Чому суди перестають надсилати листи

Блоги

Відеоблог Микити Панасенка про те, чому суди перестають надсилати листи.

В Україні близько семи сотень судів. Районні, міські, апеляційні, господарські, адміністративні… їх дуже багато. Для того, щоб сторони у спорах та кримінальних провадженнях були належно повідомленими про дату, час, місце розгляду, який саме суддя буде слухати справу — учасникам поштою надсилають повістки та вже прийняті судові рішення. Це звично та елементарно.

Але що робити, коли листи не будуть надходити?

Саме з такою проблемою зіткнулися в Україні суди різного рівня цього року. Перше повідомлення про припинення відправлення кореспонденції з’явилося ще в лютому від Татарбунарського районного суду Одеської області. Листи у паперовому вигляді перестали надсилати через брак коштів. Так, у суду не вистачило грошей, щоб закупити марки.

А через місяць, у березні, вже Вища рада правосуддя публічно звернулася до Верховної Ради України та Кабміну щодо критичної ситуації з фінансовим забезпеченням органів правосуддя.

У цьому зверненні ВРП скаржиться, що коштів не вистачає не те, що на розвиток сервісів, таких як «Електронний суд», а й на зарплати працівникам апарату та суддям.