Санкционный розсинхрон: СНБО «забыл» ввести санкции против 40 российских имен и компаний

Блоги
Светлана Залищук, народный депутат Украины Фото: investigator.org.ua

В апреле Министерство финансов США ввело новые санкции против ряда российских компаний и олигархов. В тот же день Президент Украины написал на своей странице Facebook: «ожидаю от Совета национальной безопасности и обороны Украины уже в ближайшее время комплексные предложения по синхронизации украинского и американского санкционных режимов».

Чуть позже — в июле — Европейский союз ввел санкции против шести российских компаний, которіе строили Крымский мост. Президент их тоже поздравил и обратился на этот раз в МИД с поручением «усилить работу по дальнейшему ужесточение санкций против российского агрессора и любых физических или юридических лиц, связанных с попыткой аннексии и временной оккупации украинского Крыма».

Однако если полистать не только заявления главы государства, но и его Указы о введении санкций, то можно диагносторовать серьезную рассинхронизацию со списками наших иностранных партнеров.

Журналістка Валентина Самар та журналісти з Центру журналістських розслідувань звернули нашу увагу, що з українських списків випало 40 імен та компаній, причетних до окупації Криму і війни на Донбасі, які є в американських списках. Вже кілька місяців вони намагаються з’ясувати причини такої вибірковості.

Найпершим «непотраплянням» до списку звернув на себе увагу Сергія Лещенка один з найближчих соратників Путіна, спаринг-партнер по дзюдо, який побудував Керченський міст і зробив Президенту РФ ще багато різних послуг, Аркадій Ротенберг. Після публічного розголосу його таки додали до українського пакету. Однак на відміну від США, РНБО завбачливо оминула увагою належні йому та пов’язані з його іменем компанії, що безпосередньо причетні до незаконних окупаційних дій Росії.

Читач може легко це перевірити. У США є спеціальний сайт https://sanctionssearch.ofac.treas.gov, де за допомогою дружнього до користувача функціоналу на перевірку особи Ви витратите приблизно 9 секунд. Окрім пошуку особи за прізвищем або найменуванням компанії Ви також отримаєте інформацію про місце реєстрації, пов’язаних осіб або пов’язані компанії.

Українські санкційні списки виявилися не лише вибірковими, але й важчими до роботи з ними (можливо, це пов’язані речі). Для того, щоб здійснити перевірку необхідно спочатку знайти списки. Краще обрати сайт Верховної Ради, де опубліковано Рішення РНБО з двома додатками (один для фізичних, інший – для юридичних осіб), які необхідно вивантажити на свій ПК. Після того, як Ви витратили час на те, щоб впевнитися у тому, що ваш документ хоча б актуальний (адже є декілька версій, які опубліковані на сайті РНБО), можна братися до роботи. Через стандартний пошук по документу знаходимо потрібну особу (або не знаходимо, як і сталося вже у 40 випадках). Якщо все таки вдалося знайти, отримуємо значно скромнішу за обсягом інформацію: ПІБ, рік та місце народження, вид санкцій. І все. Жодних лінків і можливостей співставити окрему людину і компанії, які можуть бути у її власності. Саме такий механізм пошуку сприяє тому, що компанії Ротенберга досі несправедливо обділені увагою РНБО. Чи все таки є інша мотивація?

Дізнавшись про таку вибірковість, ми звернулися до Президента за роз’ясненнями, як така ситуація могла виникнути. Голова його адміністрації у відповіді до нас «увімкнув переадресацію» на РНБО.

У свою чергу РНБО не змогла самостійно знайти відпоівді, де загубилися 26 імен (ми надсилали звернення у липні, пізніше додалося ще 14), і переадресувала КМУ та СБУ, щоб вони «грунтовно дослідили».

Цей футбол викликає багато питань. Стаття 5 Закону України «Про санкції» чітко говорить, що пропозиції по санкціям, як і кінцеве рішення – зона відповідальності РНБО, а отже кому, як не їм «ґрунтовно досліджувати» і відповідати за прогалини у списках.

Загалом дивно, що політика «синхронізації» санкцій є спробою рухатися за міжнародними партнерами, а не навпаки. Саме Україна мала би бути лідером з пропозицій та відстоювання міжнародних санкції за наш Крим і наш Донбас.

Поки писався блог, у КМУ вирішили дещо перехопити ініціативу і внести пропозицію щодо включення до списку санкцій компаній, пов’язаних з будівництвом Керченського мосту (всього 19 юридичних осіб), однак очевидним є те, що і цього недостатньо, адже загальний список виявлених журналістами й нами осіб, яких «забула» РНБО, перевищив 40. Словом, далі буде…

Список «забудьків»:

Фізичні особи

Білютін Андрій – менеджер з розвитку бізнесу концерну «Калашников».

Володін В’ячеслав Вікторович – голова Державної думи РФ, на момент накладення санкцій США у 2014 році – перший заступник керівника адміністрації президента РФ.

Грабчак Євген Петрович – директор департаменту міністерства енергетики.

Громов Олексій Олексійович – перший заступник керівника адміністрації президента РФ.

