Предатели в погонах. Кто возглавил российские «отделы полиции» на оккупированной Херсонщине

Публикации
полиция геническ

Предатели Крыма и Донетчины, а также местные коллаборанты возглавили незаконно созданные отделы «полиции» на временно оккупированной Херсонщине. Практически все они начали действовать с первых месяцев полномасштабного вторжения России в Украину. Их задача — преодоление любого сопротивления оккупации, для чего применяют незаконные преследования, задержания, пытки и убийства мирных граждан, выступающих против российской агрессии.

Долгое время оккупанты скрывали реальных руководителей этих «органов», чтобы обезопасить их от ответственности за военные преступления на «новых территориях». Однако в марте 2023 года российские захватчики зарегистрировали эти структуры в Едином государственном реестре юридических лиц (ЕГРЮЛ). Опираясь на информацию из открытых источников, Центр журналистских расследований установил, кто руководит незаконно созданными правоохранительными органами Херсона и что о них известно.

На окупованій лівобережній частині області російське МВС створило  12 своїх відділів і відділень. Заморочуватися реєстрацією підрозділів окупаційної поліції на вже звільненому правобережжі Херсонщини не стали, на відміну від інших державних структур (приміром, УФСИН внесло в держреєстр колонії на вільному березі Дніпра). Хоча відомо, що такі підрозділи діяли щонайменше у Херсоні, Бериславі і Білозерці. 

Назви окупаційних структур дещо незвичні: вони не мають вказання на Херсонську область, але містять прив’язку до локального регіону. 

Каховка: гастролер із Сімеїза Анатолій Дусенко

«Отдел министерства внутренних дел Российской Федерации «Каховский» — таку назву має незаконно створена окупантами 7 березня 2023 року структура МВС у Каховці. Її очолив зрадник з Криму Дусенко Анатолій Анатолійович (дата народження 19.11.1970). 

Дусенко – уродженець смт Сімеїз Ялтинської міської ради, має досвід роботи в адвокатських компаніях. Після окупації і незаконної анексії Криму РФ Анатолій Дусенко очолив створену в лютому 2017 року громадську організацію  «территориальное общественное самоуправление «Симеиз», до якої увійшли 33 місцевих «депутати». Після повномасштабного вторгнення РФ співпрацював із окупаційною адміністрацією в Херсонській області, а в кінці 2022 року його призначили керівником відділення МВС РФ у Каховці.

Анатолій Дусенко, колаборант Фото: соцмережі

На цій посаді він замінив місцевого колаборанта Олега Буховця, ексдепутата від Партії регіонів, який останні роки ніде не працював і тихо спивався. Буховця окупанти призначили і офіційно представили 1 квітня 2022 року, однак покерував «поліцією» він недовго. На початку серпня 2022 року він втік під час затримання російськими військовими його друга, першого заступника гауляйтера сусідньої Нової Каховки Віталія Єфіменка. Останнього обвинуватили в організації «злочинної банди», яка вдиралася до будинків заможних місцевих підприємців, грабувала їх, била і погрожувала вбивством, обвинувачуючи в співпраці з «бандерівцями». Відтоді Віталій Єфименко сидить «на підвалі» в очікуванні російського суду, а Олег Буховець переховується в Криму. 

20 травня Херсонська обласна прокуратура завершила спеціальне досудове розслідування за підозрою Олега Буховця в колабораційній діяльності – за ч. 7 ст. 111-1 КК України. За це йому загрожує до 15 років позбавлення волі. Виходить, що йому доводиться одночасно переховуватися й від українського, і від російського правосуддя.

Нова Каховка: комунальник із Ялти Вадим Спірін

Перш ніж з’явитися в Новій Каховці, уродженець Ялти Спірін Вадим Васильович, 19 квітня 1971 р. н. працював начальником відділу карного розшуку окупаційного відділу поліції в Генічеську. До повномасштабного вторгнення Росії в Україну він деякий час очолював житлово-будівельний кооператив №37 (м. Ялта, вул. Червоних партизан, 5) і працював у відділі житлово-комунального господарства Ялтинської міськради. 

Вадим Спірін, колаборант Фото: соцмережі

У Новій Каховці Вадим Спірін спочатку працював в окупаційній адміністрації спеціалістом з житлово-комунального господарства, а потім став начальником «отдела МВД РФ». На цій посаді він замінив місцевого мешканця Анатолія Суховицького. Інформацію про те, що саме він попервах очолював окупаційне відділення поліції підтверджують різні джерела, зокрема, сайт «Миротворець».

Нижні Сірогози: експомічник ліквідованого нардепа Журавка Ігор Савченко

«Отделение МВД РФ «Нижнесерогозское» в смт Нижні Сірогози Генічеського району очолив Савченко Ігор Вікторович, 12 серпня 1976 р. н. Він уродженець Джанкоя, в 2007-2012 роках був помічником тодішнього народного депутата від Партії регіонів, зрадника Олексія Журавка, ліквідованого у вересні 2022 року в окупованому на той час Херсоні. У 2020 році Савченко балотувався від партії «Пропозиція» до Херсонської міської ради, але не був обраний.

