Окуповане море

Блоги

Відеоблог Євгенія Лешана про те, як Росія блокує Керченську протоку, яку вона, всупереч все ще чинній двосторонній угоді між Україною та РФ, фактично окупувала. З 16 квітня аж по 31 жовтня, тобто більше ніж на півроку пройти протокою з Азовського моря до Чорного і в зворотньому напрямку не зможуть жодні військові кораблі та державні судна, окрім російських – таким є рішення Росії. В першу чергу ця заборона, звісно, стосується українських суден.

Росія, між тим, зазначає, що блокування Керченської протоки не стосується торгових суден. Однак насправді вільного проходу торгових суден до українських портів Азовського моря не існує вже давно. РФ не перший рік нахабно затримує судна, що відвідують українські порти в Азовському морі. За словами експерта Андрія Клименка, за два роки середній термін затримки торгових суден зріс з 37 до 50 годин.

Варто згадати й українсько-російський договір 2003 року про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки. За ним азовські води визнаються історично внутрішніми водами Росії та України, але в умовах збройного домінування Росії в Азовському морі кораблі берегової охорони ФСБ РФ поводяться наче єдині господарі цієї водойми.

Експерт Богдан Устименко вважає, що цей договір варто визнати нікчемним, визначити межі територіального моря України і провести делімітацію морського кордону – Росія не може відмовитися від такої процедури.

Експерт Михайло Гончар зазначає, що російська блокада Чорного і Азовського морів – це інструмент тиску на Україну з метою примушення до подачі дніпровської води у кримську ділянку Північно-Кримського каналу.

РФ готова загострити ситуацію на морі тоді, коли їй заманеться. В цьому становищі Україні навряд чи варто чіплятися за друзки старих угод та домовленостей з агресором. Якщо ми хочемо захистити свої права – варто їх спочатку визначити. Зокрема й через визначення чіткого державного кордону України в Азовському й Чорному морі та у Керченській протоці. Бо неможливо захищати те, чого поки що нема. Експерти з морського права і безпеки кажуть про це вже не перший рік – от тільки центральна влада не дуже до них дослухається.