Церковь как биологическое оружие. Что общего у УПЦ МП и коронавируса?

Публикации
"Швидкі" біля Києво-Печерської лаври Фото: investigator.org.ua

С 27 марта богослужения в храмах различных конфессий ведутся онлайн, их транслируют государственные и частные телеканалы. Даже пасхальные службы можно было увидеть по телевизору без необходимости идти в церковь. Верующим разрешили самим святить куличи и яйца — освященной водой, которую заранее можно было взять в храмах. Но не все конфессии воспользовались шансом избежать заражения COVID-19 — одна из них упорно открывала объятия коронавирусу. Результат не заставил себя ждать. 

В Україні через пандемію коронавірусу введено карантин — заборонено усі масові заходи, закриті дитячі майданчики та торговельно-розважальні центри, навчання у школах ведеться дистанційно. 

13 квітня Міністерство охорони здоров’я рекомендувало усім церквам проводити служби онлайн на період карантину, а також закликати вірян дотримуватись соціальної дистанції, а тим, хто повернувся на свята з-за кордону — дотримуватись режиму самоізоляції. 

Онлайн-службами можуть скористатись парафіяни Православної церкви України, Української римо-католицької та  Української греко-католицької церкви, Української Євангельської церкви, мусульмани, адвентисти сьомого дня. 

Проте онлайн-служби однієї з найчисельніших церков України — Української православної церкви Московського патріархату — наразі відсутні.

Натомість у ролику “Що робить Церква в умовах пандемії” на Youtube-каналі УПЦ МП можна побачити, як відбуваються хресні ходи та молебні проти коронавірусу без використання засобів індивідуального захисту. При цьому за кадром голос пояснює, що УПЦ МП долучилася до заходів протидії поширення коронавірусу. 

Масові заходи у Києво-Печерській лаврі під час карантину Скріншот: відео УПЦ МП

Священики закликали обніматися та причащатися для подолання епідемії. Владика Павло, настоятель Києво-Печерської лаври,  впевнений, що молитва допоможе: «Жодна пов’язка, жодні засоби не зможуть зробити так, як цілюща молитва, яка наповнює душу благодаттю. Постите, ходіть у храми, причащайтеся, причащайте малих дітей. Поспішіть у храм, обніміть одне одного, накрийте все своєю любов’ю, тому що за ці гріхи Господь посилає нам випробовування». 

Наслідки нехтування засобами захисту і порушення карантину не змусили себе чекати — в Києво-Печерській лаврі стався один із найбільших спалахів коронавірусу в Україні. 

18 квітня видання “Релігійна правда” повідомило, що предстоятель УПЦ МП і єпископ Російської православної церкви митрополит Онуфрій таємно госпіталізований з коронавірусом.

При цьому, саме Онуфрій закликав українців йти до церкви: “В цей рік празник святої Пасхи у нас особливий через вірусну хворобу, яка розповсюджується по земній кулі. Тому сповіщаю вас, брати і сестри, що в храмах пасхальні богослужіння будуть звершуватись”.

Митрополит Онуфрій Скріншот: відео УПЦ МП

Владика Павло обіцяв, що церква не дасть закрити храми Києво-Печерської лаври на карантин — мовляв, лише об’єднана молитва здатна подолати коронавірус. Проте коли в монастирі виявили 90 заражених, мер Кличко закрив його на карантин. “Швидкі” медичної мережі “Добробут” періодично возять мешканців Лаври для тестування на коронавірус. 24 квітня впродовж години кореспонденти Центру журналістських розслідувань зафіксували приїзд п’ятьох машин швидкої допомоги. Не на камеру медики повідомили, що монахів тестують, а у випадку негативного результату — повертають назад. Наразі кількість  хворих на коронавірус монахів Києво-Печерської лаври сягає двохсот. Троє ченців померли. 

“Києво-Печерська лавра за рішенням комісії з надзвичайних ситуацій закривається на карантин”, — заявив Кличко на брифінгу 13 квітня.

Попри це керуючий справами УПЦ МП митрополит Антоній закликав вірян прийти за благодатним вогнем, який доставили до Свято-Воскресенського храму, що поруч із Лаврою.  

