ДеПешка на гроші політв’язнів. Кошторис

Блоги

Відеоблог Євгенія Лешана про намагання Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій накласти лапу на бюджетну програму підтримки українських бранців Кремля. Розслідування обростає подробицями і документами. Наразі вже точно відомо, скільки зекономлених на політв’язнях мільйонів гривень відхопило Мінреінтеграції для забезпечення роботи свого державного підприємства «Реінтеграція і відновлення».

Ця експроприація стала можливою зокрема й через відсутність законодавчо встановленого статусу політичних бранців Кремля і визначених форм та засобів державної допомоги для них. Постанова Кабінету міністрів №919 від 05.10.2020 зробила держпідприємство «Реінтеграція і відновлення» в системі управління Мінреінтеграції одержувачем коштів за бюджетною програмою підтримки українських бранців Кремля. Центр журналістських розслідувань поцікавився в Секретаріаті Кабміну, яким чином була прийнята постанова про зміни до порядку використання коштів за програмою підтримки політбранців, та чи погоджений такий перерозподіл бюджетних видатків з Міністерством фінансів.

З відповіді випливає, що відгук Мінфіну негативний: відомство вважає такий перерозподіл коштів нецільовим. З документів Мінреінтеграції відомо, що на підтримку функціонування ДП Мінреінтеграції хоче отримати 6,5 млн грн з коштів, зекономлених на підтримці політичних бранців Кремля. Однак зекономлені вони не через їхню непотрібність, а через відсутність дієвого механізму цільового розподілу коштів та невизначеність юридичного статусу політбранців.