Після окупації Херсонщини Ігор Савченко деякий час очолював окупаційний відділ поліції «Комсомольського району» Херсона – так окупанти «перейменували» Корабельний район міста. 

Судячи з Єдиного державного реєстру судових рішень, Ігор Савченко мав численні борги за несплаченими кредитами, які фінансові компанії і банки стягували з нього через суд. Позовну заяву одного з банків Херсонський міський суд мав розглядати в березні 2022 року.

Новотроїцьке: дільничний-зрадник Сергій Ляшко

Першого начальника відділення окупаційної поліції в смт Новотроїцьке Генічеського району Едуарда Бондаренка замінив Ляшко Сергій Володимирович, 5 грудня 1990 р. н., уродженець с. Громівка. Він закінчив Харківський національний університет внутрішніх справ, після чого працював дільничним у Генічеському районі. 

Сергій Ляшко, колаборант Фото: соцмережі

Під час окупації він повернувся до Новотроїцького, де спочатку працював «заступником начальника поліції з громадської безпеки». За словами місцевих, Сергій Ляшко причетний до викрадень і катувань своїх колег-поліцейських і погрожує їхнім рідним, які залишаються в окупації. Вочевидь, завдяки своїй самовідданій службі на окупантів його підвищили в посаді.

В родині Ляшків 32-річний Сергій не єдиний зрадник. Колаборантом став також його рідний дядько Ляшко Сергій Іванович, 18 липня 1971 р. н., староста, а нині гауляйтер села Громівка Новотроїцької територіальної громади. 

Генічеськ: колаборант із підозрою Володимир Кальченко

Єдиний з новопризначених поліцаїв на Херсонщині Кальченко Володимир Сергійович, 19 липня 1987 р. н., який почав працювати начальником «отдела полиции» Генічеська ще до його офіційної реєстрації в російському реєстрі юридичних осіб 3 березня 2023 року. 

Володимир Кальченко, колаборант

Як один зі колаборантів-«старожилів» ще 27 серпня 2022 року він отримав повідомлення про підозру в колабораційній діяльності. Українські слідчі встановили, що на бік ворога Володимир Кальченко перейшов добровільно в травні 2022 року і тоді ж очолив окупаційну поліцію Генічеська. У ній він, зокрема, відповідає за примусову паспортизацію громадян України російськими документами, організовує та наймає на роботу співробітників російського «отдела визово-паспортной службы».  

Володимир Кальченко – уродженець м. Саки АР Крим, мешканець смт Новоолексіївка Генічеської громади, капітан поліції. Він працював спочатку оперуповноваженим, а з 2017 по 2020 роки начальником сектору кадрового забезпечення у Генічеському відділі поліції ГУНП в Херсонській області. В 2019 році був офіційним спостерігачем на президентських виборах від кандидата Петра Порошенка.

Іванівка: зрадник Руслан Гордієнко

«Отделение МВД РФ «Ивановское» в смт Іванівка Генічеського району очолив Гордієнко Руслан Якович, 2 листопада 1979 р. н. Він уродженець села Сусаніне Первомайського району АР Крим. 

Руслан Гордієнко, колаборант Фото: соцмережі

До повномасштабного вторгнення РФ в Україну Руслан Гордієнко працював дільничним поліції в Генічеському райвідділі ГУНП в Херсонській області. Добровільно перейшов на бік ворога і спочатку працював заступником начальника окупаційного відділу поліції в Генічеську, а зараз переїхав до сусідньої громади і пішов на «підвищення».

Горностаївка: «гастролер» з Підмосков’я Сєрґєй Крєц

Начальником «отдела МВД РФ «Горностаевский» в смт Горностаївка Каховського району окупанти призначили нікому тут не відомого Крєц Сєрґєя Владіміровіча, ймовірно, 20 січня 1977 р. н.

За його російським ідентифікаційним номером платника податків відомо, що він є громадянином РФ, з жовтня 2019 року по листопад 2022 року був зареєстрований індивідуальним підприємцем у місті Балашиха Московської області і займався наданням послуг з перевезень. За поки непідтвердженою інформацією Сєрґєй Крєц міг воювати на боці РФ на території ОРДЛО. 

Відомо, що в будівлі Горностаївського відділу поліції російські окупанти в 2022 році розмістили свою військову комендатуру та облаштували в’язницю і катівню для цивільних заручників. 

На відміну від Горностаївки в сусідньому смт Велика Лепетиха окупанти ще торік призначили начальника окупаційної поліції. За даними з різних джерел ним став колаборант Буксанчук Володимир Теофілович, 17 грудня 1960 р. н., уродженець Рівненської області. Про нього повідомляє й сайт «Миротворець», щоправда, помилково називаючи його гауляйтером Великої Лепетихи.

