Як Медведчук, Сурков і Порошенко струм для Криму генерували

Блоги

Відеоблог Центру журналістських розслідувань про те, як у 2014 році державне керівництво України змовлялося з Росією про постачання української електрики до окупованого Криму.

Видання Цензор. нет опублікувало перехоплений аудіозапис розмови ймовірно Віктора Медведчука, нинішнього лідера ОПЗЖ, і Владислава Суркова, колишнього заступника глави адміністрації президента Росії. Розмова, зокрема, стосувалась і поставок в окупований Росією Крим дешевої електроенергії і ролі, яку в цьому відігравав президент Петро Порошенко. Поки усі три названі політики відмовчуються щодо автентичності запису, нагадаємо про обставин цієї оборудки і назвемо ще кілька імен.

У 2015 році лідер партії «Демократичний альянс» Василь Гацько опублікував копії контракту між українським держпідприємством «Укрінтеренерго» і російським ООО «Центр осуществления расчетов» – дочкою енергокомпанії «Интер РАО» про поставку електроенергії в Крим – для споживачів «Крымского федерального округа», тобто Крим визнається частиною Росії. Згідно копій контракту, ціна на продану в Крим електроенергію має бути фіксованою, а, як виглядає із формули розрахунків, ціна на неї була на 15% нижчою, аніж на українському ринку електроенергії.

Президент Порошенко і його людина в уряді, що курувала питання – міністр енергетики і вуглепрому Володимир Демчишин, погодились допомогти Росії з комфортом облаштовуватись у Криму. Прем’єр Арсеній Яценюк грізно розпорядився провести службове розслідування. Але всі звернення і результати службового розслідування у СБУ спустили на гальма. І контракт мабуть, продовжили б і надалі, принаймні Демчишин заявляв про його вигідність – однак сталася громадянська блокада Криму? і «невідомі патріоти» просто підірвали опори електропередач, які несли струм в окупований Крим.

А відповідальність за оборудку, яка була укладена з порушенням закону, ніхто не поніс.