Похищения, вымогательства, убийства. Чеченские росгвардейцы на оккупированном юге

Публикации

Бойцы Росгвардии из Чечни проводят фильтрационные мероприятия среди гражданского населения на оккупированном юге. После этого часть людей незаконно оказывается на подвалах и в лучшем случае становятся фигурантами фальсифицированных уголовных дел. В худшем — бесследно исчезают.

Гауляйтер окупованої Ічкерії Рамзан Кадиров пишається своїми головорізами, називає їх командирів братами і оприлюднює імені і назви підрозділів, які кошмарять цивільне населення: полк «Північ» імені Ахмата Кадирова, батальйон ОМОНу «Ахмат-1» і батальйон «Південь» Грозненського з’єднання Росгвардії.

Зона їх відповідальності охоплює зону протяжністю у 150 кілометрів — від херсонської Каховки до Енергодару у Запорізькій області. На цьому відрізку кадирівці проводять облави, називаючи їх оперативно розшуковими заходами: перевіряють документи у цивільних та вилучають мисливську зброю у місцевого населення.

Наразі правозахисниками зафіксовано 521 випадок насильницьких зникнень на Херсонщині. Це люди, яких забрали окупанти, а потім їх знайшли у СІЗО Криму, у місцевих катівнях чи досі місце перебування невідоме.

Про це розповів Олександр Данилов, адвокат Української Гельсінської спілки з прав людини. Дані правозахисники фіксують в рамках глобальної ініціативи «Трибунал для Путіна».

Олександр Данилов, адвокат Української Гельсінської спілки з прав людини

«Можемо говорити, про те, що переважна більшість випадків насильницьких зникнень, які були нами зафіксовані, 80 % з них були саме пов’язані з Росгвардією та ФСБ. Крім цього, з боку росгвардійців ми фіксували також моменти незаконного привласнення майна. За Римським статутом — розграблення захопленого населеного пункту», — сказав Данилов.

Командує кадирівцями зоні від Каховки до Енергодара, а відповідно, несе відповідальність за вчинені підлеглими злочини, заступник начальника управління Росгвардії у Чечні Султан Рашаєв.

Султан Рашаєв, заступник начальника управління Росгвардії Чечні

Це головоріз, кілер, відданий Кадирову. За даними розслідувань російських журналістів, Рашаєв причетний до вбивства підполковника ФСБ Мовладі Байсарова, який відкрито виступив проти Рамзана Кадирова, відмовившись розпустити бійців загину «Горець», яким командував.

Байсарова розстріляли у Москві — він нібито чинив опір під час затримання, проте очевидці події говорили про миттєвий розстріл силовика. З 11 куль, випущених у Байсарова, сім буцімто випустив саме Рашаєв, який тоді був у званні старшого лейтенанта Управління позавідомчої охорони МВС Чечні.

Кримінальну справу про розстріл цілого полковника ФСБ закрили через нібито неможливість встановити обвинувачених.

Ще один «дорогой брат» Кадирова і відповідальний за злочини щодо цивільного населення окупованих територій України — Хосмагомед Магомедов, командир полку Росгвардії «Північ» імені Ахмата Кадирова.

Хосмагомед Магомедов, командир полку Росгвардії «Північ» імені Ахмата Кадирова

Третій названий самим Кадировим командир — Сайді Лоркансаєв, керівник батальйону «Південь» Грозненського з’єднання Росгвардії. Кадиров хвалить цього окупанта, називаючи його талановитим бійцем.

«Він успішно координує дії двох силових підрозділів — батальйону «Південь» та СОБР «Ахмат» в умовах підвищеної складності, дає інструктаж, ставить першочергові завдання перед особовим складом», — сказав Кадиров.

Сайді Лоркансаєв, керівник батальйону «Південь» Грозненського з’єднання Росгвардії

Очільник Чечні особисто подарував новенький «Мерседес» Лоркансаєву. Це сталося після скандалу у жовтні 2021 року на іспитах на право носіння крапового берету.

Під час 10-кілометрового марш-кидка чеченських військових підвозили друзі автомобілями.

Зараз названі та інші чеченці приїхали в Україну, але навіть не воюють проти регулярної української армії, а просто залякують місцеве населення, яке не може чинити їм спротив.