За даними з російського реєстру юридичних осіб, відділу або відділення окупаційної поліції у Великій Лепетисі досі не створено.

Чаплинка: найманець з «ДНР» Сергій Березін

Наприкінці минулого року Каховська окружна прокуратура повідомила про підозру в колабораційній діяльності 54-річному пенсіонеру МВС Ігорю Широкому. Слідчі встановили, що він добровільно в травні 2022 року очолив незаконно створене окупантами «отделение МВД РФ» у смт Чаплинка Каховського району. Саме при ньому будівля захопленого селищного відділу Національної поліції України перетворилась на одну з найбільш жорстоких і сумновідомих катівень на території Херсонщини. 

Сергій Березін, колаборант Фото: соцмережі

Згодом тут поставили новим начальником Березіна Сергія Євгеновича (російською — Берёзин Сергей Евгеньевич), 30 травня 1984 р. н. Він уродженець Макіївки Донецької області, співробітник Ясинуватського окупаційного відділу міліції «ДНР». За словами мешканців Чаплинки, він особисто катує цивільних заручників російських загарбників. 

Олешки: ще один зрадник з Криму Володимир Корянов

Корянов Володимир В’ячеславович, 20 жовтня 1977 р. н., теж був не з самого початку начальником «Алешкинского отдела МВД РФ», незаконно створеного в Олешках – єдиного міста Херсонського району, який досі перебуває в окупації. Сюди він перебрався з смт Білозерка, розташованого на правобережжі області, незадовго до його звільнення – там він очолював окупаційну поліцію селища.

На Херсонщину він приїхав з Криму. Напередодні окупації і незаконної анексії півострова Росією капітал міліції Володимир Корянов працював старшим оперуповноваженим з особливо важливих справ сектору кримінальної міліції у справах дітей головного управління МВС в АР Крим. У 2013 році він отримав грамоту Азово-Чорноморського регіонального управління Державної прикордонної служби України. 

Володимир Корянов, колаборант Фото: соцмережі

Після російського вторгнення в Україну, в 2014 році Володимир Корянов перейшов на бік ворога і спочатку працював заступником начальника відділу організації діяльності дільничних уповноважених поліції та підрозділів у справах неповнолітніх окупаційного МВС Криму, а згодом дослужився до посади заступника начальника окупаційної поліції з охорони громадського порядку відділу МВС РФ у Судаку. З 2020 року він працював начальником з питань міграції незаконно створеного відділу МВС у Судаку. 

Гола Пристань: експідприємець з Криму Сергій Бевзюк

Першим головним поліцаєм Голої Пристані Скадовського району був місцевий Сергій Бузукін, колишній поліцейський, звільнений за корупцію. Але після його втечі з міста замість нього призначили нікому тут невідомого Бевзюка Сергія Васильовича

«Якщо Бузукіна ми добре знали, то хто такий Сергій Бевзюк – невідомо нікому. Прізвище це дуже поширене, у нас навіть є «свій» колаборант з таким прізвищем, Валентин Бевзюк. В окупаційній адміністрації міста він очолює «відділ молодіжної політики, спорту і туризму», — розповіла начальниця Голопристанської міської військової адміністрації Світлана Лінник.

У соцмережах ми знайшли сторінку 38-річного Сергія Бевзюка з Херсона, який зараз проживає в Голій Пристані. Нам вдалося з ним зв’язатися телефоном, але він запевнив, що не має відношення до «поліції».

Достеменно відомо, що начальник відділу окупаційної поліції в Голій Пристані Сергій Бевзюк з 2015 по 2020 роки був зареєстрований індивідуальним підприємцем в окупованому Криму і займався спочатку торгівлею зерном, необробленим тютюном і кормами для сільгосптварин, а потім роздрібною торгівлею продуктами, напоями і тютюновими виробами. 

Скадовськ: керченський зрадник Сергій Набережний

Начальником «отдела МВД РФ» у Скадовську окупанти призначили Набережного Сергія Анатолійовича, 4 грудня 1976 р. н. 

Сергій Набережний, колаборант Фото: соцмережі

З 2020 по 2021 рр. він працював начальником управління житлово-комунального господарства в окупаційній адміністрації Керчі. Як повідомляли російські пропагандистські ЗМІ, Сергій Набережний звільнився з цієї посади за власним бажанням. 

Каланчак: невідомий Сергій Щеглов

Відділення окупаційної поліції в Каланчаку Скадовського району очолив Щеглов Сергій Вікторович. Проте даних щодо нього поки немає. Невідомо також, чи він хтось із українських колаборантів, чи черговий «гастролер» з Росії.

Але рано чи пізно ми все про нього дізнаємося.