Шахтарі Донбасу і «чорне золото» родини Путіна

Блоги
Анна Цивільова (Путіна) Фото: mk-kuzbass.ru

Відеоблог Євгенія Лешана і Микити Панасенка про те, як родичі Володимира Путіна тисячами вивозять українських шахтарів з окупованого Донбасу для роботи в сибірських шахтах. 

На тимчасово окупованій території Донбасу лишилося 85 шахт – це більше половини всіх шахт України. Сім із них  зруйновано внаслідок бойових дій. Ще низка – закриті, інші працюють лише частково. Шахтарі – без роботи. 

Гірняки-професіонали готові працювати задешево, аби мати хоч якусь стабільну роботу за фахом. Саме на них, на дешеву робочу силу полюють стерв’ятники – вербувальники  з російських вугільних регіонів.

Вже у 2016 році двісті шахтарів з окупованого Донбасу поїхали до міста Нерюнгрі, що в республіці Саха-Якутія. У вересні 2021 року компанія “Колмар”, яка контролює видобуток вугілля в Нерюнгрінському улусі, повідомила, що організовано вивезла з Донбасу дві тисячі гірняків разом із їхніми сім’ями.

Рекламою компанії “Колмар” і зараз завішені білборди на вулицях окупованих міст Донеччини і Луганщини. 

Компанія “Колмар» посідає 14-те місце за видобутком вугілля, а якщо виконає плани на 2022 рік – потрапить до п’ятірки кращих, вважає російське розслідувальне видання АГЕНТСТВО.

Як виявили розслідувачі,  Російський уряд надав компанії Колмар безпрецедентну підтримку. 11 мільярдів рублів на розвиток виробничої інфраструктури, кредит у розмірі 4 мільярдів рублів на пільгових умовах. Та  ще й звільнення від сплати податків у межах території випереджувального розвитку «Південна Якутія».

В 2014 році власником 70% компанії Колмар став Сергій Цивільов, колишній морський офіцер і власник охоронної фірми. З 2014 по 2018 рік він був генеральним директором Колмар, а потім очолив Кемеровську область, це ще один вугільний регіон – Кузбас. Відтоді компанією Колмар володіє його дружина – Анна Євгенівна Цивільова, у першому шлюбі – Логінова.  

Дівоче прізвище Анни – Путіна, і вона є двоюрідною племінницею президента Росії Володимира Путіна, з’ясувало АГЕНТСТВО. Лише родинним зв’язком Анни Цивільової   з президентом Росії можна пояснити і щедру державну допомогу Колмару, і кар’єрний злет її чоловіка, і дозвіл на масове – тисячами – переселення українських громадян з окупованого Донбасу  в Якутію і Кузбасс.

Зброя Путіна зруйнувала Донбас, політика Путіна позбавила українських шахтарів роботи і перспектив, компанія племінниці Путіна цим скористалася, вивезла шахтарів світ за очі в тайожну глушину і тепер їхньою працею перетворює вугілля на золото, збагачуючи неформальну бізнес-імперію Путіна до зовсім уже непристойних масштабів.