«Симки» из Крыма, похищение паспортных данных и VPN. О связи на оккупированном россией юге Украины

Публикации
симки

Оккупанты отключили на захваченной части юга Украины услуги национальных мобильных операторов. С 30 мая люди оказались частично в информационном вакууме. Что происходит и как защитить себя в российской сети, которая насаждается из-за тупика на новых оккупированных территориях?

30 травня на окупованих рф частинах  Херсонської та  Запорізької областей зник мобільний зв’язок та інтернет від українських операторів. Окупанти та їхні посіпаки через пропагандистські канали почали масово поширювати фейки про те, що це нібито українська сторона вимкнула зв’язок.

«Український режим відключив нас від мобільного зв’язку, позбавивши людей можливості спілкуватися. Він сам нас відкидає. Ми не зламаємось. Що стосується зв’язку, то його відновимо. Звернулися до Російської Федерації за допомогою», — сказав колаборант Євген Балицький пропагандистському ресурсу «Крым24».

Євген Балицькій (справа) на влаштованій окупантами акції «Бессмертный полк» у Мелітополі, 09.05.2022

З подібними заявами, як по писаному,  виступили й інші “говорящі голови” окупантів, звернувшись до них “по допомогу”. 

Насправді ж мешканці окупованого півдня України залишилися без зв’язку через дії саме російських окупантів і вони були зплановані, адже перед “вирубленням” зв’язку у окупованих містах почали продавати “сімки” російського оператора зв’язку. Різними каналами людей заохочували їх купувати, поширюючи інформацію про відключення українських операторів. 

У Держспецзв’язку повідомили, що українські оператори мобільного зв’язку, інтернет-послуг та телефонії 30 травня зафіксували втручання представників окупаційного режиму в роботу обладнання: спочатку це були перебої, а потім і повне відключення зв’язку в Херсонській області.

 Найближчим часом відновити зв’язок навряд чи  не вдасться, оскільки відповідне обладнання перебуває під повним контролем російських військових.

«Наразі виникли складнощі в роботі послуг мобільного зв’язку. Це пов’язано з тим, що окупанти відключили системи енергопостачання для обладнання українських мобільних операторів. На жаль, співробітники українських компаній наразі не мають доступу до цих територій, що унеможливлює проведення відновлювальних робіт. Конкретні терміни відновлення, на жаль, відсутні», — йдеться у відповіді компанії «Київстар» одному з користувачів на facebook-сторінці.

«Ми не можемо орієнтувати вас на терміни, так як можуть бути різні нюанси і причини. Зі свого боку спеціалісти роблять все можливе. Однак, через бойові дії не завжди є доступ до обладнання», — відповідають клієнтам  у Vodafone.

«Через вторгнення ворожих військ в Україну можуть виникати складнощі з покриттям та з якістю зв‘язку. Робимо все можливе для відновлення», — відповідають у lifecell.

Компанія «Укртелеком» заявляла, що працює над відновленням зв’язку на окупованій території.

Російські sim-карти

Від 27 травня у містах захопленого півдня у продажу з’явилися російські sim-карти. В умовах інформаційного вакууму люди змушені купляти ці картки та стояти у багатогодинних чергах за ними. При цьому точки продажу відкрили тільки у Херсоні (5 пунктів) та у Мелітополі (два пункти). Місцеві телеграм-канали повідомляли, що у чергах стояли до 2 000 людей.

У перший день відсутності зв’язку ціна картки складала 75 грн/шт з обмеженням у п’ять карток в одні руки. Пізніше почали продавати не більше трьох sim-карт на особу. А вже 1 червня видавали не більше двох карток на одну людину.

Кореспондент ЦЖР у Запорізькій області повідомляв, що у Мелітополі продаж ведеться під контролем окупантів. Військові зі зброєю «слідкують за порядком» і впускають/випускають з приміщення покупців. Продаж відбувається у захопленому окупантами приміщенні Укртелекому.

Умовою продажу sim-картки є надання паспортних даних користувача. Таким чином окупанти збирають персональні дані мешканців окупованих територій. У деяких місцях в Херсоні збирають не тільки паспортні дані, а й підписи покупців карток.

На другий день у Мелітополі можна було купити «з рук» так звані «чисті» картки — зареєстровані на «ліві» паспортні дані. Але ціна на них вже значно вища: 1000 гривень за штуку.

Доступ до зв ‘язку та інтернету

Після активації російських sim-карт зв’язок з’являється, але працює дуже погано. У херсонському телеграм-каналі опублікували скріншот заміру швидкості інтернету, яка складає лише 0.58 Mbps. Цієї швидкості не вистачає навіть для завантаження зображення у месенджері.

Повідомляється, що з російських sim-карт неможливо подзвонити на номери українських операторів. Телефонувати можна тільки в межах покриття захоплених вишок зв’язку.