Іванов Віктор Петрович – екс-директор Федеральної служби з контролю за оборотом наркотиків.

Ковальчук Кирило Михайлович – президент «Національної медіа-групи» та племінник основного акціонера банку «Росія» Юрія Ковальчук.

Кожин Володимир Ігорович — до 2014 року керуючий справами президента РФ, помічник Президента Російської Федерації з питань військово-технічного співробітництва (2014-2018).

Козак Дмитро Миколайович – віце-прем’єр-міністр уряду РФ.

Колбін Петро Вікторович – мільйонер та друг В. Путіна.

Лебедєв Дмитро Олексійович – член Ради директорів акціонерного банку «Росія».

Мансуров Дмитро Флерович – партнер Юрія Ковальчука по АБ «Росія», член Ради директорів АБ «Росія» та «Національної медіа-групи».

Мінаєв Олег Олександрович – 20 грудня 2016 року внесений до американський списку санкцій поряд з топ-менеджерами банку «Росія».

Муров Євген Олексійович — голова Федеральної служби охорони.

Омельченко Сергій – головний спеціаліст експортного відділу концерну «Калашников».

Перевалов Віктор Павлович – співзасновник та генеральний директор ЗАО «ВАД».

Плаксіна Ольга Володимирівна — голова холдингу «ИФД КапиталЪ».

Пригожин Євген Вікторович – «ресторатор Путіна», власник фабрики тролів в Ольгино і фінансист ПВК Вагнера, Санкції США щодо Пригожина були введені за надання фінансової підтримки «Агентству интернет-исследований», яке обвинувачується у втручанні у вибори в США 2016 р.

Сєчін Ігор Іванович – президент державної нафтової компанії «Роснафта».

Сурков Владислав Юрійович – помічник президента РФ.

Усачов Олег – партнер Геннадія Тимченка.

Фурсенко Андрій Олександрович – помічник В.Путіна (з 2012 року), діючий державний радник Російської Федерації 1-ого рангу.

Чемезов Сергій Вікторович – генеральний директор корпорації «Ростех», генерал-полковник, член бюро Вищої ради партії «Єдина Росія».

Якунін Володимир Іванович – екс-президент компанії «Российские железные дороги», яка забезпечувала постачання зброї членам терористичних організацій ДНР та ЛНР.

Юридичні особи

ТОВ «СГМ-Мост» – дочірня компанія ТОВ «Стройгазмонтаж» А. Ротенберга, генеральний підрядник будівництва мосту, засноване у 2015 році спеціально для управління проекту будівництва мосту через Керченську протоку. Програма санкцій США: UKRAINE-EO13685

Група компаній «СМТ-К» — пороми компанії працюють на лінії Керч-Кавказ

Група компаній «Совфрахт-Совмортранс» – відома своїм сприянням окупації і закріпленню Росії в Криму. Пороми компаній «Совфрахт» доставляли російських військових, техніку і паливо до Криму, а її баржі-понтони в порушення санкцій доставили в Севастополь і Феодосію турбіни компанії Siemens.

У тому числі керуюча компанія «Совфрахт», ВАТ «Совфрахт», ЗАТ «Совмортранс»

Компанії, пов’язані з російським олігархом Олегом Дерипаскою (особа, до якої США застосовують персональні санкції):

Basic Element («Базовый элемент»)

Агрохолдинг «Кубань»

B-FINANCE LTD EN+ GROUP PLC UKRAINE

Група «Газ»

Компанії, пов’язані з російським олігархом Генадієм Тимченком (особа, до якої застосовують персональні санкції США та РНБОУ):

Volga Group, Volga Group Investments, Volga Resources

ТОВ «Сахатранс»

ТОВ «Авиагрупп»

ТОВ «Авиагрупп Север»

Холдинг «Стройтрансгаз»

ПАТ «Стройтрансгаз»

ТОВ «Стройтрансгаз»

ТОВ «Стройтрансгаз-М»

ПАТ «Силові машини» – компанія, що належить Олексію Мордашову (внесено до переліку фізичних осіб, до яких застосовано персональні санкції США та РНБОУ).

А також:

ООО «Коксохимтранс»

ООО «Солид» («Solid Ltd», Новоросійськ)

ООО «Росхимтрейд» (Темрюк)

ООО «Крымская первая страховая компания»

ООО «СТГ-Эко»,

ООО «Дорожная строительная компания «ДСК»

ФАУ «Главгосэкспертиза России».

ООО «Агентство интернет исследований»

АО Банк «Российская финансовая корпорация» («дочка» АО «Рособоронэкспорт», московський банк, орієнтований на обслуговування корпоративних клієнтів і контрагентів держкорпорації «Ростех»)

Инвестиционная компания «Аброс» («дочка» банку «Россия», який контролюється Юрієм Ковальчуком).

АО НПО «Базальт» (концерн держкорпорації «Ростех»)

ОАО «Уранис-Радиосистемы»

АО «Ялтинская киностудия»

Азия Банк

ОАО «Катод»

АО «ВТБ Регистратор»

ЗАО «ВТБ Спецдепозитарий»

Джерело: УП, блоги