Броньований мотлох піхоти

Блоги

Відеоблог Євгенія Лешана про невдалі спроби української оборонної промисловості запропонувати Збройним сила України нову бронетехніку.

Броньована техніка на озброєнні української армії значною мірою є морально і матеріально застарілою. В повній мірі змінити ситуацію на краще поки не вдається.

Так, на виставці «Зброя та безпека», яка відбулася в Національному Виставковому Центрі з 15 по 18 червня, був представлений багатий вибір колісних броньованих автомобілів різних виробників. А ось із бойовими машинами піхоти все трохи гірше. Тому що зробити щось нове й сучасне – складно та дорого, а модернізувати те що є – звісно, можна, але в кожної модернізації є своя межа, за якою вона вже не має жодного сенсу.

Проєкти модернізації старих радянських БМП та створення машин для піхоти на шасі старих танків пропонували Житомирський бронетанковий завод, Харківський бронетанковий ремонтний завод, Харківське конструкторське бюро імені Морозова та інші виробники. Очевидна тенденція: не створити нове, а максимально глибоко модернізувати наявні системи. Але будь-яка модернізація обмежується ресурсом старого корпусу і шасі, а також – і це чи не головне – моральною застарілістю радянської техніки, яку нам пропонують модернізувати.

З загального ряду виділяються дві самостійні, не модернізаційні розробки. Це проєкт БМП від «Української бронетехніки» та проєкт БМП-У від Харківського КБ ім. Морозова.

На цьогорічній виставці «Зброя і безпека» державна фірма «Укрінмаш» представила модель БМП «Кевлар Е» на шасі САУ 2С1 «Гвоздика». Але попри всі зусилля, цей витвір інженерного мистецтва виглядає сумно.

Дещо інакше склалося у нас із танками – Україна створила цілу родину танків Т-84, на базі якої створено широко розрекламований танк БМ «Оплот». 49 таких танків вже поставлено до Таїланду, а ось до ЗСУ поки що не поставили жодного. По-перше, через російські комплектуючі в базовій версії «Оплоту». По-друге, державі значно вигідніше замовити модернізацію кількох старих танків сімейства Т-64БВ або Т-72, ніж купити на ті самі кошти один «Оплот». Арифметика проста: кілька танків краще, ніж один.

Епоха модернізації – це як епоха бідності. Можна оголосити, що вона закінчилася – але поки не почнеш купувати чи виробляти нове, доводиться латати дірки й робити з мотлоху цукерку.