Війна на морі. Поки що торгова

Блоги

Відеоблог Євгенія Лешана про російську морську блокаду України.

РФ влаштувала перекриття Чорного і Азовського морів нібито для проведення військово-морських навчань. Для цього у регіон стягнуто сили всіх чотирьох військово-морських флотів РФ – великі десантні кораблі, ракетні крейсери, фрегати і підводні човни.

Азовське море було перекрито повністю – щоправда, пізніше РФ переглянула межи перекритих ділянок, і тим не менш, загроза судноплавству в Азовському морі та на підходах до Керченської протоки залишається. В Чорному морі для проходу торгових суден РФ лишила вузький коридор між нейтральними водами і українським узбережжям – цього замало для безпечного судноплавства.

Майже половина експорту України відбувається саме через порти Чорного і Азовського морів. На порти Азовського моря припадає лише 10% товарообігу. Нові російські обмеження у Чорному морі зазіхають на інші 90%, що припадають на Одесу, Миколаїв, Південний, Чорноморськ і Херсон.

Отже, війни на морі ще начебто немає – але вона вже йде. Торгова війна, яка ведеться проти України силами військово-морських флотів Росії.

Директор «Українського інституту морського права та безпеки» Богдан Устименко вважає, що Україна має скликати засідання ради безпеки ООН через недружню позицію РФ.

Подробиці дивіться у відео: