Російський мільярдер Лебедєв може втратити курортні активи в Алушті

Блоги
Готель «Море» у Алушті Фото: tury.ru

Відеоблог Микити Панасенка про те, як загадкові бізнесмени боргового ринку отримують права на активи кримських підприємств та судяться за заставне майно компаній російського мільярдера Олександра Лебедєва, що оцінюється у мільярди російських рублів. Спір одночасно розглядається в українських судах та так званих «Арбітражних судах» окупованого Криму.

Курортний бізнес у Криму Лебедєв, тоді ще – власник Національного резервного банку, розпочав у кінці 90-х років минулого сторіччя. Недорого придбавши об’єкти радянського санаторно-курортного комплексу, він збудував сучасні SPA-готелі, реконструював набережну Алушти та відкрив аквапарк. Після окупації Криму і Севастополя Росією Лебедєв попри західні санкції продовжив інвестувати у кримські готелі, заявляв про намір вчергове перебудувати набережну Алушти та конкурувати з Кіпром і Балі.

У Криму діяли українські компанії Олександра Лебедєва – Пансіонат «Море», «Міндальна роща» та «Морський». Після окупації тільки ПрАТ «Пансіонат «Море» перереєструвалось на київську адресу. І всі отримали клонів у російській юрисдикції. Втім, засновники у всіх однакові – це кіпрські компанії, що належать структурам Лебедєва.

У 2010-2012 роках компанії російського мільярдера отримали іпотечні кредити в українському «Енергобанку». Як заставне майно були оформлені ресторанний комплекс «Кастель приморський», будівлі кліматопавільйону та сім апартаментів в Алушті. У 2015 році Нацбанк України ухвалив рішення про ліквідацію «Енергобанку» і цей процес продовжується й досі. Фонд гарантування вкладів фізичних осіб продав активи банку, зокрема, 21 жовтня 2019 року уклав договір про відступлення прав вимоги за іпотечними кредитами з фінансовою компанією «Горизонт». Водночас, 21 жовтня 2019 року іпотекодержателем було зареєстроване київське ТОВ «Фінансова компанія «Юніко Фінанс», співзасновником і кінцевим бенефіціарним власником якого є Павло Малік – партнер Дмитра Мурахвера, що мешкає у Відні.

Наразі невідомо, як куплені «Горизонтом» права вимоги перейшли до компанії «Юніко Фінанс» Маліка. Однак саме російське підприємство його партнера Мурахвера «Инвест Фактор» позивається до компаній-двійників, які контролюють готельний бізнес Лебедєва в Алушті, у так званому «Арбітражному суді Криму». «Инвест Фактор» зареєстрований у Краснодарі та через сімферопольське «СДК Крым» належить загадковому Мурахверу.

27 лютого 2020 року «Арбітражний суд» у Криму арештував нерухомість відповідачів в рамках забезпечення позову. Їм заборонено відчужувати та розпоряджатися майном. Отже, зареєстрована в Україні компанія скуповує права вимоги за кредитними договорами кримських компаній. Потім в місцевих окупаційних судах Криму вже російські факторингові компанії позиваються до російських двійників кримських підприємств, зареєстрованих за російським законодавством.

Про таку схему спроби заволодіння активами Центр журналістських розслідувань розповідав у розслідуванні «Пірати піщаних кар’єрів». Київська фінансова компанія того ж Дмитра Мурахвера отримала права вимоги на майно підприємств, що володіють суднами «Печора» та «Трофа». Ці судна стали знаряддями вчинення злочину, який тривав з 2008 року – хижацького видобутку морського піску на родовищі «Бакальська банка», у заповіднику «Лебедині острови» Чорного моря.