Справа Чорнобука: 13 місяців без розгляду по суті

Блоги

Відеоблог Микити Панасенка про те, як після майже 13 місяців зволікань, 10 лютого 2021 року, кримінальна справа щодо державної зради колишнього голови Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Валерія Чорнобука нарешті дійшла до розгляду по суті, тобто починається судове слідство.

24 січня 2020 року. На цю дату вже більше року тому було призначене підготовче засідання у справі за обвинуваченням колишнього голови Апеляційного суду Криму Валерія Чорнобука у державній зраді.

Саме він навесні 2014 року допомагав окупантам переводити кримське судочинство на законодавство Росії, агітуючи суддів служити Росії та приймати російське громадянство.

Підготовче засідання — це «нульове» засідання у справі, на якому суддя вирішує процесуальні та організаційні завдання після того, як обвинувальний акт зайшов до суду. На підготовчому засіданні суд визначає, чи підсудне йому це кримінальне провадження, чи є підстави для його закриття, чи відповідає закону обвинувальний акт і клопотання сторін, а також затверджує угоду про примирення між потерпілим та обвинуваченим. Зазвичай підготовче засідання коротке, і після нього вже починається розгляд по суті. Але не у справі Валерія Чорнобука. На проходження підготовчої стадії у Печерському райсуді Києва знадобився рік та місяць.