ГВА Бердянска переплатила за дроны для ВСУ 1 миллион производителям одежды из Киева

Публикации
Фото зі звіту про закупівлю дронів на Facebook-сторінці “Бердянська міська військова адміністрація/Вікторія Галіціна”
Фото зі звіту про закупівлю дронів на Facebook-сторінці “Бердянська міська військова адміністрація/Вікторія Галіціна”

Постановление Кабмина №1178, разрешившее на время войны закупку товаров и услуг без конкурса, по системе прямых договоров, ожидаемо стало коррупционным инструментом, пользуясь которым, тыловые крысы ежедневно пилят десятки миллионов гривен налогоплательщиков, наживаясь даже на закупках для подразделений сил обороны.

Центр журналистских расследований обратил внимание на одно такое сомнительное соглашение между Бердянской городской военной администрацией и киевской фирмой. Пять лет компания продавала разную спецодежду — роби, медицинскую и другую униформу — как частным, так и государственным и коммунальным учреждениям и т.д. Но в июне 2023 года ООО «Главная мануфактура» начало продавать квадрокоптеры, и к началу октября имеет уже только подписанных контрактов на 40 с лишним миллионов гривен.

11.09.2023 р. МВА Бердянська оприлюднила на порталі держзакупівель оголошення про тендер вартістю майже 2,5 млн грн на 15 безпілотників – п’ять DJI Mavic 3E та десять DJI Mavic 3 Fly More Combo. Саме ці дві моделі дійсно постійно використовують наші бійці для виконання бойових завдань.

Такі закупівлі сьогодні проводять майже усі громади України, і військові адміністрації тимчасово окупованих населених пунктів — не виняток.

ТОВ «Головна мануфактура» єдине подало заявку і, скинувши 1 грн, отримала це замовлення. 

Запропонована фірмою  вартість 10 квадрокоптерів DJI Mavic 3 Fly More Combo склала  163 000 грн за одиницю. Математика тут дуже проста, але справа в іншому – у липні цього ж  року та сама «Головна Мануфактура» поставила Житомирській міській раді такі ж самі коптери, але за ціною 117 463 грн за одиницю. 

Мерії Кривого Рогу ці ж дрони, ця ж «Головна Мануфактура» запропонувала вже по 130 тис. за штуку, але на тих торгах була конкуренція і криворіжці взагалі купили такі самі «мавіки», але в іншого постачальника,  по 99  500 грн

Тобто, різниця у ціні криворізької і бердянської закупівель склала 63 500  грн за одиницю

Якби Бердянська МВА купувала дрони за такою ж ціною, як мерія Кривого Рогу, то додатково можна було придбати ще мінімум 6  таких DJI Mavic 3 Fly More Combo.

  • 163 000 грн. – 99 500 грн = 63 500
  • 63 500*10 DJI Mavic = 635 000 грн
  • 635 000 грн / 99 500 грн = 6 DJI Mavic

А якби «Головна мануфактура» продавала бердянцям дрони хоча б за тією ж ціною, яку пропонувала криворіжцям, — то наші захисники отримали б додатково ще 2 коптери. 

  • 163 000 грн – 130 000 грн = 33 000 грн
  • 33 000 грн * 10 DJI Mavic = 330 000 грн 
  • 330 000 грн/130 000 грн= 2 DJI Mavic

Арифметика просто шокує. 

Ще 5 одиниць, але іншої модел,  DJI Mavic 3 Enterprise, Бердянська міська військова адміністрація придбала по  179 000 грн за штуку . І знову різниця з аналогічними закупівлями, які проводили у той самий час інші міста – плюс ~30 тис. грн на користь «Головної Мануфактури». Тобто, 140 тисяч гривень на ринку – це вже максимум за цей коптер.

Але 05.10.2023 р.  угоду з ТОВ «Головна мануфактура»  уклали  на всі  2 млн. 525 тис. грн. Важлива деталь: підпис на договорі ставила не начальниця адміністрації Вікторія Галіціна — вона була у відпустці — а її заступник  Олександр Пасічник. 

Начальниця Бердянської МВА В.Галіціна, її заступник О.Пасічник та скріншот угоди з ТОВ “Головна Мануфактура”  Колаж: investigator.org.ua

Начальниця Бердянської МВА В. Галіціна, її заступник О.Пасічник та скріншот угоди з ТОВ «Головна Мануфактура»  Колаж: investigator.org.ua

А от коментувати довелося вже очільниці Бердянської МВА, і пані Галіціна дуже оригінально виправдала завищення ціни на дрони.  Вона повідомила, що за всіма закупівлями прискіпливо стежать правоохоронці, і в них зауважень не було. Крім того, за такими ж цінами коптери замовляють і в Нацполіції Запорізької області. Коли вартість підскакує у  півтора-два рази, то це не про змову чи корупцію, це — цитата —  «свідчить про динамічність змін на ринку даного виду товарів»

« —  На участь в конкурсній закупівлі надійшли документи від одного учасника – ТОВ «Головна мануфактура», яке і було визначено переможцем торгів. Впливати на перебіг конкурсу БМВА як замовник не має змоги. Для прикладу аналогічні квадрокоптери закуповує Головне Управління Національної поліції в Запорізькій області. <…> Наведений приклад засвідчує динамічність змін на ринку даного виду товарів. Бердянська міська військова адміністрація, як замовник, зацікавлена в надходженні різних заявок з подальшим зниженням цінових пропозицій від учасників конкурсних торгів <…> Ще раз нагадаю, закупівлі, які ми проводимо для військових, формуються згідно переліку потреб від керівників військових частин. Наше завдання максимально швидко опрацювати звернення військових, знайти такі товари в Україні, визначити очікувану вартість предмета закупівлі, провести конкурс, отримати товари і далі передати їх нашим захисникам. За рік роботи Бердянської міської військової адміністрації правоохоронними органами не було виявлено жодного порушення законодавства в сфері публічних закупівель. І це при тому, що ледь не кожен проведений конкурс ретельно перевіряється правоохоронцями. Тому нашим політичним опонентам раджу не шукати «зраду» там, де її немає», — повідомила Вікторія Галіціна.

До теми прискіпливого контролю правоохоронців є чудовий приклад. 

У липні «Головна Мануфактура» отримала замовлення на поставку «мавіка» від Миколаївського теруправління Державного бюро розслідувань, знову ж таки, — без конкурсу. І поставила квадрокоптер за ціною на 60 тис.грн. дорожче, ніж у середньому на ринку таких же закупівель. 

Статистичні дані ТОВ “Головна Мануфактурв ” з моніторингового сайту держхакупівель clarity-project.info

Статистичні дані ТОВ «Головна Мануфактурв » з моніторингового сайту держхакупівель clarity-project.info

Утримувати на свою користь таку маржу в київської фірми чомусь не виходить, коли є кілька інших претендентів. Усі отримані замовлення ТОВ «Головна Мануфактура» були на безконкурсній основі — тобто, по системі прямих договорів, що дозволяє постанова уряду №1178, про яку ми вже згадували незлим тихим словом, коли розповідали про схематоз із закупівлями ремонту укриттів у Херсоні.. 

Коли ж раптом «Головна Мануфактура» йшла на торги з лише одним конкурентом, то вигравала, навіть маючи дорожчу пропозицію, не зменшуючи  ціну ні на гривню. 

Просто пропозицію іншого учасника відхиляв тендерний комітет. 

Приміром,  у Новомосковську на Дніпропетровщині пропозиція ФОП Шевчука Вадима Романовича, яка була дешевшою на 47 тисяч, не влаштувала чиновників. 

Скріншот з сайту державних закупівель prozorro.gov.ua

Скріншот з сайту державних закупівель prozorro.gov.ua

Власник ТОВ «Головна Мануфактура»  – Селезньов Ігор Артамонович. За даними державного реєстру, на сьогодні це єдиний його бізнес, ще три компанії, в яких він був бенефіціаром, припинили свою діяльність. Виходить, продаж дронів – єдиний заробіток для Ігоря Селезньова. При цьому основний вид діяльності компанії — виробництво робочого одягу. Свого часу вона шила сигнальні жилети для Укрзалізниці. 

Та нещодавно, 18 вересня 2023 року,  Наказом заступника міністра МВС Олексія Сергєєва «Головна Мануфактура» отримала ліцензію на провадження господарської діяльності з виробництва та продажу спеціальних засобів індивідуального захисту.  

Дані ТОВ “Головна Мануфактурв” по коштах, отриманих на закупівлях з моніторингового сайту clarity-project.info, джерело фото – сторінка Ігоря Селезньова  на “Одноклассніках”, коллаж: investigator.org.ua

Дані ТОВ «Головна Мануфактура» по коштах, отриманих на закупівлях з моніторингового сайту clarity-project.info, джерело фото – сторінка Ігоря Селезньова  на «Одноклассніках», колаж: investigator.org.ua

У закупівлях на постачання квадрокоптерів різних модифікацій «Головна мануфактура» почала брати участь тільки у червні 2023 року і станом на 5 вересня вже отримала замовлень на загальну суму понад  60 млн грн – такі дані наводив Антимонопольний комітет, який несподівано звернув увагу на такий несамовитий успішний успіх.  

В АМКУ вважають, що в 17 із 32 закупівель за участю ТОВ «Головна мануфактура» мало місце формування замовлення під конкретного учасника. Мовою тендерного ринку це називається –  «заточка». 

Антимонопольний комітет перераховує цілу низку сертифікатів так званої системи управління та якості ISO, кожен з яких унікальний, а подати їх усі виходить тільки у Головної Мануфактури.

Виникає запитання, кажуть в АМКУ: а яким чином наявність або відсутність цих сертифікатів може вплинути на якість або терміни постачання квадрокоптерів, які виготовляються в Китайській народній Республіці і потім постачаються в Україну для потреб територіальної оборони України? 

Хоча ефект є і відчутний – збільшення ціни коптерів на ⅓ через відсутність конкуренції.  

Це зауваження Антимонопольного комітету було в контексті конкретної закупівлі і «відлетіло» десь за обрій. Бо вже після нього в такий же спосіб «Головна Мануфактура»  стала постачальником дронів і для Бердянська, і для Якимівки, Пирятина, Черкас, Новомосковська тощо, і скоріше за все, братиме участь у подібних тендерах і далі.