«Ми за цими картками можемо зателефонувати лише одне одному містом. Більше того, швидкість інтернету цього провайдера така низька, що доводиться виходити в центр міста на проспект Б. Хмельницького або 50-річчя Перемоги та шукати точку, де цей інтернет ловить. У приватному секторі передзвонити з цією карткою в WhatsApp, телеграм, вайбер не виходить. Я виїхав у центр міста дістав телефон і до мене відразу почали підбігати люди та просити, дати можливість подзвонити рідним. Люди просто без зв’язку залишилися», — розповів виданню РИА-Мелитополь мешканець міста Ігор.

Через відсутність мобільного зв’язку на окупованих територіях неможливо користуватися інтернет-банкінгом. Через те, що інтернет йде через російських провайдерів, люди не можуть заходити на українські сайти, які заблоковані в рф, не можуть користуватися інстаграмом та твіттером.

«Кримський» оператор

Хто саме з російських операторів зайшов на окуповану територію півдня України та почав працювати із вкраденими вишками зв’язку українських компаній, окупанти та їхні посіпаки спочатку не афішували. У пунктах продажу російських сімок на півдні була лише інформація про тариф, який називається «На связи».

Відомо було, що номери, які продаються, починаються з коду +7990. У переліку російських операторів цей код не належав нікому. Якщо знайти в мережі ресурси, які дозволяють визначити регіон та оператора за номером телефону, то у випадку з «херсонськими» та «мелітопольськими» сімками такі ресурси не можуть визначити ні те, ні інше.

Цікаво, що в ОРДЛО кілька днів тому також запрацювали російські мобільні коди на базі вже існуючих сепаратистських операторів. Таким чином, захоплена частина Донецької області тепер користується кодом +7949, а Луганської — +7959.

Великі російські оператори, попри те, що номери починаються з +7, дзвінки на нові коди сприймають як дзвінки за кордон. Відповідну новину опубліковано на сайті оператора Beeline.

Херсонські колаборанти вже назвали мобільного оператора з Криму, який почав працювати на півдні України. За словами “прес-секретаря” російської адміністрації Херсона Сергія Мороза, у регіоні продаються сім-карти оператора Winmobile, який і пропонує тариф «На зв’язку».

Під брендом Winmobile у Криму з 2014 року працює ООО «К-телеком», зареєстрована у російському Краснодарі. Засновником компанії у російському реєстрі вказана компанія  Cell Group Worldwide Ltd, зареєстрована на Британських Віргінських островах, директором компанії є Антон Голіков. 

Згідно російських баз даних, до 7 квітня 2022 року засновником кримсько-краснодарського ООО «К-телеком» було закрите акціонерне товариство Cell Group Worldwide Ltd (Arm Telecom Ventures Holding), зареєстроване у Вірменії. Саме ця компанія у 2014 році купила кримське обладнання «МТС-Україна» після початку окупації.

Як повідомляє російське видання «Ведомости», у Вірменії працює свій «К-телеком», і це «дочка» МТС. Також у МТС є і російська дочірня компанія з такою ж назвою. Менеджери різних телекомунікаційних компаній запевняли журналістів, що і кримський «К-телеком» не чужий МТС. Принаймні, працює на її обладнанні.

Цифрова безпека 

Російські окупанти та колаборанти на півдні України намагаються ізолювати  мешканців захоплених територій від вільної території України, щоб ефективніше поширювати свою пропаганду та неправдиву інформацію про перебіг війни росії проти України. Наразі поширюється теза про те, що Україна нібито відмовилася від окупованих територій, хоча це цілковита брехня. Будь-яка притомна людина розуміє, що українські спеціалісти фізично не можуть відновити зв’язок через те, що не мають доступу до обладнання. 

Для того, щоб зменшити рівень небезпеки від користування російськими sim-картами та інтернетом провайдерів країни-агресора, Держспецзв’язку радить користуватися VPN. Російські провайдери не зможуть бачити, які саме сайти відвідуєте та якими сервісами користуєтеся. Крім того, ви зможете заходити на заблоковані в рф інформаційні ресурси, щоб дізнаватися достовірну інформацію.

Якщо користуєтесь безкоштовним VPN:

  • Перевірте репутацію сервісу у пошуковику — чи не було фактів витоку або продажу даних користувача.
  • Не використовуйте російських VPN, вони, ймовірно, можуть надсилати дані російським спецслужбам.

Кілька варіантів безпечних VPN-сервісів, які рекомендують фахівці з цифрової безпеки:

ExpressVPN

Surfshark

PrivateInternetAccess

CyberGhostVPN

NordVPN

ProtonVPN

Деякі VPN-програми при завантаженні можуть необґрунтовано запитувати доступ до даних користувачів. Насторожити повинні ті, які запитують: доступ до особистих даних;

запис на зовнішніх накопичувачах; зміну системних налаштувань; управління локальними файлами; доступ до журналів дзвінків.

Застосунки, які просять по чотири і більше дозволів: Yoga VPN, proXPN VPN, Hola Free VPN, Seed4.Me VPN, OvpnSpider, SwitchVPN, Zoog VPN та інші.

Для забезпечення стабільного та безпечного з’єднання рекомендуємо користуватися платними VPN-сервісами. Обов’язково завантажувати додатки VPN-сервісів з офіційних сайтів, дотримуючись усіх ліцензій та рекомендацій постачальника.