Німецько-російський фаворит незаконних кримських «реставрацій»

Блоги

Відеоблог Микита Панасенка про те, як російське акціонерне товариство з німецьким корінням «Баварський дім» успішно заробляє на реставрації культурних пам’яток окупованого Криму. Компанія отримала щонайменше три об’єкти для проведення ремонтних робіт. Керівник німецької фірми, що мала 57 % від уставного фонду в «Баварському домі», заперечує свою причетність до юридичної особи. Хоча його компанія з російською таки має діловий зв’язок.

Великі мітрідатські сходи в Керчі. 432 сходинки ведуть на вершину гори Мітрідат, де знаходиться Обеліск слави, а у прадавні часи було античне місто Пантікапей. Сходи побудовані у 30-ті роки 19 століття за проектом італійського архітектора Олександра Дігбі. У червні 2015 року один з прольотів сходів обвалився прямо під час вистави про царя Мітрідата. Задовго до цього мешканці Керчі вказували місцевій владі на те, що пам’ятці потрібен ремонт через тріщину, яка з’явилася ще у 2014 році.

Реконструкція Мітрідатських сходів фактично почалася у вересні 2019 року. Підряд на розробку проєкту реконструкції віддали пітерській компанії «Меандр» – скандально відомій в Криму. За кілька років компанія отримала державних підрядів на 8 млрд рублів. При цьому майже всюди «Меандр» отримував претензії та судові позови через неналежне виконання контрактів, але отримував усе нові й нові підряди. Бо пітерські. Тож у січні 2018 року «Меандр» взявся за ремонт Мітрідатських сходів. А через кілька місяців з’ясувалося, що роботи провалені. Будучи підрядником на реконструкції сходів, «Меандр» встиг тільки зробити ще гірше, частково знищивши пам’ятку.

Улітку 2019 року був оголошений новий виконавець робіт, який пообіцяв вкластися у 650 млн рублів. Так на «сцені» з’явилося акціонерне товариство «Баварський дім», зареєстроване у Москві. Підрядник має російську ліцензію на виконання реставраційних робіт, але з точки зору міжнародного права це нічого не міняє – він злочинець, бо реставрувати пам’ятки в Криму без дозволу уряду України не має права. «Баварський дім» – фаворит Мінкульту Росії: натендерив підрядів на 12 млрд рублів. Крім Мітрідатських сходів «Баварський дім» має виконати реставрацію гімназії імені Короленка у Керчі за 408 млн рублів. За 163 мільйони компанія ремонтує «Дачу Стамболі» – «візитівку» Феодосії.

Згідно російського державного реєстру, засновником АТ «Баварський дім» є німецька компанія «Шайдл інтер-хаус», яка має частку у 57 % уставного капіталу (Scheidl Inter-Haus GmbH). Це німецьке товариство з обмеженою відповідальністю з 1993 року зареєстроване в містечку Мосбург у Баварії. Німеччина – країна-член Євросоюзу, який ввів санкції, які забороняють ведення бізнесу в Криму. Санкції забороняють європейським компаніям надавати інвестувати чи мати бізнес із кримськими компаніями, та незаконно створеними органами влади на окупованому півострові.