Обмежена відкритість судів

Блоги

Відеоблог Микити Панасенка про те, як карантинні заходи стають на заваді журналістів та усіх громадян на вільний доступ до відкритих судових засідань.

12 березня 2020 року розпочався великий та нескінченний карантин в Україні. Через кілька днів після цього були закриті магазини, торговельні центри, метро, адміністративні будівлі, а люди були змушені сидіти по домівках.

Судова система навіть під час всесвітньої пандемії все одно має працювати. Тому відеоконференції під час засідань вже стали звичним явищем. Але далеко не кожна резонансна чи просто цікава судова справа транслюється судом в мережу. Відтак питання допуску журналістів та вільних слухачів до висвітлення правосуддя стало надзвичайно актуальним саме під час карантину.

Але 16 квітня 2020 року Державна судова адміністрація України та Служба судової охорони затвердили наказ, який явно суперечить закону. Відповідно з документом, судові охоронці мають не пропускати у приміщення суду людей з ознаками респіраторних захворювань, без масок чи респіраторів. Але також до суду вас не пропустять, якщо ви не є учасником процесу.

Центр журналістських розслідувань попитав у інших судових кореспондентів про те, чи були у них проблеми із заходом на засідання. Деякі суди дозволяють бути присутніми не учасникам процесу, якщо мають велику залу. Однак тут також є простір для зловживання. Можна ж надати маленьку залу і обмежити кількість осіб у приміщенні.

Член Верховного суду, голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного суду Михайло Смокович пообіцяв поставити питання щодо обмеження доступу журналістів на відкриті судові засідання перед Радою суддів.

Бюро судової інформації подасть інформаційний запит із питанням про те, чи розібралася Рада Суддів із порушеннями, пов’язаними з доступом преси до судових засідань. І обов’язково опублікуємо відповіді, які нам надійдуть.