Почему наш черный список судов-нарушителей в 2 раза меньше государственного?

Блоги
Андрей Клименко

Щодо розбіжностей в даних щодо кількості суден-порушників кримських санкцій (в нас 325, в держорганах — 665). Це важливо, і треба щось змінювати!

Для тих, хто слідкує за порушеннями морських санкцій по Криму. Нещодавно Прокуратура АР Крим повідомила, що в реєстр суден-порушників внесено = 665 суден. В нашому «чорному списку» = 325 . Передбачаю питання та відповідаю.

Справа в тому, що в той реєстр, який веде Адміністрація морських портів України, вносять все те, що (на мій погляд) туди вносити не треба — це плавзасоби, які були захоплені окупантами разом з портами як військові трофеї, а потім «націоналізовані»: судна портофлоту — пасажирські, робочі та лоцманські катери, буксіри, плавкрани, портові тендери, бункеровщики, збирачі лляльних вод та сміття і т. ін. Це стосується також флоту Чорноморнафтогазу — це плавучі бурові вишки, плавкрани, судна забезпечення. На мій погляд, вони повинні бути в іншому реєстрі — захопленої власності України. Вони не винні в тому, що їх захопили. Ми таки реєстр робимо.

Крім того, там можна знайти десятки великих приватних яхт, що базувались на момент окупації в Балаклаві, Ялті і т.д, а також приватних прогулянкових катерів. Вони теж не винні і нічого не порушують.

Разом з тим, великі цифри спотворюють реальну картину та створюють враження (після відповідних заголовків в наших ЗМІ, а потім в іноземних), що санкції не діють. Але це неправда. Діють, та діють ще й як!

Ми (як незаперечні піонери такого моніторингу) вже пропонували шановному прокурору АР Крим п. Гюндузу Мамедову, а тепер ще звертаюсь до шановних міністра В. Омеляна і представника Президента в АР Крим, відомого морського експерта проф. Б. Бабіна — треба зібратись всім, хто робить цю роботу та виробити єдиний підхід до методики.

Щоб не давати приводу для ворогів! Адресую цей пост також колегам-редакторам.

Джерело: Facebook Andrii Klymenko