Декларанты-уклонисты из Бердянска и состояние кандидата на главу военной администрации на Запорожчине

Власть

Январь 2024 года для украинских чиновников – конечный срок для подачи деклараций за 2021 и 22 годы, а до 31 марта должны быть обнародованы доходы и расходы за 2023 год. Это, в частности, касается и городских голов и руководителей военных администраций временно оккупированных территорий на Юге Украины.

Центр журналистских расследований рассказывает об уклонистах от декларирования своего состояния в военной администрации оккупированного Бердянска, а также об анализе финансовой отчетности кандидата на должность нового начальника Запорожской обласной военной администрации.

У грудні 2023 року ЦЖР вже розповідав, хто із очільників окупованих міст Запоріжжя оприлюднив, а хто приховує свої статки. Нагадаємо, на сайті НАЗК серед перших свої декларації за 2022 рік подали мер Енергодару Дмитро Орлов та міський голова Токмака Олександр Чуб.

На той час  в реєстрі декларацій не вдалося відшукати фінансову звітність начальниці Бердянської міської військової адміністрації Вікторії Галіціної. Не було документу у відкритому доступі й на момент підготовки цього матеріалу.

Вікторія Галіціна. Колаж: investigator.org.ua

Закон дозволяє вилучення з відкритого доступу декларацій певних чиновників. Закривати доступ до своїх документів мають право військові, поліцейські,  розвідники, особи, які перебувають в полоні, на окупованих територіях або в районах активних бойових дій. Схоже, таку можливість від Нацагентства з питань запобігання корупції чомусь отримала і голова військової адміністрації Бердянська Галіцина

На сьогодні вдалося з’ясувати, що такою ж опцією від НАЗК для чиновників з тимчасово окупованих районів, окрім Галіціної, скористалися ще два керівники захоплених громад на Запоріжжі – селищний голова Чернігівки Віталій Манич та міський голова Василівки Сергій Каліман.

Всі інші – і новопризначені голови військових адміністрацій містечок і селищ, і діючі мери, свої статки оприлюднили.

Чому пані Галіціна ховає свої статки? ЦЖР звертався з таким запитанням до чиновниці і за телефоном, і у мессенджері, та врешті направив інформаційний запит.

«Наскільки відомо, декларації будуть подаватися, або вже подані Вікторією та її підлеглими, але вони закриті через те, що Бердянськ знаходиться в окупації, тож цю інформацію ми побачимо лише після закінчення воєнного стану», – розповів ЦЖР Олександр Пилипенко, журналіст, якому минулого року пані Галіціна з Бердянська безпідставно відмовила у наданні інформації про заробітну плату — свою та своїх підлеглих.

Олександр Пилипенко, журналіст. Фото: Facebook Олександр Пилипенко

Проте, ці дані вдалося отримати завдяки зверненням до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, якому можна оскаржити відмову чиновників надати публічну інформацію.

Отже, в минулому році Вікторія Галіціна отримала зарплату в розмірі 586 тисяч гривень. Головні складові цієї суми – це оклад, надбавка за високі досягнення у праці та премії. Так, у січні 2023 року Галіцина отримала 9 тисяч 640 грн окладу і майже стільки ж –  у вигляді надбавок.

За листопад, який виявився найбільш оплачуваним місяцем за рік, очільниця військової адміністрації Бердянська отримала: майже 19 тис. грн окладу, без малого 2,8 тис. грн за досягнення та 46 тис. грн премії. Загалом вийшло приблизно 70 тис. грн. 

У Вікторії Галіціної є заступник – депутат Бердянської міської ради останнього скликання від партії «Слуга народу» Олександр Пасічник, який за минулий рік також отримав півмільйона гривень.

Олександр Пасічник (другий праворуч) та Вікторія Галіціна (крайня праворуч). Фото: Facebook. Колаж: investigator.org.ua

А ще у міській військовій адміністрації Бердянська сім начальників різних відділів і 14 головних спеціалістів, які щомісячно отримують зарплату від 17 до 21 тисячі гривень.

