Государство в смартфоне в действии

Публикации
Фото: investigator.org.ua

С 6 февраля, с тех пор как приложение «Дія» полноценно заработало, за четверо суток на свои смартфоны его установили 1 миллион 117 тысяч украинцев. На презентации приложения президент обещал новые электронные сервисы и документы в телефоне. Не нужно будет отстаивать очереди и носить с собой бумажные документы. Уже до конца февраля в приложении будут не только водительские права и регистрация транспортного средства, но и паспорт.

Міністерство цифрової трансформації анонсувало на майбутнє велике меню послуг через додаток «Дія» — електронний ЦНАП, можливість користуватися електронним паспортом, студентським квитком, страховим полісом та ідентифікаційним кодом, здійснювати онлайн-сплату штрафів та отримувати послуги для бізнесу. 

Фото: investigator.org.ua

Перше, з чим ми стикаємось при реєстрації, — для авторизації потрібен електронний цифровий підпис. Отримати його не складно, але потрібно бути клієнтом одного з банків.

Керівник проєкту «Дія» Мстислав Банік каже, що в планах — зробити й інші можливості для авторизації, щоб додаток став доступним кожному: навіть тим, хто не має рахунків у банку. Але наразі користуватися додатком можуть лише клієнти банків: 

«На даному етапі в нас авторизація лише через Bank ID. Це не повязано із популярністю певних банків. Система Bank ID — це безпечність авторизації. Чи будуть інші системи авторизації? Так, скоріше за все, будуть, для того, щоб всі могли підключитися».

Мстислав Банік, керівник проєкту «Дія» , фото: investigator.org.ua

Андрій Яніцький — переселенець із Севастополя. Він користується додатком від першого  дня його запуску. Документ про реєстрацію автівки відображається, а ось водійські права — ні. Каже, що ніяких відмінностей немає у зв’язку з тим, що він ВПО. Звичайні збої у базі, через які виникають помилки. І дописів про невідображення документів у соцмережах багато.

«Мені подобається додаток, класний. На жаль, поки що там є лише свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу. Мало б бути ще посвідчення водія, але на жаль, його не має. Я вже написав в месенджер скаргу, що хочу, але поки мені не відповіли», — каже переселенець.

Андрій Яніцький, переселенець із Севастополя, фото: investigator.org.ua

У Міністерстві Цифрової трансформації кажуть, 9 млн українців будуть мати можливість користуватись додатком. Але не зараз. Керівник проєкту «Дія» каже, що через недосконалість реєстрів, неоцифрованість чи погану якість фото лише 5 млн людей можуть користуватися «Дією» без помилок:

«Ситуація наступна: ми могли створити цифровий образ лише для 2,5 млн документів. 7 млн документів — це водії, посвідчення яких немає фотографії в реєстрі, в яких невірний статус. Після імпортування 3 млн фотографій з демографічного реєстру, id-карти і таких документів стало 5,5 млн. Ще є чотири мільйони проблемних документів. Тобто 4 млн громадян, яким треба спробувати верифікацію або прийти  до сервісного центру і за 30 хвилин отримати новий документ».

Андрію Яніцькому додаток дуже подобається. Проте фінансових документів або ідентифікаціних вводити туди не став би через безпеку даних: «Вони будуть допомагати мені в житті — не носити з собою сто різних паперів. Але є в мене, звісно побоювання щодо своїх персональних даних, щодо того, що вони можуть бути десь вкрадені або змінені.Тому повністю від паперових документів я б не хотів відмовлятися».

Безпека, кажуть у Міністерстві трансформації, у порядку. Левову частку часу розробники витратили саме на безпеку. Наголошують, що бачили паніку у соцмережах з приводу «збирання даних Міністерством». Кажуть, що ніхто не змушує. «Дія» — це просто можливість.

«Інші дані ми маємо право збирати. Користувач підтверджує, що він погоджується на це. Додаток розвивається дуже швидко і дуже швидко будуть заходити нові документи і будуть запускатися послуги. Ми не можемо розробити державний додаток, в якому дані будуть не в безпеці. Якби ми не піклувалися про захищеність даних, ми б ще в листопаді вийшли з двома документами і все», — каже керівник проєкту Мстислав Банік.

фото: investigator.org.ua

Отже, додатком «Дія» можуть  скористатися усі українські громадяни, які є клієнтами українського банку. В тому числі, і внутрішньо переміщені особи, і мешканці тимчасово окупованих територій. Більше того, на наше питання, чи зможуть мешканці з ОРДЛО проходити ідентифікацію особи через додаток у майбутньому, у міністерстві відповіли, що не заперечуватимуть. 

Поки що у смартфон через застосунок можна загрузити лише водійське посвідчення та свідоцтво про реєстрацію автівки. Користуватись послугою  можна лише на вільній території України. На тимчасово окупованих територіях електронні документи не визнають. 

«Проблема може виникати, якщо громадянин України не є  внутрішньо переміщеною особою, але проживає на тимчасово окупованій території. Там він не є клієнтом українських банків і не може підтвердити свою особу. І ті правоохоронні органи, які там присутні, не належать до українських правоохоронних органів, вони не сприймають українські документи», — каже Мстислав Банік.

Завантажити додаток «Дія» можна на офіційному сайті проекту, а також в App store та Google play. Якщо виникають якісь проблеми, у міністерстві радять звертатися до коллцентру «Дії» або сервісного центру міністерства внутрішніх справ. Та кажуть, що краще перечекати, доки спаде ажіотаж. Тоді питання вирішиться швидше