Операція «Реставрація»: як в Росії заробляють на кримських пам’ятках

Блоги
«Реконструкція» Ханського палацу в Бахчисараї Фото: Facebook Namık Kemal Bayar

Відеоблог Євгенія Лешана про те, як близька до російського Мінкульту будівельно-реставраторська компанія освоює кошти держзамовлень на відновлення пам’яток історії й архітектури в окупованому Криму.

Мова про товариство з обмеженою відповідальністю «Меандр», місто Санкт-Петербург. Ця компанія – серед лідерів російського ринку реставраторських робіт. З 2013 року лише на держзамовленнях «Меандр» отримав близько 10 мільярдів рублів. З них понад два мільярди рублів компанія отримала з підрядів на реставраційні, будівельні та суміжні роботи в окупованому Криму.

До Криму «Меандр» увірвався у 2016 році – стрімко і нахабно – взявшись за реставрацію будівлі колишнього кінотеатру «Україна» в Севастополі. Причому до робіт приступив ще до завершення конкурсу і визначення підрядника. Це спричинило неабиякий скандал, але «Меандр» не постраждав – бо реставрацію кришувало Міністерство культури Росії та особисто міністр Володимир Мединський.

Потім були Історичний бульвар в Севастополі, сходи на гору Мітрідат в Керчі, Воронцовський палац в Алупці, будівля Офіцерських зборів та дитячий театр у Сімферополі, Генуезька фортеця в Судаку і Ханський палац у Бахчисараї.

Майже всюди «Меандр» отримував претензії та судові позови через неналежне виконання контрактів. І не лише в Криму.

Лише за минулий 2019 рік «Меандр» втратив контракти на суму 1,5 мільярди рублів. Зокрема, Ермітаж розірвав контракт на реставрацію будівлі Біржи в Санкт-Петербурзі та погрожує компанії внесенням до реєстру недобросовісних постачальників. Готує розірвання контракту Московський музей сучасної історії Росії. Має претензії до компанії Російська національна бібліотека, Мінкульт розірвав контракти щодо робіт у Виборзькому замку.

А колишні робітники компанії пишуть в інтернеті про сірі зарплати, які постійно затримують, та нестримну кадрову текучку. Отже, виходить, компанія постійно отримує гроші з держзамовлень – і потім цих грошей не бачать ні робітники, ні субпідрядники, а замовники не бачать належного виконання контрактів.

І це компанія – лідер російської реставраційної галузі?

Та ні, схоже, що лідерство тут штучне. «Меандр» за протекцією очільників Міністерства культури РФ отримував смачні контракти, освоював кошти, які замість виконання зобов’язань компанії йшли до визначених кишень… Тепер колишнього лідера галузі чекають довгі неквапливі розборки у кримінальних та господарських справах, які, скоріш за все, не матимуть жодного практичного результату. Гроші ніхто не поверне, контракти передадуть іншим виконавцям, а люди, які заробили на цій масштабній афері, й надалі керуватимуть російською культурою.

От тільки унікальну кримську культурно-історичну спадщину шкода. Її розмінюють на рублі, залишаючи самі руїни. Типова практика окупантів та мародерів.