Зарплатну відомість Вікторії Галіціної та ії підлеглих затверджував очільник Запорізької обласної військової адміністрації Юрій Малашко. Наприкінці року стало відомо, що голова Бердянської районної держадміністрації Олексій Бакай в листопаді та грудні направляв йому листи з пропозиціями позбавити Галіціну всіх премій та надбавок.

«Дай їй бог здоров’я, може вона людина непогана, але на цій посаді хороша людина – це не є професія. Тому я вважаю недоцільним здійснювати виплати, стимулюючі доплати саме Вікторії, тому що результати її роботи, на мій погляд і по факту, є незадовільними. Треба платити людям за якийсь внесок у загальні результати роботи. Не зовсім гарна робота, або негарна робота дуже впливають на добробут людей з Бердянської громади»,підтвердив ЦЖР свої претензії до Вікторії Галіціної голова Бердянської районної адміністрації  Олексій Бакай.

Олексій Бакай. Фото: lokatormedia.online. Колаж: investigator.org.ua

Він повідомляв у листах до обласної адміністрації про те, що очільниця військової адміністрації жодного разу не узгодила з районною владою необхідні закупівлі, кошти на покращення матеріально-технічного стану Національної поліції та Прикордонної служби виділила лише у грудні, що не дало можливості освоїти їх в повному обсязі, не використала майже 2 млн грн залишків освітньої субвенції минулих років, а виплати вчителям, багато з яких працюють в окупації, ризикуючи життям, були нижчими ніж будь коли.

У 2023 році всьому апарату Бердянської міської військової адміністрації було виплачено 3 мільйони гривень зарплати. У 2024-му на утримання чиновників в бюджеті громади заплановано вже 16 млн, тобто упʼятеро більше.  

«Витрати на зарплату не можуть бути закритими, тому ми маємо можливість бачити, які витрати з бюджету громади йдуть на ці справи. Думаю, це досить цікаво, коли викладачам, освітянам зменшуються зарплати, хоча вони продовжують виконувати свої обов’язки, а апарату – зростають. Будемо сподіватися, кадрові зміни в топ-менеджменті області, які відбуваються, до ладу приведуть ці апетити», – поділився своєю думкою журналіст з Бердянська Олександр Пилипенко.  

Зміни, про які сказав наш співрозмовник, стосуються нового начальника Запорізької обласної військової адміністрації. Днями Кабінет міністрів України погодив на цю посаду Івана Федорова – мера окупованого Мелітополя.

Він свої декларації за два минулих роки не ховає. Федоров 2022-го року на посаді міського голови Мелітополя заробив 1,3 млн грн. Тобто в середньому десь 110 тис. грн щомісяця. Інші грошові активи: 1,6 млн грн готівки, майже 200 тис. доларів, позичених брату Олександру Федорову, та 280 тис. грн на рахунку в банку. Також Іван Федоров щороку декларує годинник Ulysse Nardin вартістю 140 тис. грн.  

До повномасштабного вторгнення мер Мелітополя мав у власності TOYOTA CAMRY вартістю майже 700 тис. грн та орендував у товариства з обмеженою відповідальністю «Теплоінвест-Таврія» два LAND CRUISER-а загальною вартістю понад 3 млн. грн. Свою машину міський голова продав у липні 2021-го за ті ж самі 700 тисяч громадянці Лобач Юлії Володимирівні. 

У свіжих документах про доходи і видатки Іван Федоров вказав два нових елітних автомобілі – BMW X6 та LEXUS LX 570. Обидва позашляховики пан Федоров отримав у безкоштовне користування 4 квітня і 17 грудня 2022 року відповідно, тобто вже після окупації Мелітополя. BMW вартістю 1,8 млн грн Івану Сергійовичу передав його брат Олександр, який працює лікарем-отоларингологом. LEXUS за 2 млн грн мер Мелітополя отримав у користування від матері Наталі Олександрівни Федорової, яка є лікаркою-гінекологом.

Іван Федоров. Колаж: investigator.org.ua

Іван Федоров з Мелітополя  разом з Дмитром Орловим — міським головою Енергодару, отримуючи приблизно 1 млн грн на рік, мають найбільші зарплати серед керівників окупованих громад Запорізької області. Інші посадовці регіону отримують щорічно в межах 500 тис. грн.