Окупанти «націоналізують» квартири мелітопольців

Новини
Будинок на вул. Бадигіна, 1/1, у Мелітополі, де окупанти «націоналізували» соціальні квартири, викуплені Мелітопольською міськрадою для сиріт Фото: realty.isatex.ua

На нових окупованих територіях Запорізької та Херсонської областей повним ходом відбувається «націоналізація» майна. Росіяни за допомогою місцевих зрадників віджимають у власників промислові підприємства і об’єкти малого та середнього бізнесу, реєструють їх в російському законодавчому полі. Мелітопольські гауляйтери пішли далі – в цьому місті – першому на окупованих територіях почался «націоналізація» квартир.

Про це свідчать документи окупаційного «министерства имущественных и земельных отношений Запорожской ВГА», повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Тільки за першу декаду березня 2023 року близько півсотні приватних квартир, розташованих в різних частинах Мелітополя, внесено окупантами в перелік об’єктів так званого «безхазяйного майна». Таким загарбники визнають будь-яке майно, чиї власники не надали особисто в окупаційну «адміністрацію» правовстановлюючі документи на нього, бо наприклад, виїхали на підконтрольну Україні територію.

Серед них і одинадцять «соціальних» квартир, що знаходяться в будинку за адресою пров. Бадигіна, 1/1, у південній частині міста.

В 2017 році дванадцять квартир в цьому будинку були викуплені Мелітопольською міською радою за кошти державної програми і передані дітям із числа сиріт та позбавлених батьківського піклування та дитячим будинкам сімейного типу. Тоді з державного бюджету на це було виділено 8 мільйонів гривень.

На момент заселення в квартирах державним коштом було зроблено ремонт, встановлена сантехніка, придбано необхідний мінімум меблів – ліжка, плити, мийки.

Так само соціальне житло є іще в двох сусідніх п’ятиповерхівках. Крім того, частину квартир в них викупило Міноборони України для передачі військовослужбовцям мелітопольської бригади транспортної авіації ЗСУ.

«Після окупації в ці будинки росіяни прийшли чи не в найперші. Знали, що тут в деяких квартирах живуть військові, їх і шукали. Якщо квартира стояла пуста, а ключів у сусідів не було, то навіть вибивали двері», – розповів один з мешканців багатоповерхівки.

За його словами, багато залежить від старших по будинку. Наразі саме вони збирають інформацію про вільні квартири і передають її окупантам.

«В нашому під’їзді старша вже давно передала інформацію в «адміністрацію», проте ще нікого не заселили», – підтверджує жителька будинку на вул. Вакуленчука.

За інформацією Мелітопольского міського голови Івана Федорова, пусті квартири також виявляють за допомогою «рейдів». 

«Група рашистів обходить будинки в різних районах Мелітополя, від цивільних, які проживають у квартирах, вимагають пред’явити оригінали документів на право власності на житло або нотаріально завірену довіреність. Копії не приймають, якщо оригіналів немає, погрожують виселенням. Порожні квартири, власники яких виїхали з окупації, мітять рашистськими Z-тками«націоналізація», тобто , – повідомив Федоров.

ЦЖР повідомляв, що «націоналізація», тобто віджим майна став одним з завдань нової «влади» після окупації Запорізької області. Розпочалася вона після указу гауляйтера Євгена Балицького.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.