Більшість українців проти «особливого статусу» Донбасу – опитування

Новини
Фото: presalibera.net

Більшість громадян України виступають проти надання «особливого статусу» для окремих територій Донбасу, які зараз окуповані Росією.

Про це свідчать результати опитування, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова.

Як йдеться у дослідженні, більшість респондентів (56%) виступають проти надання і закріплення в Конституції «особливого статусу» окремих територій Донецької та Луганської областей (підтримують це лише 26% опитаних). Ще менш популярною є ідея введення в Україні федеративного устрою (63% її не підтримують, підтримують – 17%).

Крім того, 40% респондентів, оцінюючи ситуацію на Донбасі, вважають, що на сході України відбувається війна між Україною і Росією, ще 20% – що там відбувається сепаратистський заколот, підтриманий Росією, 15% поділяють думку, що на сході України відбувається громадянська війна – конфлікт між проукраїнськи і проросійськи налаштованими громадянами України, 7% – війна між Росією і США, і 7% – що на сході України відбувається боротьба за незалежність «Донецької та Луганської народних республік».

Говорячи про політичне майбутнє окупованих територій Донбасу, більшість громадян України (56%) хотіли б, щоб ці території повернулися до складу Донецької та Луганської областей України на тих же умовах, що були раніше, 13,5% – щоб ці території повернулися під контроль України, але отримали більше незалежності від Києва, 10% – щоб ці території утворили автономію у складі України, 3% – щоб ці території відокремилися від України і стали незалежними державами, 3% – щоб ці території відокремилися від України і увійшли до складу Росії.

Дані опитування свідчать, що встановлення миру на Донбасі силовим шляхом підтримують лише 23,5% громадян (проти цього виступають 52%). Разом з тим, лише 12% підтримали б відокремлення територій, зайнятих так званими «ДНР» і «ЛНР», від України (не підтримують – 73%).

Крім того, лише 10% українців підтримали б визнання окупованого Криму російською територією в обмін на звільнення Донбасу, не підтримують цього – 70%.

При цьому українці не погоджуються задля досягнення миру на Донбасі на такі компроміси: амністія всім тим, хто брав участь у бойових діях на Донбасі (не підтримують 59%, підтримують – 18%), відмова від євроінтеграції, вихід з Угоди про асоціацію з ЄС (не підтримують 59%, підтримують – 19%), надання російській мові статусу другої державної (не підтримують 56%, підтримують – 29,5%), відмова від перспективи членства в НАТО, закріплення в Конституції нейтрального статусу України (не підтримують 54%, підтримують – 25%).

Також 47% респондентів не підтримують налагодження торгово-економічних, фінансових контактів з «ДНР» і «ЛНР» (підтримують – 36%). 44% не підтримують ідею припинення фінансування територій, зайнятих «ДНР» і «ЛНР» (виплату пенсій, зарплат тощо) (підтримують – 33%). Українці розділились у думках стосовно започаткування офіційних переговорів української влади з «ДНР» і «ЛНР» – частка тих, хто підтримує цю ідею (41,5%), статистично значуще не відрізняється від частки тих, хто її не підтримує (39%).

Дослідження проводилось з 4 по 9 жовтня 2019 року. Опитано 2015 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення країни за основними соціально-демографічними показниками. Вибірка опитування будувалася як багатоступенева, випадкова із квотним відбором респондентів на останньому етапі. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Нагадаємо:

  • 15 вересня міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що взяті Україною відповідно до Мінських угод зобов’язання не передбачають внесення до Конституції змін щодо надання «особливого статусу» для Донбасу. Цьому регіону пропонується розвиватись в рамках процесу децентралізації, який зараз вже впроваджується в Україні.