Війна Росії проти України: хроніка 24 квітня

Новини
Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter

Бійці 53-ї окремої механізованої бригади імені князя Володимира Мономаха 24 квітня знищили ворожу БМП та автомобіль з боєкомплектом.

Відео вогневого ураження техніки російських окупантів опубліковане на сторінці 53-ї омбр у Facebook.

«Українці дуже гостинний народ. Тому орда збройних сил російської федерації не залишилась без подарунків до Великодня. Воїни окремої механізованої бригади імені князя Володимира Мономаха передали палкі вітання окупантам. Ворожим БМП та машині з БК не судилось більше паплюжити українську землю. Вірте в воїнів, вірте в Збройні Сили України! Разом переможемо!», – йдеться у коментарі до відео.

21:49 Російські загарбник завдали п’ять ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури на території Полтавщини.

Про це повідомив голова Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін у Telegram.

«Пʼять російських ракет вдарили по обʼєктах інфраструктури в області. Інформацію про постраждалих і руйнування уточнюємо», – написав Лунін.

17:03 Українські морпіхи знищили черговий танк т-72 російських окупантів.

Відео знищення ворожої техніки опубліковане на стрінці Командування морської піхоти ВМС ЗСУ у Facebook.

«Попри Великодні свята окупанти продовжують паплюжити нашу землю. Тому для морських піхотинців з 501-го окремого батальйону морської піхоти вистачає роботи, і вони дуже серйозно ставляться до неї, а саме до «демілітаризації» російського рейху. Зокрема, черговий рашистський танк Т-72 був переведений у правильний стан, а саме стан металобрухту. Гарна робота від розрахунку ПТРК «Стугна-П» морпіхів!», – йдеться у коментарі до відео.

14:33 Заступник командира полку Нацгвардії «Азов» Святослав Паламар (позивний Калина) у Великдень звернувся до усього цивілізованого світу зробити все можливе, щоб допомогти цивільним мешканцям Маріуполя евакуюватись з оточеного російськими військами міста.

13:53 У Міноборони рф стверджують, що з початку повномасштабного вторгнення в Україну росія депортувала з окупованих територій вже понад 951 тисячу українців.

11:46 Бійці полку Нацгвардії «Азов», які боронять Маріуполь від російських загарбників, показали, як виглядає зруйноване місто згори.

10:45 Через збройну агресію РФ в Україні загинули 213 дітей, крім того, ще389 дітей отримали поранення.

10:40 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 24.04 орієнтовно склали:

особового складу – близько 21800 осіб ліквідован,
танків ‒ 873 од,
бойових броньованих машин ‒ 2238 од,
артилерійських систем – 408 од,
РСЗВ – 147 од,
засоби ППО – 69 од,
літаків – 179 од,
гелікоптерів – 154 од,
автомобільної техніки – 1557 од,
кораблі/катери – 8 од,
цистерн з ПММ – 76,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 191.
Спеціальна техніка – 28.
Пускові установки ОТРК/ТРК – 4.

09:08 Збройні сили України відновили контроль над вісьмома населеними пунктами Херсонської області. Понісши значні втрати, ворог відійшов у бік Чорнобаївки.

08:00 Оперативна інформація Генерального штабу ЗСУ станом на 06:00 24.04.2022 щодо російського вторгнення:

Розпочалася шістдесята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Триває повномасштабна збройна агресія російської федерації проти України.

Противник продовжує проводити наступальні дії у Східній операційній зоні з метою розгрому угруповання Об’єднаних сил, встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та забезпеченні сухопутного шляху між зазначеними територіями та окупованим Кримом.

Ворог проводить перегрупування та нарощує підрозділи ракетних військ і артилерії з метою підтримки наступальних дій, продовжує завдавати ракетно-бомбових ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури.

На Волинському та Поліському напрямках противник активних дій не проводив. Визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з прикриття українсько-білоруського кордону в Брестській та Гомельській областях. У районах населених пунктів Грабовка, Глибоцьке та Калініно Гомельська області проводилось інженерне обладнання позицій.

На Сіверському напрямку без суттєвих змін. Прикордонна служба ФСБ російської федерації продовжує забезпечувати посилену охорону українсько-російського кордону в Брянській та Курській областях. Противник нарощує інженерно-фортифікаційне обладнання позицій у Брянській області на відстані до 3 км від державного кордону України.

На Слобожанському напрямку ворог збільшує угруповання військ за рахунок перекидання та зосередження додаткових підрозділів у Бєлгородській області. Так, за наявними даними, за 60 км від державного кордону України розгорнуто пускові установки ОТРК «Іскандер-М». Ворог продовжує часткове блокування Харкова, здійснює вогневе ураження підрозділів наших військ та об’єктів критичної інфраструктури. З метою ускладнення переміщення підрозділів Сил оборони в районі населеного пункту Коротичі противник провів дистанційне мінування місцевості.

Окупанти обстрілюють позицій наших військ в районах населених пунктів Курулька та Нова Дмитрівка, проводять повітряну розвідку позицій підрозділів Збройних Сил України за допомогою БПЛА «Орлан-10» в районах населених пунктів Барвінкове, Курулька та Гусарівка.

На Донецькому і Таврійському напрямках ворог здійснює вогневий вплив на позиції наших військ із застосуванням мінометів, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню по всій лінії зіткнення. Активізував наступальні і штурмові дії на Сєверодонецькому, Курахівському та Попаснянському напрямках. Йдуть бої в районах населених пунктів Зарічне, Рубіжне і Попасна. На Сєверодонецькому напрямку ворог навів понтонні переправи через річку Красна. На Авдіївському напрямку нарощує систему протиповітряної оборони.

На Маріупольському напрямку противник продовжував здійснювати вогневий вплив та блокувати наші підрозділи в районі «Азовсталі» міста Маріуполь. Завдає авіаційних ударів, зокрема й з літаків дальньої авіації. Використовуючи залізничне сполучення, противник робить спроби налагодити логістичне забезпечення військ.

На Південнобузському напрямку ворог продовжує утримувати зайняті позиції, на окремих напрямках намагається покращити тактичне положення, здійснює вогневий вплив на позиції підрозділів наших військ та об’єкти цивільної інфраструктури Українських населених пунктів.

Угрупованням Повітряних Сил Збройних Сил України, разом з іншими зенітними підрозділами Сил оборони за попередню добу знищено сімнадцять повітряних цілей: дев’ять БПЛА, три літаки та п’ять крилатих ракет.

На території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито дванадцять атак російських окупантів, знищено чотири танки, п’ятнадцять одиниць броньованої та чотири одиниці автомобільної техніки, п’ять артилерійських систем.

***

На 24 квітня «Укрзалізниця» призначила сім додаткових рейсів для евакуації населення.

Про це повідомляється на сайті перевізника.

Графік потягів:

11:30 — 219/220 Запоріжжя-1 — Львів;
14:30 — 220/219 Львів — Запоріжжя-1;
16:30 — 234/233 Покровськ — Чоп;
23:30 — 234/233 Чоп — Дніпро;
4:00 — 229/230 Ужгород — Харків-Пасажирський;
11:30 — 229/230 Харків-Пасажирський — Ужгород;
22:32 — 238/237 Одеса-Головна — Ужгород;

«Укрзалізниця» попереджає, що точний час відправлення може змінюватися.

Евакуаційні рейси є безоплатними. Пріоритет надається дітям, жінкам, літнім людям. У потяг можна брати тварин (виняток — великі та агресивні тварини). Громіздкі речі можуть не дозволити взяти через брак місця.