Кто из руководителей военных администраций Запорожской области скрывает свои доходы за время оккупации

Юг

С начала полномасштабного вторжения Национальное агентство по предотвращению коррупции закрыло доступ к реестру деклараций. Но из-за многочисленных скандалов и коррупционных дел во время войны с участием власть имущих общественность добилась от Верховной Рады и президента принятия закона, который позволил возобновить работу реестра и открыть доступ к электронным декларациям чиновников всех уровней. Реестр заработал в обычном режиме с 10 декабря, и теперь общественности открывается множество интересных фактов.

Воспользовавшись долгожданным доступом к реестру деклараций, Центр журналистских расследований проанализировал, открыли ли для общественности свое состояние начальники военных администраций крупнейших оккупированных городов Запорожской области – Энергодара, Токмака, Мелитополя и Бердянска.

Зауважимо, Верховна Рада визначила кінцевим терміном подання декларацій про доходи за 2022 рік 31 січня 2024-го. 

Тобто, час у чиновників ще є, проте найбільш дисципліновані вирішили не чекати граничного терміну. Тож декларації про доходи очільників адміністрацій Енергодара та Токмака – Дмитра Орлова та Олександра Чуба  – вже у відкритому доступі. Вони подали свої декларації до НАЗК у жовтні та в листопаді 2023 року відповідно. 

Начальник ВМА м. Енергодар Дмитро Орлов та його декларація про доходи та видатки за 2022 р. Колаж: investigator.org.ua

Орлов отримав за рік трохи більше 1 млн грн зарплатні, що становить приблизно 85 тис. грн на місяць. Ще 10 тис. грн за минулий рік дістались  йому як допомога внутрішньо переміщеним особам, ще 99 тис. грн як ВПО отримали від держави його дружина і двоє дітей.  На рахунку в банку Дмитро Орлов тримає 17 тис. доларів США, а його дружина Олена — 1 тис. євро.  

Порівнявши декларації Орлова за 2021 і 2022 роки, можемо констатувати, що доходи його зросли не набагато. Із нових придбань у перший рік великої війни задекларовано FORD  FOKUS 2014 року випуску, що знаходиться у власності дружини. З мінусів — неможливість користуватись власним житлом в окупованому Енергодарі.

Начальник ВМА м. Токмак Олександр Чуб та його декларація про доходи та видатки за 2022 р. Колаж: investigator.org.ua

Зарплатня Олександра Чуба як начальника військової адміністрації та голови міськради Токмака за 2022 рік склала 640 тис. грн, або ж 53 тис. грн на місяць. Ще майже 55 тис. грн чиновник отримав від центру зайнятості, пенсійного фонду та як допомогу ВПО. 

На банківських рахунках Чуб зберігає півмільйона гривень, а в іноземній валюті — трохи більше півтори тисячі євро та 2 674 долари США.

Міський голова Мелітополя Іван Федоров та його декларація про доходи та видатки за 2020 р.Колаж: investigator.org.ua

Напевно, наймедійніший мер півдня України – міський голова окупованого Мелітополя Іван Федоров декларацію за 2022 рік ще не оприлюднив. У Єдиному державному реєстрі декларацій є дані про доходи і видатки Івана Сергійовича лише за 2020-й рік. А за наступний — лише повідомлення про суттєві зміни майнового стану. А саме — відчуження якогось нерухомого майна на суму у майже 700 тис. грн. Тож до публікації декларації Федорова за 2022 рік немає сенсу аналізувати його статки — варто зачекати, аби було з чим порівнювати.

Тим паче, Центру журналістських розслідувань є про кого розповісти.

Начальниця ВМА м. Бердянськ Вікторія Галіціна. Джерело фото: Facebook

Вікторія Леонідівна Галіціна  – начальниця військової адміністрації Бердянська, не тільки не подала декларацію, а й всіляко приховує зарплати — свою і підлеглих чиновників. Поки що безрезультатно намагається отримати ці дані бердянський журналіст сайту “Локатор.Медіа” Олександр Пилипенко.

Громадський журналіст Олександр Пилипенко. Джерело фото: Facebook

“Взагалі Бердянська міська військова адміністрація – один із найзакритіших органів у Запорізькій області. Дуже мало інформації про свою діяльність вони публікують і неодноразово відмовляли мені у доступі. Я вже разів шість звертався з цього приводу до омбудсмена, уповноваженого ВР з прав людини. Тому й виникла ідея дізнатися, скільки ж отримало керівництво, тим паче що зараз вони просувають ідею скоротити зарплатню освітянам на третину. Хотілося співставити”, – розповів ЦЖР Олександр Пилипенко.

