У Конституції не буде «особливого статусу» для Донбасу – Пристайко

Новини
Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко Фото: YES © 2019

Взяті Україною відповідно до Мінських угод зобов’язання не передбачають внесення до Конституції змін щодо надання «особливого статусу» для Донбасу. Цьому регіону пропонується розвиватись в рамках процесу децентралізації, який зараз вже впроваджується в Україні.

Про це заявив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко на прес-конференції в ході щорічного форуму Ялтинської європейської стратегії (YES), повідомляє видання Європейська правда.

«Теза , яку постійно просувають у Росії зводиться до того, що Україна мусить внести зміну до Конституції, зробивши спеціальний статус. Ми звертаємо увагу росіян і готові їм ще раз прочитати цю норму – до речі, вона записана російською мовою, що Україна взяла зобов’язання по створенню статусу для цих регіонів на основі децентралізації. Це той процес децентралізації, який наразі вже впроваджується в Україні»,- пояснив Пристайко.

«Ми хочемо донести цю тезу стороні, яка за лінією дотику, дати зрозуміти, що шанс їх розвитку – децентралізація. Цей процес дасть їм реальні можливості та шанси на розвиток. Натомість ми не вносимо в Конституцію ніяких особливих статусів»,- наголосив він.

Відповідаючи на уточнююче питання, міністр підкреслив: «Особливого статусу» для Донбасу у Конституції не буде».

Нагадаємо:

  • Спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер наголошує, що місцеві вибори на тимчасово окупованих територіях Донбасу можуть відбуватися лише в чесному і безпечному середовищі, однак поки Росія не продемонструвала політичної волі завершити конфлікт.