Ложь и нестыковки в поездке Путина на оккупированную Херсонщину

Война
Владимир Путин в штабе российской группировки войск «Днепр» на базе отдыха «Бригантина» в селе Счастливцево, красным выделены ворота базы. Фото: сриншот видео Минобороны РФ

Президент России Владимир Путин посетил штаб оккупационной группировки войск «Днепр». В этой истории с пафосным прибытием как бы на линию фронта есть масса вопросов и несогласований, которые Центр журналистских расследований оперативно разобрал на косточки в тот же день, когда видео телеканала Минобороны «Звезда» разогнали российские СМИ и пропагандисты.

Брехня з датою приїзду Путіна. Відео було опубліковане вранці 18 квітня, тож логічно припустити, що візит президента країни-агресора був напередодні. Російські агенції також не вказують точну дату цієї поїздки Путіна. Є підстави вважати, що вона відбулась у режимі секретності ще напередодні Великодня.

Відео змонтоване з великим розсинхроном звуку і зображення. Тому тут Путін вже іде, а за кадром ще чути, як він представляє подарунок — копію ікони, що належала міністру оборони Російської імперії. Він каже: «Сейчас вот Пасха будет, да?»

Путин дарит икону в штабе «Днепр». Фото: kremlin.ru

Тобто, поїздка до штабу «Днєпр» була до Великодня — про свято Пасхи Путін говорить у майбутньому часі. Вірний путінський тлумач Пєсков взявся захищати свого господаря. Мовляв, той просто обмовився, а журналісти причепилися до фрази. І взагалі — ми Пасху 40 днів святкуємо.

Але версію Пєскова про поїздку Путіна 17 квітня можна спростувати і не чіпляючись до слів: бо цього дня, коли начебто мотався на Херсонщину і Луганщину, він зустрічався у Кремлі з міністром оборони Шойгу, а увечері з ним же і міністром оборони Китаю.

Брехня з місцем приїзду на Херсонщині. Пропагандисти переконують, що це був Генічеськ. Відеорепортаж починається з прильоту Володимира Путіна. За інформацією Центру журналістських розслідувань, вертолітний майданчик окупантів знаходиться на Арабатській стрілці на території пансіонату «Волна» у селі Стрілковому. Це близько 35 кілометрів від Генічеська.

Путин выходит из вертолета. Фото: kremlin.ru

Далі на відео — проїзд стелли з назвою Генічеськ, а через кілька секунд — Путін вже на території, де, як стверджується, розміщений штаб угруповання «Днєпр».

Насправді на відео Путін ходить по території бази відпочинку «Бригантина», що знаходиться у селі Щасливцеве. А це десь за 20 кілометрів від Генічеська. Наші колеги із Генічеська легко впізнали цю базу відпочинку.

Крім того, місце приїзду Путіна добре визначається за допомогою зйомок території бази відпочинку, які можна знайти в інтернеті. В YouTube ЦЖР знайшов дуже вдалу зйомку сім’ї відпочивальників від 2018 року.

Ось курортники заходять у ворота оздоровниці — це спільний вхід до бази відпочинку «Бригантина» і дитячого табору «Приморський». Зверніть увагу на споруди у вигляді веж на вході.

А це стопкадр з прощання Путіна з військовими після наради — бачимо ті ж ці ж вежі з білої цегли на вході з іншого боку.

Йдемо далі із курортниками. Зліва бачимо білий корпус дитячого табору «Приморський».

Ось на відео курортників те ж місце, де Путін вийшов з автомобіля. Тут бачимо гаражі, один з яких — дуже примітний: з червоної цегли і смугою із білої угорі. Якраз біля нього командувач угрупування військ «Днепр» генерал-полковник Олег Макаревич вітає Путіна.

Путіна ведуть на нараду начебто у штаб «Днєпр» і за спинами бачимо водонапірну вежу у вигляді тарілки. Таких на Арабатці всього чотири. А ось вона ж на відео курортників на вході в Бригантину.

Захоплені російськими окупантами база відпочинку «Бригантина» та дитячий оздоровчий табір «Приморський» належить одній юридичній особі — ТОВ «Соціальні ініціативи Криворіжжя» Тому вхід на територію і обох оздоровиць — спільний. Засновником компанії-власниці є «Метінвест холдинг», а його бенефіціаром — український мільярдер Рінат Ахметов. Таким чином, Путін без запрошення побував на базі відпочинку Ахметова, яку віджали російські окупанти. Нічого нового.

Ми не знаємо чи дійсно на території «Бригантини» чи «Приморського знаходиться штаб угруповання російських військ «Днєпр». Зате зрозуміло, чому саме сюди приїхав Путін. До лінії фронту звідси щонайменше 140 кілометрів. Himars не добивають. Але про всяк випадок пропагандистам дали установку не називати точне місце приземлення Путіна. Навіть через кілька діб.

Російські пропагандисти тепер прославляють і Путіна, і генічеську стеллу, яка потрапила у ролик. Насправді ж є сумнів щодо перебування Путіна в самому Генічеську, оскільки на відео Кремля ми цього не бачимо.

Пропагандист Александр Малькевич. Фото из его telegram-канала

На Арабатській стрілці російські військові та окупаційна адміністрація після втечі з Херсона і відступу з правобережної частини області захопили для свого розміщення готелі, пансіонати, бази відпочинку та інші об’єкти усіх форм власності для розміщення там своїх окупаційних управлінь. Ця територія поки що недосяжна для української артилерії. Мабуть, тому Путін і вирішив побувати у цій ділянці в тилу.