За його словами, він направив запит до військової адміністрації Бердянська ще 17 листопада 2023 року і за законом про доступ до публічної інформації  чекав на відповідь упродовж п’яти робочих днів. Але Вікторія Галіціна так і не відповіла. 29 листопада журналіст подав запит повторно, але вже через Запорізьку обласну держадміністрацію. 

Цього разу чиновниця вже була змушена відреагувати. Відповідь Галіціна надіслала лише 6 грудня, проте запитувану публічну інформацію не надала, мотивувавши це тим, що начальниця та головний спеціаліст фінансового управління звільнилися. А крім них, ніхто не знає, які нараховувались зарплати. Більш того, Галіціна обережно натякнула, що вона дуже зайнята, оскільки розробляє бюджет на наступний рік.

“Вікторія Галіціна зробила вигляд, що в неї немає фінансового управління, начальниця звільнилася. Проте, забула повідомити, що є інша тимчасова керівниця, яку вона призначила, управління працює у звичному режимі, працює над розробкою бюджету на наступний рік, але Вікторія Галіціна використала це як таку фіктивну підставу для відмови”, – каже Олександр Пилипенко.

Така відповідь пані Галіціної має всі ознаки порушення закону про доступ до публічної інформації, адже запитувались дані про бюджетні кошти — кошти платників податків, які вона отримує. Чиновниця збрехала ще й тому, що в жовтні аналогічний запит надходив на її ім’я з Верховної Ради України. Заробітною платнею очільниці військової адміністрації Бердянська та видатками на утримання апарату чиновників цікавились одразу троє народних депутатів.

Вже я зв’язався з уповноваженим представником омбудсмена у Запорізькій області, він каже, що вперше в його практиці, щоб такі відповіді надавали незаконні і нелогічні. тому зараз навіть розглядається питання про притягнення її до адміністративної відповідальності, якщо інформація не буде надана. Тому що питання використання бюджету, поза сумнівом, має бути висвітлено”, – повідомив пан Пилипенко. 

Тож є шанс зовсім скоро дізнатися, що начальниця військової адміністрації приховує від громади Бердянська. Особливо це буде цікаво працівникам освітньої сфери, яким Галіціна намагається в наступному році скоротити зарплату на третину.

Ще один цікавий факт. В Єдиному державному реєстрі  мали б зберігатися декларації Вікторії Галіціної, які вона подавала у 2020-му та 2021-му році, як депутат Бердянської міської ради. Але їх немає.

Нацагентство з питань запобігання корупції дало роз’яснення, у яких випадках Закон дозволяє вилучення декларацій певних категорій чиновників з відкритого доступу. Всі вони стосуються питань безпеки. 

Наприклад, закривати доступ до своїх декларацій мають право військові, поліцейські,  розвідники, особи, які перебувають в полоні, на окупованих територіях або в районах активних бойових дій. До якої з зазначених  категорії навіть теоретично може належати пані Галіціна, питання поки що залишається відкритим.

Центру журналістських розслідувань не вдалося зв’язатися з Вікторією Галіціною. Вона не відповідає на телефонні дзвінки.

Вочевидь, Галіціна дуже зайнята справами в Яремчі, де, за даними офіційної сторінки Бердянської МВА у Facebook, вона перебуває у відрядженні. Підписала меморандум із міською радою курортного міста, особливо популярного взимку. 

“В підписаному з міським головою Яремче Андрієм Мироняком меморандумі передбачається реалізація спільних проектів в культурно-освітній сферах, оздоровленні, взаємної підтримки в написанні та супроводі проектів різних рівнів”, — повідомляє сторінка МВА в соцмережі. Мешканці Бердянська вже написали відгуки. Реакція очікувана.

Скріншоти з офіційної сторінки ВМА Бердянстька у Facebook. Колаж: investigator.org.ua

Якщо у Вікторії Галіціної з’явиться вільний від написання проектів різних рівнів час для звіту перед громадою, Центр журналістських розслідувань обов’язково надасть їй можливість для коментаря. У будь-якому форматі.