Національний спротив президента Зеленського

Блоги

Відеоблог Євгенія Лешана про поданий президентом України Володимиром Зеленським до Верховної Ради проєкт закону «Про основи національного спротиву». На цей законопроєкт чекали давно, бо він покликаний врегулювати назріле й перезріле питання територіальної оборони України.

Відсутність законодавчого унормування цієї важливої складової національної безпеки та оборони призводила до парадоксальної ситуації: війська територіальної оборони в Україні формально є, а що з ними робити, як фінансувати та озброювати, на якій підставі їх застосовувати і в який бік розвивати – невідомо. Бо закону – немає.

То що ж нам пропонує президент? Він пропонує нам систему національного спротиву. Це комплекс заходів із максимального залучення громадян України до забезпечення воєнної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності держави, стримування і відсіч агресії та завдання противнику неприйнятних втрат, з огляду на які він буде змушений припинити агресію проти України. Система національного спротиву складатиметься з територіальної оборони на вільній території України, руху опору на території тимчасово окупованій, та з системи загальновійськової підготовки для всіх громадян України.

Якщо проєкт закону буде прийнято – він має набути чинності з першого січня наступного 2022 року. А поки його не прийняли – в депутатів ще є час його вдосконалити. Наприклад, додати запобіжну норму, яка б убезпечила систему тероборони від потрапляння туди проросійських персонажів та кримінальних угруповань.

І головне – така масштабна, всеосяжна річ як система національного спротиву, потребує дуже серйозних витрат з бюджету. Але в президентському законопроєкті нічого не сказано ні про обсяг, ні про збільшення відповідних видатків, ні про те, звідки взяти на це кошти – бо бюджет не гумовий. А без належного фінансування будь-які оборонні реформи залишаються паперовими.

Усі подробиці у відео: