«Пропозиції» Путіна щодо кораблів ВМСУ з Криму, або «Іноді сигара – це просто сигара»

Блоги
Андрей Клименко

Імпровізація «жесту доброї волі» Путіна щодо повернення Україні захоплених під час окупації Криму кораблів ВМС України, викликала хвилю коментарів – військових, технічних, геополітичних, фінансово-економічних та просто забавних. Всі, хто пару днів назад бурхливо коментував обмеження швидкості авто до 50 км/год, перекваліфікувалися в військово-морських експертів та/або шукали в черговому путинському пасажі якусь утаємниченість.

Астанавітєсь, колеги! «Іноді сигара – це просто сигара» (З. Фрейд). Все набагато простіше.

Через кілька тижнів вступлять в силу нові санкції США проти РФ (екстериторіальні). В першу чергу вони торкнуться політичної та бізнесової верхівки РФ. Всі вони – власники дуже хороших яхт. Уявіть собі, скільки десятків величезних і мегадорогих яхт у російських вождів, вождиків і олігархів.

У холодну і штормову на Чорному морі пору року – приблизно 6 місяців – ці яхти зимують в теплих середземноморських краях. 53-метрова «Чайка» (CHAYKA, IMO: 9544619, фото 1), що належить Підприємству по поставкам продукції Управління справами президента РФ та за повідомленнями наших читачів обслуговує президента РФ. В різні роки зимувала в грецькому Лаврионі або хорватському Спліті.

Фото 1

52-метрова UNITY (IMO: 1010181, фото 2), приписувана народними інтернет-чутками прем’єр-міністру РФ, регулярно зимує в італійському містечку-марині Імперія біля Сан-Ремо.

Фото 2

Але це яхти перших осіб, їм треба влітку бути в Сочі. А яхти олігархів цілий рік базуються в Середземному морі…

І ось у разі нових санкцій виходить халепа – за кордоном можуть заарештувати яхти, а порт Сочі взимку, м’яко кажучи, не краще місце для дорогих яхт.

У цьому санкційно-кліматичному контексті Балаклавська бухта в Севастополі – ідеальне місце. І з точки зору особистої безпеки – теж. Але там базується морської прикордонний загін ФСБ – кораблі, причали, казарми, майстерні. Всього лише 16 березня 2017 по запрошенню прикордонного управління ФСБ по Криму, керівник військового відділу Сімферопольської і Кримської єпархії протоієрей Кротков і протодиякон Дикань звершили чин освячення основного корпусу, КПП, санітарної частини, їдальні і спортивного залу морських прикордонників ФСБ в Балаклаві.

А вже за півроку «уряд» Севастополя раптом передав прикордонному управлінню ФСБ по Криму 19 будинків і землю в Інкермані. А що ж тільки-но обладнана прикордонна база в Балаклаві?

Увага! Там раптом за особистим дорученням президента готують нову концепцію розвитку. В її основі буде реставрація існуючих і спорудження нових об’єктів, зокрема, «багатофункціонального громадського центру» і яхтового судноремонтного комплексу (!). Для цих цілей будуть залучати інвесторів (читай – власників яхт). За межі Балаклави буде виведено дробильне виробництво рудоуправління (це величезні кар’єри і фабрика, що належали до окупації «Смарт-груп» п. Новінського, а кому зараз – не вивчав…).

Так ось. У другій половині грудня 2017 всі прикордонні кораблі вже переведені з Балаклавської бухти в головну бухту Севастополя. І приткнулися хто де як бідні родичі, тому що в зв’язку з передислокацією морської прикордонної охорони виник дефіцит причальних стінок … Частину з них, і чималу, займають військові трофеї – кораблі ВМСУ …

Все зрозуміло. І ніякої геополітики. Забирайте ваш металобрухт, бо він займає багато місця, якого не вистачає для кораблів морської охорони, тому ще в Балаклаві тепер будуть базуватися яхти російської «еліти»… Геополітику на цій простій операції будують не окупанти, а наші політики, чиновники та експерти… «Іноді сигара – це просто сигара» (З. Фрейд).

Джерело: Facebook Andrii Klymenko