Друзі окупації Криму у Бельгії

Блоги

Відеоблог Микити Панасенка про те, хто та як у Бельгії просуває ідеї «законності» окупації українського Криму Росією та заявляє про необхідність скасувати санкції Заходу, введені проти РФ за спробу анексії півострова.

На сайті «Асоціації друзів Криму», створеної російськими урядовцями в окупованому Криму у 2017 році, вказано, що у Бельгії є організація «друзів Криму», але посилання не активне і окремої сторінки у неї немає. Однак це не завадило Центру журналістських розслідувань встановити особи тих, хто грає на руку Кремля у цій країні та виступає за легалізацію спроби анексії Криму.

Перша згадка про те, що у Бельгії з’явився клуб «Друзів Криму» прозвучала у червні 2018 року від Андреаса Маурера, керівника німецького відділення Асоціації. Більше ніяких згадок про цю організацію, на кшталт тих, що діють у Норвегії, Британії, Німеччині, у Google знайти не вдалося.

Відомо, що у 2014 році троє підданих Королівства Бельгія вперше відвідали Крим. Спостерігати за так званим «референдумом» на півострів прибули Франк Крейельман, Ян Пенріс та Крістіан Вераугстрате – колишні члени фламандського парламенту.

У 2018 році Крейельман разом з кількома бельгійським бізнесменами взяли участь в «Ялтинському економічному форумі», де вони заявляли про інвестиції в окупований Росією півострів. Бельгійці після того навідувалися до Криму у червні 2019 року у складі команди друзів з Люксембургу, Франції та Греції та у вересні 2019 року у компанії з проросійськими діячами з Норвегії, Німеччини, Нідерландів.

У самій Бельгії за підтримки Россотрудничества також діє організація «Бельгійська федерація російськомовних асоціацій», яка опікується і «Друзями Криму».

На сайті федерації час від часу публікуються новини про візити громадян європейських країн до Криму. Однак активності цих персон та організацій ніяк не впливають на офіційну позицію Бельгії. Як країна-член ЄС, вона дотримується політики невизнання спроби анексії Криму Росією і постійно підтверджує свою позицію.