’я — ні на письмові, ні на усні запити. Відмова надати інформацію про використання бюджетних коштів є порушенням закону про доступ до публічної інформації, а тому ці дії були оскаржені.

Принциповий у цій історії момент: через мовчанку МОЗ так і не вдалося знайти сертифікати на костюми біозахисту, поставлені ТОВ «Меддів». У лікарнях запевняють, що «костюми приїхали з самою лише накладною». Тож яка їхня справжня якість і що за вироби були у пакунках без знаків розпізнавання — питання відкрите, але варте уваги правоохоронців. 

Зазначимо також, що партії костюмів, яку закупив МОЗ і яку медики очікували близько двох місяців, мало б вистачити лише на один день для всього медичного персоналу країни.

«Хочу наголосити, що, можливо, здається, що 71 тисяча костюмів — дуже велика кількість, однак це не так. На сьогодні в медичній галузі може бути залучено до протидії COVID-19 на всіх ланках майже 50 тисяч осіб медичного персоналу, на яких потрібно 4,6 млн костюмів на місяць», — зауважує Гліб Канєвський, експерт StateWatch.

Наразі міністерство розблокувало роботу держпідприємства «Медичні закупівлі». Проте вимагає від ДП щоразу погоджувати з МОЗ «технічні, якісні та інші характеристики» всіх товарів, що гальмує процес і є нічим іншим, як намаганням впливати на закупівлі.