«Для росгвардії, і в тому числі для підрозділів з Чечні, характерна така поведінка: вони позиціонують себе як: «Ви нас не бойтесь, вы нас уважайте». Але тільки до того моменту, поки там безпечно для них. Тільки наближуються бойові дії — вони починають бути більш жорстокими до цивільних», — каже Олександр Данилюк.

Марина Слободянюк, аналітикиня громадської організації Truth Hounds розповідає, що опитані ними жертви та свідки воєнних злочинів росіян діляться історіями про те, що робили кадирівці на окупованих територіях півдня.

Марина Слободянюк, аналітикиня громадської організації Truth Hounds

«Це були випадки незаконного затримання цивільних осіб, катувань, також ми знаємо випадки позасудових страт. У потерпілих, у свідків, питаємо про те, чому ви вирішили, що це кадирівці. Зі слів: це характерний зовнішній вигляд, мова, між собою вони спілкувалися, вони виглядали по-іншому, була інша форма, крім того, один із них прямо сказав, що служить в росгвардії», — розповідає аналітикиня.

Якщо ви стали жертвою чи свідком воєнного злочину — можете звертатися до громадських організацій, що їх фіксують та допомагають у розслідуванні. Як розповідає Марина Слободянюк, часто вдається встановити навіть особи російських злочинців.

«Часто ці дані доволі повні, починаючи з опису людини, позивним, часто і вони самі не приховують де вони служать, рід військ, частину. Це набагато спрощує нам задачу в ідентифікуванні цих осіб. Крім того, наступний етап розслідування — збір інформації з відкритих джерел про те, які підрозділи дислокувалися в місці в конкретний час», — каже Марина Слободянюк.

Не тільки військові та росгвардійці з Чечні приїжджають на окуповані українські землі. Племінник Рамзана Кадирова, заступник голови Уряду Чеченської Республіки — міністр сільського господарства Ібрагім Закрієв приїхав у Запорізьку область на зустріч до гауляйтерів Балицького і Сальдо.

Ібрагім Закрієв, заступник голови Уряду Чеченської Республіки

Пропагандисти пишуть, що чеченці привезли гуманітарну допомогу. Але не вказують що саме та в якій кількості. Зате показали кинджал в золотому чохлі, який отримав у подарунок Балицький.

Під час цієї зустрічі Сальдо та Балицький познайомилися з представником Кадирова на окупованих частинах Херсонської та Запорізької областей.

Хасан Ібрагімов, заступник командира СОБР «Ахмат»

Хасан Ібрагімов займає посаду заступника командира СОБР «Ахмат». Командиру цього підрозділу Ізнауру Мусаєву Офіс Генпрокурора у серпні оголосив про підозру у масових вбивствах.

За даними слідства Мусаєв був на окупованих територіях Бучанського району Київської області. Він та підлеглі йому бійці спецзагону «Ахмат» проводили рейди, залякували цивільне населення, застосовували насильство з метою «запобігти їхній співпраці з ЗСУ»

У 2020 році Ібрагімов отримав з рук Кадирова найвищу нагороду Чечні — орден імені батька глави республіки Ахмата Кадирова.

У Запорізькій області і Мелітополі зокрема дислокується велика кількість підрозділів «кадирівців». У березні тут роздавали «гуманітарну допомогу» від від Фонду Ахмата Кадирова, натомість вивозячи до Чечні крадену сільськогосподарську техніку та обладнання.

З дилерського центру компанії John Deere в Мелітополі, у квітні, кадирівці вкрали два комбайни, трактор та сівалку, вартістю щонайменше на 1,5 мільйони євро.

Завдяки встановленим GPS, власники пограбованої компанії «Агротек-Інвест» відслідкували свою техніку «Джон Дір» аж у селищі Закан-Юрт біля Грозного.

Як з’ясував Центр журналістських розслідувань, комбайни і трактори пригнали на територію «госхоза «Закан-Юрт», спеціалізація якого — вирощування зернових.

Селище Закан-Юрт Ачхой-Мартанівського району відоме як родове гніздо глави уряду Чечні Мусліма Хучієва та його брата Тамєрлана Хучієва, який очолює адміністрацію району. Останній відомий також тим, що 11 років був виконавчим директором фонду імені Ахмата Кадирова.

Загалом же, за даними CNN, навесні у Мелітопольському районі було викрадено 27 одиниць сільгосптехніки на суму у 5 млн доларів.