Оборонні посиденьки в Одесі

Блоги

Відеоблог Євгенія Лешана про спільну конференцію Львівського безпекового форуму і «Укроборонпрому» під назвою «Ефективна промисловість для обороноздатності». Оборонна промисловість та обороноздатність – споріднені речі, здавалося б. Перша має зміцнювати другу, а та, на свою чергу, – давати оборонпрому сенс існування. Але на практиці оборонна промисловість в Україні – це перш за все бізнес, який цікавлять ринки збуту, а обороноздатність – пряме віддзеркалення ефективності держави.

Оскільки ефективність вкрай низька, то й рівень співпраці її з оборонною промисловістю залишає бажати кращого. Тому ми досі воюємо здебільшого старою радянською технікою та зброєю. Але чомусь думаємо, що вже готові вступати в НАТО. Поки держава намагається освоїти оборонний бюджет, якого на якісне переозброєння армії геть не вистачає, приватні компанії оборонного сектору роблять бізнес, а «Укроборонпром» шукає оптимальну структуру компанії та модель діяльності.

Генеральний директор державного концерну та колишній голова Херсонської облдержадміністрації Юрій Гусєв хвалився законом №3822. Цей закон перетворить державний концерн «Укроборонпром» на акціонерне товариство, а державні підприємства, що входять до його складу – на господарські підприємства. Загалом, звісно, така масштабна зустріч топ-менеджменту державних та приватних оборонних підприємств, військових, експертів та чиновників для обговорення ефективності оборонної промисловості – явище непересічне і, сподіваємось, корисне – співголові Львівського безпекового форуму Оксані Сироїд варто подякувати за блискучу організацію заходу та за запрошення низки цікавих спікерів. Це й Гордон Дейвіс, заступник Генерального секретаря НАТО з питань оборонних інвестицій, і голова Представництва НАТО в Україні Александер Вінніков, і згадані вже Глен Грант і Філіп Карбер, це й командувач підготовки Командування Сухопутних Військ Олександр Павлюк, і командувач Повітряних Сил ЗСУ Сергій Дроздов.

Це топ-менеджери та конструктори провідних українських виробників бронетехніки, авіації, високоточного озброєння. Ні, ілюзій в нас немає: сама по собі така зустріч не призведе до суцільної гармонії відносин армії, держави та оборонної промисловості, але вона дала можливість комплексно побачити як потреби українського війська, так і проблеми українського оборонного бізнесу, а значить, трохи покращила шанси на взаєморозуміння та співпрацю між ними. Чи скористаються вони цим шансом – буде видно.