Ще одним осередком коронавірусу стала Свято-Успенська Святогірська лавра на Донеччині, де в пасхальну ніч зібралося близько 350 парафіян — в основному похилого віку, без масок і в тісному натовпі. 

Багато людей прийшли і за Благодатним вогнем, який доправив до України з Єрусалиму нардеп від партії “Опозиційна платформа — За життя” Юрій Солод — чоловік Наталі Королевської. Після такого масового святкування воскресіння Христа губернатор Донеччини вирішив закрити Донецьку область на в’їзд та виїзд для локалізації можливого спалаху коронавірусу, а поліція відкрила кримінальне провадження за статтею 325 ККУ через порушення санітарних правил і норм запобігання інфекційним захворюванням.

7 квітня і на Тернопільщині — у Почаївській лаврі, де править УПЦ МП — зафіксували спалах коронавірусу. Громадяни Молдови, які повернулись з Почаєва, повідомили про виявлене в них захворювання. Інфіковані також три священнослужителі та п’ятеро хористів. Та попри це служителі не захотіли співпрацювати з лікарями та дали згоду лише на дезінфекцію прилеглих територій. 

Карантин у Почаєві Скріншот: відео Радіо Свобода Україна

У митрополита Тернопільського Сергія виявили інфікування коронавірусом. Наразі він лікується в Олександрівській лікарні столиці,  Почаївську лавру закрили на ізоляцію, а місто Почаїв — на в’їзд та виїзд.

І це ще не все. 22 квітня померла черниця Свято-преображенського жіночого монастиря. Жінці було 47 років. Лише після того монастир закрили на карантин. 

Які мотиви Української православної церкви Московського патріархату? Адже безпосереднє “начальство” митрополита Онуфрія — московський патріарх Кирилл яро закликає росіян сидіти вдома: “Давайте возложим на себя подвиг — не выходить из наших домов, как взяла на себя подвиг Мария Египетская не выходить из Египетской пустыни”.

У той же час церкви Московського патріархату в Україні були відкриті для  парафіян без заходів захисту. Священик у храмі Михаїла при Олександрівській лікарні ще наприкінці березня виконував обряд помазання одним пензлем для всіх.

Чому в Росії РПЦ закликає парафіян залишатися вдома і дотримуватись карантину, а її філія  в Україні — кличе до храмів і  причащає з однієї ложки? Думки  оглядачів розходяться: одні кажуть, що у Росії залізний порядок не порушують навіть церковники, а в Україні — відсутня дисципліна і закон як дишло. Є й думка про відверто диверсійні дії УПЦ Московського патріархату, спрямовані на зростання епідемії коронавірусу — прибічники цієї версії вимагають від влади суворо покарати ієрархів УПЦ МП. Ще одна версія стосується підтримання фінансової спроможності церкви. Адже як не буде вірян у церкві — зменшиться кількість пожертв.

Захід УПЦ МП проти коронавірусу Скріншот: відео УПЦ МП

А священики УПЦ МП, як відомо, полюбляють жити з комфортом. 

Центр журналістських розслідувань зателефонував  до всіх монастирів та церков Києва, де править УПЦ  МП. У більшості випадків нам відповіли, що наразі карантин, і служби проводяться за відсутності парафіян, а для здійснення релігійних обрядів батюшка виїжджає додому. У деяких храмах запевнили, що їхні двері відкриті, але масових скупчень людей на службі не допускають. При цьому на питання, чи можна здійснити обряд хрещення дитини, відповіли ствердно:

“В принципі, реально. Але ви ж розумієте, з цими карантинами, — хто там буде у вас? Людей по-мінімуму. Треба, по-перше, у намісника запитати благословення. Хрестити-то треба”, — відповів нам отець Віталій зі Свято-Кирилівського чоловічого монастиря.

Офіційних повідомлень про карантин у всіх церквах та монастирях від керівництва УПЦ МП не було, та навіть за таких умов після масового зараження священнослужителів на чолі з ієрархами, хористів та монахів його почали дотримуватись.